dinsdag 29 november 2011

25. Consuminderen is leuk

Er is al ellende genoeg, dus laten we maar positief blijven. Des te meer kunnen we gewoon aan.

Consuminderende mensen zijn vaak heel creatief denkende mensen, die verder kijken dan hun neus lang is. We trainen onszelf erop om een vraagstuk van meer kanten te benaderen. Het heeft mijn leven tenminste zeer verrijkt. In plaats van oppervlakkig, veel dieper bewust nadenkend.  En dat op allerlei gebieden.
We onderzoeken eerst wat we willen hebben als er een wens is. Dan gaan we uitzoeken wat er zoal bestaat op dat gebied en vragen rond naar ervaringen van anderen. Daarna volgt een prijs/kwaliteits onderzoek doorgaans. Willen we nog steeds, dan gaan we ook bekijken of het 2de hands of gratis te krijgen valt. Veel mensen kopen van alles maar als het niet bevalt of te veel werk is belandt het al snel op de 2de hands markt. Dat zag je bijvoorbeeld met broodbakmachines. Die kun je vaak als nieuw voor erg weinig overnemen. 

Consuminderaars staan ook veel meer open voor leuke initiatieven en gaan vaak als ZZP-er/eigen baasje aan de slag.
In mijn omgeving zijn er tal van mensen die een bedrijfje begonnen zijn, kleinschalig vanuit huis vaak eerst om vervolgens langzaam te groeien. Er zitten mensen tussen die hun droom waarmaken door te verhuizen.
Ik ken iemand die via een website allerlei textiel bedrukt, borduurt, enz. Ze zat eerst in een stad in het zuiden en is nu naar het hoge noorden  gegaan, omdat daar meer mogelijkheden waren. Meer bedrijfspand en woonhuis voor minder en voor het bedrijf maakte het toch net uit waar het zat.

Ik ken iemand met beperkte midddelen, die van de stad Utrecht naar een klein dorpje in Groningen is gegaan voor de stilte en het buitenleven. Ze heeft er een consuminderkookboek geschreven en nu is ze op weg net over de grens naar Duitsland om de volgende stap van haar droom waar te kunnen maken, een kleine biologische bed&breakfast en daarnaast mensen helpen. http://www.eenvoudiggelukkig.nl/  Ik ken iemand die met haar hele gezin naar Oostenrijk is vertrokken en ze zijn daar helemaal gelukkig. Frankrijk is ook een favoriete bestemming voor veel consuminderaars. Veel hebben daar een (vakantie)huisje dat ze opknapten en verhuren of waar ze (later) zelf zelfvoorzienend willen gaan wonen. 

Mensen die na ziekte of tegenslag zijn gaan omscholen, niet bij de pakken neer zijn gaan zitten, maar zichzelf weer uit die situatie hebben kunnen trekken. Terwijl ze min of meer afgeschreven waren om nog aan het werk te kunnen komen.  

Er zijn mensen die geboren consuminderaars zijn. Die vanaf dag 1 een doel hadden en daar heel strak naar toe werkten. Zo ken ik een stel dat vanaf het begin haar salaris spaarde op weg naar hun droom, een eigen zelfgebouwd huis. Ze kochten een stuk grond met een oud huisje en elke cent ging naar het doel en dat huis is er gekomen zonder enige lening. Zelf werk ik ook bij eentje die zo is. Een Indische mevrouw, die gescheiden en arm in Nederland terecht kwam, maar die elke cent die ze kon (be)sparen ook weglegde voor de studie van de kinderen. Ze spaarde voor een autootje, voor een stacaravan, ze kwam hier een lieve man tegen en ze zijn uiteindelijk samen nog een paar maanden teruggegaan naar Bali, waar ze oorspronkelijk vandaan kwam. Ook nu heeft ze nog haar potjes: voor het onderhoud van de auto en eventueel vervanging, voor ziektekosten, voor onverwachte zaken. Een heel lief mensje van ruim 80, dat nog steeds goed op de centjes let.  
          

2 opmerkingen:

  1. Wat een geweldige voorbeelden allemaal. En ja daar gaat het om: Je droom waarmaken. Wat je droom ook is. En dat terwijl het aan alle kanten een win-win situatie is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie blog en superfijne voorbeelden. Ik ben het helemaal met je eens... Consuminderen ís ook hartstikke leuk :)

    BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!