dinsdag 13 december 2011

39. Consuminder Dinsdag

Vanochtend leek het zo'n dag dat je liever in je bed blijft. Donker, vochtig en waaierig.
Een beetje eerder maar vertrokken en het was toen droog.
Onderweg wel wat nattigheid tegen gekomen. En één keer van de fiets gestapt, omdat er bij een flatgebouw in aanbouw zo'n harde windvlaag aankwam dat ik dreigde om te waaien. Dan voel je je wel een eenzame fietser soms, maar we kwamen weer op tijd aan.
Bij een hele lieve client, die ook altijd weer heel blij is als ik er ben. Daar werken we samen haar flat door. Zij stoft wat en ik doe het grote werk, strijk een dekbedhoes en we drinken gezellig koffie met een gezellig praatje. Ze zingt in een koor en heeft binnenkort een kerstuitvoering. Dat is ieder jaar weer spannend voor haar. Ze heeft pianoles en zangles voor de lol. 
's Middags ben ik ook weer erg welkom bij een ouder stel, waar ik nog niet zo lang werk. Ze mankeren allebei lichamelijk wat, heupen,knieen enzo. Rollator en scootmobiel zijn hun vervoer. Hebben ook vijf volwassen kinderen en één is momenteel erg ziek, ernstig gevallen vorig jaar op zijn rug en dat bleef kwakkelen en nu is er kanker geconstateerd. Dus aan de chemo en bestraling en ze gaan beenmergstamcellen inspuiten, maar er zijn steeds complicaties omdat de weerstand natuurlijk weg is. Ziekenhuis in en ziekenhuis weer uit dus. En maar afwachten. Maar ze praten graag en veel, dus vervelen doe ik me daar niet. Ze hebben nog een hulp, dus ik hoef daar ook niet alles te doen in de drie uur dat ik er ben. Krijg er ook een lekker bakje koffie, meestal met een krentenbol en vandaag was er een heerlijke kerststol. 
 Snel weer naar huis gefietst en daar even lekker achter de computer, hapje eten gemaakt met Brussels lof. Dat smaakte ook wel weer eens erg lekker, want dat had ik al lang niet gegeten. Nog een flinke struik over, dus nog maar eens iets daarmee verzinnen. Misschien dat ik straks nog een ovenschoteltje voorbereid, want op woensdag kan ik doorgaans pas laat eten.
En sinds gisteren heb ik een leuk tv-programma toevallig ontdekt.
Blijkt ook pas sinds gisteren uitgezonden te worden.
"Gezellig thuis met de feestdagen" elke dag op SBS6 om 18.00 uur met Kirstie Allopss.
Ze richt een huis in en we kijken mee. Het programma heeft wel een consuminder-inslag, want ze zoekt vooral naar gebruikte spullen, maakt dingen zelf en hergebruikt ook sloopmateriaal en wat mensen weggooien bij grof vuil. De eerste aflevering is via SBS-uitzending gemist terug te zien en de tweede was vandaag en zal daar ook wel komen. Ik vond deze wel heel interessant, gisteren moet ik nog eens goed bekijken, toen heb ik maar met een half oog gekeken.
In deze aflevering ging ze o.a. bij een smid langs, bij een stoelrestaurateur (en ik heb nog twee oude leren eetkamerstoelen staan, die wel wat opvulling kunnen gebruiken), ze maakte nog een lampenkap en ging bij iemand langs die patchwork- en quilt workshops gaf. Ik vond er tenminste heel veel leuke ideetjes in, die ik zelf ook toe kan passen. En een patchwork sprei wil ik ook al jaren eens gaan maken en nu kon ik eens zien hoe het in principe in zijn werk gaat.

Leuk, ik kwam ook nog haaklessen tegen via een blogje net, dus mijn dag kan niet meer stuk. Kan ik ook eens terug kijken wat men bedoeld met stokjes en halve stokjes, want mijn kennis is wel heel ver weg gezonken. Op youtube schijnen ook veel filmpjes op dat gebied te zijn. Mijn dagen zijn gewoon te kort om alles te doen wat ik leuk vind.
Op vrijdag help ik bij een jonger werkend stel en zij doet nogal veel workshops voor veel geld. Laatst was ze bezig met een nogal ingewikkelde shawl te haken en de technieken had ze ook via youtube eerst zitten te bestuderen, vertelde ze. 
Zo hoorde ik vanavond via mail ook iemand vertellen over een zoon die zijn moeder vroeg of ze iets voor hem wilde breien. Een soort das in de vorm van een grote col, ze had al opgezocht dat die in de winkel een 30 euro kost om te kopen en zij had bij de Z.eeman wol gehaald en was voor 4 euro klaar. Nu even afwachten waar ik het model kan vinden, want daar zijn zeker meer belangstellenden voor en dan wordt er meestal wel een linkje door gezonden. Lijkt mij ook erg lekker als het nog kouder wordt.
Ik zou ook nog een soort gehaakte poncho kopen van het nichtje van iemand waar ik op woensdag werk. Zij woonde in Turkije en kwam regelmatig over, maar ze is inmiddels gescheiden en weer in Nederland terug gekomen. Voor mijn middelste dochter had ze een hele mooie bruidsstola gehaakt op mijn verzoek. Ze kocht heel apart garen voordelig in Turkije en had een aardige klantenkring voor haar haakwerk, maar ze heeft inmiddels een goede baan gevonden. Dus die poncho zal ik ook zelf moeten gaan maken, wil ik er ooit eentje hebben.
Zo blijven er wensen.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb Kirstie gisteren ook voor het eerst gezien. De eerste aflevering moet ik nog even kijken. Ik vond het erg leuk. Vooral het quilten, sprak me heel erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind Kirstie zo leuk! Ik heb alleen geen kabel meer. Weet je wat de Engelse titel van het programma is? Dan kan ik het eens proberen te downloaden.
  Leuk hè, zelf freubelen! Ik ben er niet zo goed in maar mijn moeder heeft vorige winter voor 13 euro een sjaal voor me gemaakt die op internet voor 250 euro stonden, da's toch kicken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via http://www.sbs6.nl/gemist kun je alle afleveringen later ook via computer zien. 1 en 2 staan er al om te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!