dinsdag 22 november 2011

20. Verrassing

Tijdens het opruimen van de keuken vond ik nog een verrassing. In een dubbel plastic zakje(helemaal fout natuurlijk) zaten drie, wat ik dacht misschien buitengewone, aardappels. Maar helemaal mis, het waren rode bieten.
Die heb ik in geen jaren gezien en ik wist niet eens meer hoe lang ze ook alweer moesten koken. Gelukkig is er dan internet om weer even op te halen hoe lang ze in de pan moeten koken voor ze eetbaar zijn. Want koken wist ik nog wel en dan de schil eraf peuteren en van die leuke rode vingers krijgen van raspen of plakjes snijden. Maar hoelang????
Dat voelt dan wel weer lekker aan als basis koken, niks potje/blikje, gewoon de echte oerbiet in je handen hebben met de aarde er nog aan, dus even wassen is ook geen luxe. 
Lekker zelf snijden en hakken, geeft mij een oergevoel, van lekker bezig zijn met verse nog herkenbare groente. Met een flinke gekookte aardappel erbij en een lekker, beetje krokant gebakken, karbonaadje wordt dat vast ook smullen vanavond. Weer eens iets totaal anders. 

Ik maak wel gelijk aardappels voor twee dagen, want morgen wordt het weer een latertje met eten en donderdag ben ik lekker een keer uit eten. 
Vrijdag zie ik dan wel weer, dan ben ik ook laat en moe thuis en zal het wel wat makkelijks worden, maar dat is ook wel in huis.
Er zit van alles in de vriezer voor dat soort dagen. Zaterdag ben ik ook op pad en eet ik elders. Zondag is voor mij de rustdag om me weer op te laden voor een nieuwe werkweek en te bekijken wat er komende week weer op het menu moet komen.

5 opmerkingen:

 1. CasaDiMama:
  Ben ook gek op bieten, Laat ze vaak lekker gaar sudderen op mijn oliestel. Hoe nostalgisch wil je het hebben en goedkoop natuurlijk.
  Want ze moeten best lang en dan is een oliestelletje de uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk, bietjes!
  Ik had ze jaren niet gegeten (die voorgekookte uit de supermarkt zijn ook niet lekker, maar deze herfst hadden we regelmatig in het groentepakket.
  Wel grappig, zo'n verrassing, als je aardappels denkt te pakken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koop eigenlijk altijd verse ongekookte bij de groenteman.Helaas is die uit het winkelcentrum weg.Maar bij de DEKA markt hebben ze ook verse ongekookte.Voordeel is dat je ze rustig een wek of 4 (uit het zakje) zo in de aardappelbak kan bewaren.Of gelijk 3 kilo koken en per portie in vriezen(hier dan voro 4 personen)Een hele rode kool is ook goedkoper dan een zakje gesneden.Het is zo heerlijk om je groenten te "slachten" het te voelen en zo klein te snijden als je zelf lekker vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met alleen een AH in het dorp kom ik geen verse bieten meer tegen, maar ik heb zeer gesmuld van deze. Lekker met een flinke rode ui in schijven en met dank aan Jamie ook 2 appels in stukjes erbij was het smullen. (die had het toevallig vanmiddag net over varkensvlees met applesauce) Heerlijk zoetig en ik kan er nog een keer van eten. Petroleumstel is inderdaad ook een goed idee voor volgende keer. Heb er eentje voor de show staan, maar gebruiken is beter natuurlik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Petroleumstel doet het ook heel goed met lampenolie.
  Ruikt minder heftig dan petroleum.
  Vaak heeft Action een 2 liter can.

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!