donderdag 18 februari 2016

179. Zuinig maar lekker eten

Deze week weer lekker gegeten en zuinig geweest. Ik probeer zoveel mogelijk de voorraad mee te nemen normaal, maar deze week is er niet veel van gekomen. 

Ik begon zondag met een etentje. 
Eenmaal per twee weken krijg ik eters. Dat heeft mijn middelste dochter ingesteld toen de kleinzoon geboren was. De ene week eet ik daar en de andere week eten ze hier en afgelopen zondag was het mijn beurt weer.
Ik had shoarmavlees(aanbieding) en aardappelschijfjes in de oven gedaan als een soort kapsalon. Erbij had ik los ui en paprika gefruit, een pannetje wortels in schijfjes gekookt en rauwkost van komkommer en tomaatjes erbij, zodat iedereen zijn eigen bord kon samenstellen. Wekelijks maak ik ook doorgaans op vrijdag een pan soep met wat er voor handen is en vorige week was het groentensoepje met gehaktballetjes. 
Deze week heb ik vandaag ook weer een groentensoep, maar nu met tartaarballetjes. Daar neem ik morgen wat af voor mijn vader, want dat maakt hij nooit zelf.
Maandag heb ik de restanten van de shoarma gemengd met wat van de ui en paprika en er een halve pot witte bonen in tomatensaus bij gedaan en dat in wraps gerold, beetje kaas over geraspt, in de oven en daar weer heerlijk van gegeten. 
Dinsdag had ik een paar aardappels in blokjes opgebakken, en er wat kabeljauw bij gebakken en de andere helft van de pot witte bonen en de overgebleven wortel opgewarmd. 
Gisteren had ik een grote pan aardappels gekookt voor twee dagen, er een deel van een witte kool van vorige week bij gestooft en een gehaktbal erbij gemaakt( en nog een paar over). Twee gehakt ballen schuif ik morgen ook weer door naar mijn vader. En eentje heb ik lekker op brood gegeten als beleg. 
Vandaag had ik kippenpoten in de oven gedaan en de aardappels opgebakken en lekker met knoflooksaus opgeknabbeld. Fruit na voor de vitamientjes.
En voor morgen heb ik dan weer de lekkere pan soep met afbakbroodjes met ontbijtspek/geraspte kaas, want op vrijdag heb ik meestal een drukke dag en weinig energie om nog uitgebreid te koken. Vaak werd het dan een diepvries pizza of zo, maar die is bij mij ook uit de gratie momenteel.  
Zaterdag is bij mij in principe een brooddag, dan kook ik niet echt. Dat deed mijn moeder al en ik heb dat ook mijn hele leven verder ingesteld. Ik haal dan wel eens een lekkerbekje en frituurde vroeger wel eens een kroketje of frikandelletje, maar ik kan ook een ommelet bakken of eens een blikje vis of knakworst pakken, al maak ik de laatste twee dingen nu op en haal ik geen nieuwe meer in huis. Mijn voorkeur gaat toch wel naar vers tegenwoordig en blikken en potten wil ik toch ook wel afschaffen. Pakjes en zakjes zijn al in de ban hier. 
Ik kijk naar de reklames, haal een paar verse dingen in huis momenteel, die vaak ook in de aanbieding zijn en maak daar mijn menu mee. Voor komende week heb ik weer een kilo winterpeen in huis, er zijn nog veel uien, er zit nog het een en ander in de vriezer aan boerenkool ed. en er zijn nog bruine bonen en rode kool ook in pot. Een kwart witte kool is er ook nog dus die gaat ook vast nog wel ergens inkomen. 
Zelf brood bakken staat ook wel weer op het programma.   
Vorige week had ik kaas/uienbroodjes gebakken van een k&k mix en zelf kibbeling gemaakt( deze werden allebei flink aan de maat, één broodje was al een maaltijd hap op zich), maar later geprobeerd een volkoren brood te bakken en dat werd als een baksteen. Heel zwaar en compact. Daar moet ik meer op gaan oefenen weer. Ik bakte vroeger wel regelmatig in een bbm, maar die kneed niet meer, het schoepje laat los. Maar de vooraad meel moet ook opgebruikt worden, dus we gaan stug dit weekend weer proberen. 


4 opmerkingen:

 1. Probeer eens het niet knedenbrood . Op de site van de achterbergjes staan veel recepten. Ook op YouTube kan je veel vinden. Ikbak heel vaak mijn eigen brood en dat gaat prima op die manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die heb ik ook wel gezien, maar daar heb je weer een gietijzeren pan voor nodig begreep ik. Ik moet gewoon weer wat meer oefenen om het gevoel voor het deeg terug te krijgen.

   Verwijderen
 2. Was de gist nig werkzaam genoeg? Heb je voldoende water gebruikt. Volkorenmeel heeft meer water nodig. Je zou een volgende keer een deel bloem bij het volkorenmeel kunnen doen. Dat rijst beter en maakt het brood minder zwaar.

  Ik ben deze week recepten aan het uitproberen van Clara 'Depression Cooking'. Filmpjes op youtube met een heel vriendelijke Italiaanse oude dame die de grote depressie heeft meegemaakt. Vanavond weer de gebakken paprika's met ei. Daarbij boerenkool bij ons, geen brood. Gisteren maakte ik bij de vegan pasta bolognese Clara's fried mushrooms. Heel lekker :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan het zijn geweest, ik had nog wat kantenklaar meel staan van de aldi en het kan zijn dat het gist wat uitgewerkt was. Prachtig toch die youtube filmpjes. Ik had laatst ook buitenlandse dames gezien de de mooiste vlechtbroden maakten met een snelheid, ongelofelijk.

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!