maandag 21 november 2011

17. Consuminderen en de feestdagen

Gelukkig ben ik nu uit de kleine kinderen, maar vroeger was het bij mij het hele jaar al voorbereiden op de feestdagen. 
Met vier kinderen jarig in december/januari was de decembermaand voor mijn consumindertijd een forse aanslag op mijn portemonnee. Dan rende ik vaak vlak voor Sinterklaas nog door de winkels om nog maar iets te kunnen kopen. Te duur vaak dan. En dan kwamen de verjaardagen ook nog.
Gelukkig maakte ik rond 1990 kennis met het consuminderen en ineens zag ik het licht. Ik struinde het hele jaar naar kadootjes, verstopte ze en ik was ruim voor sinterklaas wel klaar met mijn aankopen. Geestelijke rust en rust op financieel vlak bracht dat.

Ook het Kerstdiner werd steeds simpeler. Geen wild en abnormale toestanden, want kinderen lusten dat vaak niet eens.
Houdbare waren kun je ruim van te voren vast beginnen wekelijks mee te nemen en let op aanbiedingen. 
Vlees sla ik ook vast in als er een leuke prijs aan zit en bewaar dat in de vriezer.

Tegen dat de kerstdagen kwamen was ik al klaar met mijn menu en hoefde ik alleen de laatste verse dingetjes nog te halen.
Kant en klare zaken zoals er tegenwoordig te koop zijn kwamen mijn huis niet in. Ik verbaas me gewoon als ik de folders tegenwoordig zie. Klant en klare hapjes met een glaasje/bakje erom heen zodat je helemaal niets meer hoeft te doen. Voor een hoofdprijs uiteraard te koop, maar of het lekkerder is dan zelfgemaakt durf ik te betwijfelen.
Ik dekte de tafel feestelijk met mooie glazen en wij hadden wel een iets uitgebreider menu dan normaal, met een soepje vooraf en een toetje als ijs, mooi opgemaakt, toe en doorgaans aardappeltjes, groente en rollade of kip als hoofdgerecht en dan genoten de kinderen ook. Later kwam het gourmetten erin en dat deden we dan ook af en toe. Maar ik haalde het vlees wel aan een stuk en sneed en kneedde zelf de hamburgetjes, slavinkjes enz. 
De kinderen vonden het heel gezellig om te gourmetten.
De simpele versie deden we wel vaker op een zondag, een pannenkoekgourmet bijvoorbeeld met een grote schaal pannenkoekbeslag en allerlei schaaltjes met dingetjes die je erdoor kon doen, als spekreepjes, rozijntjes, stukjes appel, geraspte kaas, fijngesneden groente, enz. Het kostte bijna niets en mam had dan ook een makkelijke kookdag.

En met Oud- en Nieuwjaar uiteraard zelf oliebollen bakken en appelflappen. Heerlijk vers uit eigen keuken. Met vijf kinderen en de nodige aanhang was kopen geen optie. Op de dag zelf kookte ik niet, maar had dan een buffetje met allerlei hapjes en stokbrood staan. Een zelf(op)gemaakte salade vaak en en wat andere makkelijk te maken kleine hapjes als bakjes ragout, wat andere warme hapjes en dat ging de hele avond wel door. Vuurwerk hadden we bijna nooit. De jongens hebben precies 1 x vuurwerk gekocht en de meiden vonden het voornamelijk eng buiten dan. We genoten wel met de buurt mee van achter de ramen.        

3 opmerkingen:

 1. Zo vierden wij het vroeger ook thuis :)

  Dit jaar wordt mijn eerste kerst in mijn eigen huisje, samen met mijn vriend. Dat zal toch wel even heel anders worden allemaal. Tijd voor nieuwe ritueeltjes en gewoontes van ons samen. Maar dat heeft wel even tijd nodig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit wordt mijn eerste kinderloze decembermaand, dus voor mij ook tijd voor nieuwe ritueeltjes. Heeft inderdaad zijn tijd nodig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij doen met Kerstmis ook geen buitenissig diner. Inderdaad: kinderen vinden dat vaak niet eens lekker! Wel eten we iets bijzonderder dan anders.

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!