zondag 8 april 2012

73. Eerlijk en groen consuminderen

Consuminderen op zich is in dit huis al jaren een noodzakelijke gewoonte geworden, maar groen en biologisch zijn toch weer takken die nadere studie nodig hebben.
Alles wat geen geld kost of geld oplevert, doe ik in principe al wel. Hergebruiken, zuinig met energie, spaarlampen, elektrische fiets, dus groen is er ook deels wel aardig bij ingesleten. Maar de eco- en biologische zaken kunnen nog wel beter.
Ik heb een leuk achtertuintje waarin ik eetbare zaken teel, met wisselend succes. Na twintig jaar flatbewoning heb ik niet onmiddellijk groene vingers. En ook niet alles wat ik haal is 100% biologisch, maar ik begin het te ontdekken.
Gisteren voor het eerst in tijden weer eens in een natuurvoedingswinkel geweest. Mijn dorp kent er geen, alleen een AH met beperkt bio-aanbod. Maar in Delft was een Ekoplaza geopend, dus daar mijn eerste voetstapjes maar eens gezet.
En hevig rondgekeken, naar produkten, prijzen enz.
Ik ga dit Paasweekend wel wat experimenteren, want ik heb nu langwerpige aardperen meegenomen, zoete aardappels (bataat) en pastinaken om eens uit te proberen. Groente heb ik nog wel van elders en op de markt gehaald, want die prijzen waren me toch nog iets te hoog. Stiekum hoop ik al snel iets uit eigen tuin te kunnen eten.
De lavas(maggi)plant groeit al weer prima en ook de bieslook en de rabarber doen hun best. Munt zie ik ook opkomen (is een woekeraar en veel wortelstokken heb ik eruitgespit) en de aardbeienplanten groeien ook weer aan. Ik heb 4 ronde aardperen geplant, maar die kan ik pas najaar/eind van het jaar oogsten. Pruimenboompje staat nu leuk in de bloesem, en aalbessen, kruisbes, framboos en braam vertonen ook groei en bladvorming.
Dit jaar komen er vier boomjes bij te staan, twee appelsoorten, één peer en een kersenboompje, speciaal voor de kleine patio/stadstuin geschikt, want grote bomen kan ik niet bergen in mijn tuintje. 2de paasdag is er ook nog een soort biologische dag bij Groenrijk, een tuincentrum in de buurt. Daar wil ik ook even gaan kijken. Het schijnt dat ze daar een soort kennismakingstas aanbieden met biologische produkten voor een kennismakingsprijsje.
Kleding koop ik amper, krijg vaak wat of vind tweedehands, zo ook de meeste van mijn spullen. Voeding/boodschappen zijn mijn grootste uitgaven naast de vaste lasten als huur/energie, zorg enz.
Nu de kinderen heerlijk de deur uit zijn, kan ik doen en eten wat ik wil en dat is zalig na een hele moeilijke laatste dochter thuis, die bijna niks lustte. Nu staat er weer van alles op het menu en ook dingen die ik zelf niet eens ken, maar toch eens wil proberen. Geen paasdiner voor mij, maar gewoon een lekker warm hapje, zelf gesneden en bereid, zonder pakje, potje of zakje. Echte aardappels, zilvervliesrijst of volkorenpasta, hele groentes en kip dit keer. Ik wil wel vaker ook eens vis eten, maar daarmee heb ik zelf heel weinig ervaring mee gekregen van huis uit. Verder dan een haring, lekkerbekje of kibbeling ging de ervaring niet.       

3 opmerkingen:

 1. leuk, nieuwe dingen proberen :)

  lekker he als alles de kop weer opsteekt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, nieuwe dingen geven ook weer nieuwe energie. Nieuwe honger om dingen uit te proberen.

   Verwijderen
 2. leuke tip van groenrijk, die zit hier ook in de buurt, misschien dat ik morgen ook even ga kijken. ik koop al bijna alles bio, maar een tasje tegen een leuke prijs slaan we niet over als er wat bruikbaars in zit.

  lekker dat je kunt koken waar je zin in hebt !
  wat betreft vis zou ik makkelijk beginnen met witvis bv schelvis/kabeljauw ( evt omwikkelen met beetje rauwe ham ) en dan bakken in de pan. Ik zou pas later gaan experimenteren met zalm of tonijn die hebben een meer uitgesproken smaak.

  ps ik weet niet of je van mosselen houdt, maar de bereiding daarvan valt ook heel erg mee. het wassen/schoonmaken is het meeste werk.

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!