zaterdag 6 februari 2016

177. Lekker zuinig boodschappen doen

Komende twee weken doen we het even extra zuinig aan. Er waren wat grotere uitgaven, dus moet de rem er even extra op.
Vandaag ben ik dan ook begonnen met een soort uitgebreide inventarisatie te maken van wat ik nog in huis heb. En daar ga ik het dan ook mee moeten doen. 

Voor vandaag staat er een vers gekookt soepje klaar, nog een verrassing hoe het smaakt, want een mij bekende mede-consuminderaar bood het aan en ik had er al ja op gezegd. Erbij serveer ik afbakstokbrood, dat iets over de datum is, maar het ziet er nog prima uit en ruikt ook goed.
Morgen ga ik zelf weer eens brood bakken, meel en alles is nog in huis en moet ook eens gebruikt worden. 
Mijn BBM is in staking, maar ik ga het nu gewoon met de hand doen en in de oven afbakken. 
Afgelopen week heb ik al eens uien/kaas broodjes gemaakt met de hand en dat ging ook prima als eerste poging. Het rijzen ging iets minder dan ik dacht dat het zou gaan. Ik had er een pak witbroodmix voor gehaald a 1 euro, uienringen zachtjes aangefruit en het deeg na het rijzen in vieren verdeeld, doorgeslagen en nogmaals laten rijzen, maar het bleef vrij plat. Uiteindelijk toch maar in de oven geschoven met de uienringen en geraspte kaas en daar ging het als een tierelier omhoog, met als gevolg dat er vier flinke maaltijd broodjes uitkwamen. Erbij had ik zelf kibbeling gemaakt van een zak diepvries kabeljauw en dat was dit keer ook beter gelukt. De eerste keer dat ik het probeerde, bleef het deegje erom heen niet goed plakken, maar het smaakte toen ook prima. Nu bleef het veel beter zitten en en het smaakte ook prima.
De dag erna nog maar een gerechtje gemaakt met zo'n maaltijdbroodje, een kippenpoot en de overgebleven ringen ui met paprikastukjes tot groente verwerkt en dat was ook een heerlijke combinatie. 
Van mijn vader kreeg ik een erwtensoeppakket mee met korting dus dat moet ook verwerkt worden dit weekend, dus een pan snert maken staat ook op het programma. Ik heb twee schouderkarbonaadjes in huis, wat gerookte spekjes en een rookworst is er ook nog wel. Dus die snert komt er ook wel. 
Verder heb ik de voorraad een beetje grofweg nagekeken en er zijn nu nog verse kippenpoten van de poelier, een blikje knakworst en ragout, er is nog gerookte zalm en er zijn blikjes zalm en tonijn in huis. Melk heb ik ook nog, dus een keer pannenkoeken kan ook. En dan moet ik mijn vriezertje ook nog eens induiken om te kijken wat ik daar nog van kan maken. 
Aan groente heb ik nog een halve krop andijvie, wortels, prei, witte kool en uien vers liggen en in de vriezer en in pot en blik zal er ook nog best wat staan. Bonen heb ik ook nog in gedroogde vorm, dus deze week zal ik zeker best doorkomen. Een paar eieren zijn er ook nog wel. 
Er zijn aardappels in huis en er is rijst en pasta, dus afwisseling is er genoeg te maken. Ik heb ook altijd wel een voorraadje wraps in huis voor een snelle makkelijke dag.   
Het is voor mij nu de uitdaging om zo lang mogelijk uit mijn voorraad te eten voorlopig. 
En daar heb ik weinig problemen mee, want voordelig koken doe ik al heel lang. Ik eet heel weinig buiten de deur en vaak probeer ik het gewoon thuis na te maken als ik eens iets zie. Zo zag ik bij een slager ooit eens een gevuld stokbroodje liggen met gehakt en spek, wat je thuis nog af moest bakken voor 2 euro. Dat probeer ik dan natuurlijk gewoon zelf thuis te maken voor een stuk minder. Een diepvries pizza nam ik ook nog wel eens voor een dagje moe, maar zelf een plaatpizza maken is ook niet erg veel werk en nog veel gezonder ook.   

3 opmerkingen:

  1. Je bent zo bewust bezig. En het klinkt allemaal erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met vijf kinderen in huis werd voordelig maar gezond koken haast een tweede natuur. En ik leer nog steeds bij. Pakjes en zakjes komen ook steeds minder in huis. Hoe meer je weet des te minder vertrouw je de levensmiddelenindustrie. Dus steeds meer naar de basis van eerlijke herkenbare voeding.

      Verwijderen

Consuminderreacties graag!