maandag 18 augustus 2014

140. Mijn consumindereetuitdaging van afgelopen week

We zijn de week best doorgekomen, dus komende maand wil ik verder doorgaan om van 7 euro hoogstens per dag te leven.  
Nu heb ik wel een aardige voorraad die ook wel wat minder kan, dus de uitdaging werkt voor mij naar twee kanten.
Op zaterdag heb ik eters of ga ik uit eten bij mijn middelste dochter, man en kleinzoon.
We begonnen vorige week zaterdag met uit eten gaan. Daar kregen we een rijk gevulde spaghettimaaltijd.
Zondag deed ik het even makkelijk aan, ik had drie simpele turkse pizza's uit de diepvries om eens te proberen en had er een zakje slamix bij genomen. Dat kwam op 1, 86 p.p.
Op maandag was ik 's middags vrij, maar moest ik met mijn kater na zijn operatie ter controle naar de dierenarts. Dat liep dus vreselijk uit. De afspraak stond om 14.00 uur en pas tegen 15.00 uur kon ik naar binnen. Daarna was het nog weer wachten om af te rekenen. Er waren vier mensen voor me met twee jonge honden uit hetzelfde nest waarschijnlijk die de eerste inentingen hadden gekregen en een puppiepakket kregen en de nodige instrukties. Toen ging de telefoon en nam de assistente dat gesprek eerst aan met excuusgebaren mijn richting uit. Op maandag moet ik vroeg eten, dus werd het een uitgebreide uitsmijter. Kosten drie eieren en wat restjes uit de koelkast p.p.
Dinsdag werd het braadworstjes en zelfgemaakte aardappelblokjes uit de koekenpan en verse spercieboontjes. Kosten 2,40 : 2 = 1,20
Woensdag maar een snelle macaronischotel uit voorraad. 
Donderdag was weer een hele volle dag en toen hebben we luxe kant en klaar gegeten, een gegrild warm 1/2 kippetje p.p. 1,75 van de Jumbo.
Erbij heb ik altijd wel uien, tomaten en fruit in huis.
Vrijdag was ook vol en druk en werd het brood met kipschnitzels, 2 per persoon. Kosten 1,25 p.p.
Zaterdag had ik eters en had ik spare ribs uit de oven en aardappelschijfjes erbij, voor kleinzoon had ik nog wat kipfilet meegenomen. Erbij geraspte komkommer, paprika en tomaat als salade en druiven toe. De spare ribs had ik al een tijdje in huis uit een reclame en die waren vacuum verpakt. Ik was 5,00 aan boodschappen kwijt voor 5 man, dus 1,00 p.p.
Zondag had ik behoefte aan veel groente, dus een lekkere pan groentensoep gemaakt. Van een overbuurvrouw had ik die week ook venkel en een bleekselderij gehad, dus daar ging lekker veel van in de soep. Met gehakt uit de reclame a 2,47 soepballetjes gedraaid en 4 homeburgers gemaakt, dus dat werden twee broodjes bal p.p. Kosten 1,50 p.p. 
En vandaag stond er weer een bakkie soep als voorgerecht en als hoofdmaaltijd had ik kipdrumsticks met zelfgemaakte aardappelblokjes en een potje doperwten/worteltjes in de koekenpan. 1,30 p.p.

Voor deze week heb ik bloemkool a 0,75 en vandaag had ik sla en andijvie voor 0,50 p. st. en sperciebonen voor 0,42. Daar ga ik deze week mijn menuutje verder mee opbouwen. Er zijn nog 4 kipschnitzels en 5 drumsticks in de koelkast en het nodige in de vriezer wat ook eens op moet, dus daar zal ook vast wat lekkers uitkomen. Koken doe ik nooit exact hetzelfde, het blijft alttijd een verrassing wat eruit gaat komen en het kan nog goedkoper als ik nog beter uitkijk. Ik werk drie hele dagen en één halve momenteel, dus het is vaak een balans tussen goedkoop en makkelijk/snel. 
Komende week wil ik ook weer zelf brood bakken in de bbm. Het hele goedkope brood vind ik niet echt lekker en het lekkere brood wordt steeds duurder. Dus toch maar weer zelf gaan bakken, dan weet ik tenminste ook wat erin zit.

8 opmerkingen:

  1. Ik vind ook dat het brood duurder wordt en er gaat hier ook zoveel doorheen ;-
    (

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt lekker allemaal! Dat van dat brood klopt. In de supermarkt zitten er ook nog vaak allerlei toevoegingen in, E-nummers en zo. Maar als ik dan een verantwoord brood koop bij het Vlaamsch Broodhuys, kost het 4 euro, en kan je er al na 1 dag iemand de hersens inslaan. Misschien moeest ik ook maar eens zelf gaan bakken.
    Maar mijn zelfgebakken broden zijn ook altijd zo snel keihard. Heeft iemand daar een tip voor? (E-nummers toevoegen, hah hah)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je het recept van het irish soda brood wilt dan schrijf ik het graag voor je op:-)

      Groetjes, Joke

      Verwijderen
    2. Twee eetlepels olijfolie toevoegen bij het begin, voor het kneden.Heerlijk!

      Verwijderen
  3. misschien is irish soda bread een oplossing.....hoeft niet gekneed te worden, zit geen gist in en ikzelf gebruik altijd biologisch spelt en kamut meel. Ook in de vriezer blijft het gewoon lekker! Je hebt echt binnen een uur lekker warm brood op je bord. Je bakt het met baking soda, en daar moet je wel een goeie variant van nemen anders zit er een stofje in wat niet zo goed is voor je.....de goedkope variant is wel perfect om mee schoon te maken.

    Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Graag een recept, Joke, de bbm doet er ruim 3 uur over en af en toe een snel brood lijkt me ook erg handig. Kamutmeel ken ik niet, zal ff googlen wat dat is en waar het te koop is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. kamut is een oer graan, ik haal het altijd hier in Naaldwijk bij de reformwinkel maar natuurlijk is dat ook weer een stuk duurder en kan het ook met gewoon tarwe meel en bloem gemaakt worden. maar ik kan daar niet tegen. Ik kan ook niet tegen melkproducten maar van de karnemelk in dit brood heb ik helemaal geen last.....het is misschien raar om karnemelk te gebruiken maar je proeft er helemaal niets van als het brood gebakken is.
    de bakingsoda of zuiveringszout wel bij de reformwinkel halen....dat is beter voor je gezondheid.

    500 gr volkoren meel (spelt, kamut, rijst, boekweit, of tarwe, wat je maar wilt)
    500 gr bloem
    1 theelepel zout,
    2 theelepels baking soda
    ong. 1 liter karnemelk.

    verwarm de oven op 200gr
    doe alle droge ingrediènten in een kom. Giet langzaam de karnemelk erbij.....ik kneed het nooit maar gebruik een grote lepel om alles door elkaar te doen....je kan het niet vegelijken met gewoon deeg voor brood dit blijft een beetje drassig....het mag niet te droog zijn!!!!
    het zuur van de karnemelk gaat gauw werken en het moet dus snel de oven in.
    te lang kneden of roeren zal een taai en ongerezen brood geven.
    je kan er dan nog vanalles door doen.....bijv gebroken lijnzaad.....of voor een italiaansbrood stukjes zongedroogde tomaat en olijven en wat kruiden......of een hand vol rozijnen en stukjes walnoot en gedr. abrikoos.....dan hoef je er zelfs geen beleg op te doen.....is echt heerlijk.
    ikzelf doe het dan niet in een bakblik maar schep op bakpapier 2 hopen in de lengte en snel de oven in......ong. 20 minuten en dan even kijken of het niet te hard gaat en dan zet ik desnoods de oven iets lager of doe er aluminium folie over heen tegen het zwart worden van de korst en dan nog ong. 20 min. met een breinaald kijken of ie gaar is....als je het brood uit de oven haalt kan je het gelijk in een theedoek wikkelen dan voorkom je ook dat de korst hard wordt.
    als het afgekoeld is snij ik het en vries het per dag in.........lekkerder brood is er niet vind ik! :-)))
    eet smakelijk!

    groetjes, joke
    als je misschien nog vragen hebt kan je me altijd mailen jokedijkshoorn@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!