zaterdag 21 maart 2015

155. Heerlijk weekje vrij voor de boeg

Speciaal om eens een paar dagen achter elkaar door te kunnen opruimen, heb ik komende week weer eens een weekje vrij genomen. Zo af en toe moet ik er gewoon vrij voor nemen om eens goed in de handen te kunnen spugen en ook daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen.

Ik maak vier dagen in de week als thuishulp 2 huizen per dag schoon en op vrijdagmorgen help ik de laatste jaren ook mijn vader van bijna 90 met zijn huis. Hij is gelukkig nog heel goed voor zijn leeftijd, hij fietst nog en rijdt nog veilig auto (net weer medisch goedgekeurd) en zit nog bijna dagelijks achter het stuur in de regio. Voor de langere ritten neemt hij liever de trein tegenwoordig, maar daar stapt hij ook rustig in. Regelmatig reist hij nog naar zijn iets jongere, maar minder gezonde zus in Friesland en gebeurt er iets onderweg, wat regelmatig voorkomt, dan vindt hij zijn weg wel naar huis, zonder in stress te raken. Onze moeder is helaas al 10 jaar geleden plotseling in haar slaap overleden, maar hij doet zijn boodschapjes en kookt nog zelf. Hij woont in een huis met drie verdiepingen dus de trappen worden ook dagelijks beklommen, doet zijn was nog zelf en ik help hem alleen met het vrouwelijke en wat zwaardere werk. Ik ga wekelijks de keuken even met een sopje bijlangs, stof, stofzuig en dweil de woonverdieping, doe de 3 wc's en de badkamer en zeem ramen of strijk wat overhemden en wat verder nog nodig is.

Vandaag maar weer een planning gemaakt voor mijn eigen huisje om de focus weer goed te zetten. Het afgelopen jaar was voor mij heel erg chaotisch, door mijn eigen moeheid en vitamine D gebrek, maar er kwam nog meer bij. Mijn jongste zoon is werkeloos geworden en zat in financiele problemen en ook mijn schoonzoon van mijn oudste dochter raakte zijn werk kwijt. 
Ik kwam tussendoor ook nog in het ziekenhuis terecht en heb daar een week gelegen met een bacteriele ontsteking in mijn linkerhand/arm. Die werd ineens dik, rood en kloppend en binnen een paar dagen, terwijl ik zo rechts als ik weet niet wat ben. Maar kennelijk had ik toch een wondje opgelopen links wat uitliep op een week aan een infuus hangen. 
Eén van mijn twee ex-katers werd ziek en bleek uiteindelijk 3 flinke blaasstenen te hebben en moest geopereerd worden, de andere was al een blaasgruiskater vanaf zijn eerste jaar. En er kwam vorige winter ook nog een muizenprobleem in mijn keuken bij. Genoeg om een mens gek te maken. 

Het hele blok huizen had muizen binnen, het zijn oudere gerenoveerde huisjes en ze staan met elkaar in verbinding. Bij de een zaten ze op zolder, bij mij in de keuken. Dus pak je alles wat eetbaar is in dozen en bakken buiten de keuken en je durft niks meer in je kastjes te laten staan, tenzij het muisproof is. Al met al had ik dus overal chaos. Eerst de muizen, toen werd ik zelf ziek en daarna kwam de kat die overal ineens op ging zitten plassen. Ik kon mijn halve meubilair ook nog weg doen. Mijn bank en stoelen. Een blaasgruiskat wil wel plassen maar kan niet, maar deze plaste dus wel op hele rare plekken en er werd eerst aan een soort blaasontsteking gedacht, dus allerlei kuren maar het werd niet beter. En dan ben je al vele euro's verder en toch maar eens een rontgenfoto maken. En een maand of wat kamperen omdat je de ondergeplaste bank gelukkig wel weg kon laten brengen op een gegeven moment naar de stort, maar nog niet iets anders durfde te nemen. 

Al met al heb ik een heel rare twee jaar achter de rug met niks dan rare toestanden die je geestelijk ook een beetje leeg maken en hoop ik nu weer op de goede weg te zitten. De energie begint gelukkig nu weer een beetje te komen. Ik hoop dat ik nu weer een beetje de focus op mezelf kan zetten maar alle toestanden in de thuiszorg helpen daar ook niet echt aan mee. Veel is onzeker en ook mijn baan is ondanks een vast contract nog niet echt zeker.
Maar het wordt weer voorjaar en het weer wordt vast weer beter. Ik heb weer een fiets en de conditie gaat gelukkig ook vooruit. Lopen was nooit een liefhebberij, ik fiets veel liever. Maar ik kan weer een stukje verder en langer lopen dan een tijdje geleden. 

En komende week ga ik lekker mijn huisje aanpakken. Ik moet gaan uitdunnen, dingen plekken geven en wil ook ruimte krijgen en houden. In gedachte heb ik al een plan klaar en ook op papier al een kleine planning gemaakt vandaag van de eerste dingen die ik helemaal leeg wil krijgen. De gang, waar nog wel eens een tas bljft staan, de trap waar ik nog wel eens wat op zet zodat het niet direkt in de gang staat, de keuken moet een stuk leger en ook de woonkamer kan meer lucht en ruimte gebruiken. Ik wil uiteindelijk ook eens de witkwast door mijn huisje gaan halen, dat mag na 8 jaar ook wel weer eens. Maar daar moet ik even geduld mee hebben tot het vakantiegeld komt.  
Tot die tijd oefen ik mijn Niet Kopen houding heel erg. Ik kijk expres nergens, want met alle lokale Facebookgroepen zie je soms wel erg leuke dingen langs komen. Maar voor nu heb ik alles in huis wat ik nodig had voor niks of voor zeer weinig. Mijn laatste aankoop dateert al weer van even geleden en toen heb ik 40 euro uitgegeven. Daar ben ik nog steeds heel bij mee, want ik kocht toen een secretaire, 4 eetkamerstoelen en een salontafeltje en kreeg er nog een spiegel bij en twee bijzettafeltjes. Ik had al een dekenkist en met de spiegel wil ik in de gang een soort gardarobe maken. 
Voor komende week is mijn lijstje geworden:
Gang leeg
Trap leeg
Keuken leger
Woonkamer leger
Bankje voor de voorkant zien te realiseren van spullen die er al zijn
Dekenkist en spiegel gang (opknappen/verven oid)
Voorzaaien voor eettuin


  
  

2 opmerkingen:

  1. Nou ik vind jou erg dapper, je hebt veel tegenslagen gehad. Gaat het nu beter met de kinderen, Every sunset needs a cloudy sky dat is van PAolho Coelho mijn favoriete schrijver.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter nog niet, mijn zoon is momenteel wel aan het werk via uitkeringsinstantie maar dat houdt in mei weer op en schoonzoon was 17 jaar beveiliger bij het Rijksmuseum in Enschede en dacht dat hij daar wel oud kon worden. Maar daar is het nog moeilijker om weer aan het werk te komen,

      Verwijderen

Consuminderreacties graag!