dinsdag 16 februari 2016

178. We gaan aan de ruil komende tijd

Af en toe verkoop of koop ik wel eens iets kleins via Facebook. 
Maar door een mij zeer bekend persoon ben ik op het idee gebracht om te gaan ruilen. 
Spullen tegen boodschappen of bonnen. Of misschien ook andere dingen, daar ben ik nog over aan het broeden. 
Maaltijden of etenswaren zouden ook kunnen geruild worden in het kader van de één heeft wat over en de ander komt soms net iets tekort.
De achterliggende gedachte is dat de overheid/banken steeds meer van je te weten komen. 
Ook marktplaatsverkopen worden soms gevolgd en ingehouden wanneer je een uitkering zou hebben. 
Mij staat in ieder geval wel een verhaal bij van een mevrouw die een nestje raskatjes had en die vervolgens via marktplaats verkocht had. 
Niet voor een supertopprijs, maar gewoon om haar onkosten te dekken en prompt werd ze gekort op haar uitkering omdat dat als inkomsten werden gezien.   
De overheid/belastingdienst speurt steeds vaker naar verdachte verkopen en ook banken willen ons steeds meer aan de pinbetalingen hebben en het cashgeld zoveel mogelijk zien uit te bannen. 
Maar door te pinnen ben je overal volgbaar en ook betalingen op je rekening zijn door de uitkeringsinstanties volgbaar. Zodra je regelmatig betalingen zou ontvangen, wordt dat als extra inkomen gezien, ook al zou het bijvoorbeeld je eigen boekenvoorraad zijn die je ten gelde wilt maken. 
Mijn bekende zit in alternatieve kringen, die wekelijks voedsel redden bijvoorbeeld van de markt en supermarkt en dat weer delen. 
In grote steden zijn meer van dat soort initiatieven.
Zij heeft een eigen bedrijf gehad, maar dat is door de crisis ook ten gronde gegaan. En dan volgt er natuurlijk een traject om de schulden af te betalen. Dat heeft ze helemaal op eigen kracht met haar gezin voor elkaar gekregen. 
Maar nu probeert ze zoveel mogelijk om zonder geld te leven. 
We hebben allemaal wel inkomsten dus geld nodig om de vaste lasten te kunnen betalen. Maar alle activiteiten buiten het geldsysteem probeert ze door ruilen voor elkaar te krijgen.
En daar ben ik ook over na aan het denken. 
Hoe kan ik mijn talenten omzetten in produkten zonder dat er geld aan te pas komt. 
Een mede-blogster deed karweitjes in de familie voor boodschappen in januari. Oppassen, een klus bij kinderen in huis, verven enz. voor pakken koffie of toiletpapier. En ik zie heel sporadisch ook wel eens een facebook oproep waarbij mensen willen iets willen ruilen tegen een flesje wijn of een stuk chocolade. Zelf heb ik wel eens een letterbak opgehaald in ruil voor een orchidee. 
Maar het lijkt me zelf ook interessant om het geldcircuit te omzeilen en meer te gaan ruilen.
Iemand daar ook ervaring mee?  
   

2 opmerkingen:

  1. Ik heb zelf een ruilpunt van krijgdekleertjes. Daar ruilen we (kinder)kleding, speelgoed en overige kinderaccessoires.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me ook een heel nuttige zaak. Vooral kleine kinderen groeien vaak zo snel dat het de tijd niet heeft om te verslijten. En speelgoed ruilen lijkt mij ook een heel goed gegeven Dat bestond helaas in mijn tijd toen ik in de kleine kinderen zat nog niet.

      Verwijderen

Consuminderreacties graag!