zondag 18 maart 2012

68. Genoegdag en schoonmaakvirus

Gisteren vroeg op, want ik wilde naar de 4de Genoegdag in Tilburg. Twee jaar geleden was ik geweest en dat was een hele inspirerende dag.
Vorig jaar was ik zo dom om via vakantieveilingen een weekendje Belgie te boeken precies op de Genoegdag, terwijl ik al een kaartje besteld had. Maar eens een weekendje met mijn kinderen weg was ook wel erg nodig en achteraf ook de laatste keer waarschijnlijk, tenzij we nog eens in familie verband wat huisjes gaan huren in een aanbieding. Kort daarop ging mijn laatste dochter de deur uit en inmiddels zit ze in Belgie bij een nieuwe vriend.
Gisteren wilde ik dus om 9 uur op het station zijn, zodat ik om 10 uur in Tilburg was. Van het station was het ook nog een aardig stukje lopen, maar ik kwam keurig rond half elf aan. De eerste lezing ging over Transtion Towns en die was erg leuk en inspirerend. Deventer was het eerste initiatief dat van de grond kwam en zij hadden dus al enige jaren ervaring. Daarna was mijn grote vriendin Annemiek van Deursen uit Landgraaf, Limburg. Zij schrijft regelmatig in de Genoeg, die ik helaas om financiele redenen niet meer kan lezen, maar gelukkig stuurt ze ook bijna dagelijks haar consumijmeringen rond aan belangstellenden.
Zij is zeer succesvol met consuminderkringen organiseren, eerst vanuit haar eigen huis, maar sinds een jaar of twee heeft ze een echt consuminderhuis georganiseerd. Ze is al aan de 14de kring bezig en elke kring draait gemiddeld 2 jaar. Gelukkig komen uit de kringen ook weer nieuwe goede vrijwilligers opstaan die zelf ook weer aan de slag gaan. Nieuws van deze dag was dat er een tweede Consuminderhuis gaat komen in Brunsum. Limburg kende een grotere werkeloosheid en armoede dan de rest van Nederland na het sluiten van de mijnen.

Dit jaar deed ze dan ook een oproep om in heel Nederland consuminderkringen te starten omdat die hard nodig zijn. Liefst zou ze ook door heel Nederland consuminderhuizen zien komen. Wat zij opgebouwd heeft is ook uniek. Ze heeft een voormalig bankgebouw in gebruik gekregen en organiseert met haar vrijwilligers van alles. Consuminderkringen voor vrouwen en mannen, die financieel aan de grond zitten vaak en niet uit kunnen komen met hun uitkering of inkomen. Ze krijgt ze vaak doorgestuurd tegenwoordig en juist de hopeloze gevallen wil zij weer op de been helpen. Mensen met schulden krijgen via de kredietbank vaak maar twee uurtjes les in budgetteren en dan moeten ze het maar kunnen. De mensen die nog een grote kans hebben om aan het werk komen worden ondersteund en de rest moet het maar uitzoeken en daar zitten soms schrijnende gevallen tussen. Mensen waar van alles op wordt ingehouden en zodat ze soms niet eens meer iets te eten kunnen kopen. Vaak duurt het weken tot maanden voordat ze in een schuldhulptraject komen en die mensen worden door haar ook op de been gehouden met voedselpakketten en kleding, meubilair eventueel. Niets is vrijblijvend, je moet wel lid van een consuminderkring worden en dan krijg je een soort pasje dat toegang tot andere hulp ook geeft. Mensen die echt niks hebben, omdat ze op straat staan of zo, worden ook wel beperkt geholpen, maar moeten ook in ruil vrijwilligerswerk doen of met een consuminderkring meedraaien om een pasje te verdienen en toegang tot meer hulp. Niet komen opdagen zonder geldige reden heeft gewoon consequenties. 
Maar meer wordt aan de geestelijke opbouw van merendeels vrouwen gewerkt. Eerst moeten ze de basiskennis krijgen om hun geld en financien op orde te krijgen en te houden, maar daarnaast worden er ook tal van leuke activiteiten georganiseerd. Je kunt er basiskooklessen krijgen, taarten leren bakken voor weinig, seizoensprojekten als paasstukken, kerststukken, adventsstukken enz. maken. Breien, haken, naaien leren in clubverband. Nieuwste is een moestuinproject waarbij mensen een klein stukje grond kunnen krijgen om daar te leren groene handen te krijgen. Van jonge tienermoeder tot mensen op leeftijd vinden er een plek en een luisterend oor. Vaak zitten ze eerst diep in de put en moeten ze eerst weer leren regelmaat en vaak beter voor zichzelf zorgen leren. Maar weten dat je erg welkom bent maakt dat ze weer uit hun dal klimmen en met andere vrouwen ook weer leuke dingen gaan doen, contacten krijgen en vriendschappen ontstaan.
Dat gunt ze heel Nederland, omdat er zulke plekken overal nodig zijn. Ik weet uit eigen ervaring hoe je je voelt als er van alles van je afgeknabbeld wordt en je nergens verhaal kunt halen of doen. Ik heb uit eigen ervaring gemerkt hoe je afglijdt, je noodlot gewoon wel ziet aankomen, maar er zelf niks meer aan kan doen. Deskundige hulp geprobeert in te schakelen via maatschappelijk werk en dan nog twee jaar moeten blijven doormodderen omdat die persoon totaal niet geschikt was voor mijn geval. Daar kan ik nog kwaad/teleurgesteld over worden, de onmacht die je dan voelt. 
De onderwerpen van rest van de dag waren voor mij minder interessant. Energie besparen doe ik al met alle macht, op zang zat ik niet te wachten en de milieuridder kwam niet, dus ik ben voortijdig weer weggegaan.

Thuis wachtte er ook nog genoeg op mijn attentie en vandaag maar heel hard aan het opruimen en schoonmaken geslagen. kattenbak verschoond, was gedraaid, de afwas gedaan, mijn keuken uitgebaggerd, de koelkast weer eens schoongemaakt, ramen moest ook nodig eens een zeembeurt en ik zou ook de poes van mijn dochter en schoonzoon verzorgen.
Daar stond ook nog een afwasje, dus die ook maar weggewerkt.
Dat komt weer een stuk gezelliger thuis na een weekendje weg, dacht ik zo. En het gasstelletje kon ook wel een sopje gebuiken en de magnetron was ook niet blinkend schoon en eronder en erboven ook niet en de koelkast kon ook wel een sopje gebruiken van binnen en van buiten en de muur erachter, dus er waren zo weer 2 uurtjes soppen voorbij. Toen ben ik maar gestopt, want anders kon ik wel door blijven gaan.
Dus ik heb de zondag al soppend doorgebracht, maar je zag wel verschil en dan zie je tenminste resultaat als je weer vertrekt. Nog 1 weekje werken buiten de deur en dan heb ik lekker een weekje vrij om thuis weer eens te klussen. 
Mijn vader vader wil komende maand ook nog graag een midweekje weg, maar niet alleen, dus heb ik mezelf vrijwillig aangeboden om samen te gaan. Hij wil graag wat rondtoeren in zijn  geboorte streek en die van zijn voorouders in ZuidGroningen, dus we zijn nu op zoek naar een betaalbaar vakantiehuisje eind april in Noord-Drente. Verlof is vandaag aangevraagd en een midweekje met vader op pad is geen straf. Via roompot heb ik al een paar betaalbare huisjes gevonden, dus even afwachten en overleggen. Hij wordt in mei 87 dus vind ik het wel belangrijk dat hij dat nu nog eens kan doen.  Alleen weg vind hij niks aan en ik vind het gezellig om nog eens samen weg te gaan. Zolang we maar niet samen in 1 bed hoeven te slapen, want een eigen slaapkamer vind ik wel belangrijk, dus een hotel was ook geen optie. Dan maar een huisje en koken kunnen we ook zelf wel.

         

6 opmerkingen:

 1. Leuk dat je er ook was! Ik ook, en was ook erg onder de indruk van de presentatie over het Consuminderhuis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Annemiek is gewoon een steengoed mens, lekker recht voor zijn raap en no nonsens, geen gedraai maar gewoon doen. Ik lees haar bijna dagelijkse consumijmeringen al tijden en heb ze ook allemaal nog opgeslagen om nog eens terug te lezen, want er staan steeds weer leuke tips in.

   Verwijderen
 2. Ik ben nu best nieuwsgierig naar zo'n Genoeg dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schrijf maar vast in je agenda, 17 maart 2013, en dan gratis treinen met het boekenweekgeschenk :)

   Verwijderen
 3. Heb je trouwens het filmverslag al gezien dat tv Tilburg gemaakt heeft? Ik zie mezelf een paar keer voorbijkomen. http://www.youtube.com/watch?v=Jn7sDZEaAo8&feature=youtu.be.

  Godelieve plaatste op mijn blog een oproep dat Annemiek mensen zoekt die voor haar willen schrijven, een filmpje willen maken, of die ook een consuminderhuis willen starten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marga, kun je me mailen op geldover@live.nl?
  Heb nog een tip voor roompot, maar die kan ik niet op het www. zetten.

  Geldover

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!