maandag 4 augustus 2014

138. Op zoek naar de betere consuminder-organistie tips

Van huis uit ben ik aardig chaotisch opgevoed en opgeroeid. 
Mijn moeder werkte liever dan dat ze het huishouden deed, dus we hadden 2 x per week tante Maartje, die alles achter iedereen zijn/haar bibs wel weer glad trok. Het huishouden is me dus niet echt aangeleerd. 
Zelf was ik vanaf het begin van mijn "volwassen"  leven ook gelijk de kostwinster. Ik werkte en mijn verloofde zat nog op school, pil was er net maar die mocht ik niet, dus prompt was er een dochter op komst.
Er kwam een huisje in beeld, waar ik uiteindelijk ruim 13 jaar lief en leed gekend heb, drie prachtige kinderen mocht krijgen, maar ik werkte wel steeds door en deed het huishouden er een beetje bij. 
Daarna kwam ik iemand tegen die heel consequent was in zijn huishouding en ik moest daarin wel mee gaan. Dat was een hele overgang, maar uit liefde doe je veel. Al zag ik niet altijd het nut ervan in, een schoon huis is prima maar om sommige dingen te doen omdat het nu eenmaal op het lijstje stond en in mijn ogen nog helemaal niet vies waren, was wel strijdpunt soms. Dat vond ik ouderwets, net als je schoenen uittrekken bij de voordeur. En nette kleren voor buiten en thuis je oude kloffie aantrekken.
Dat zal het verschil tussen stad en dorp geweest zijn en verschil in opvoeding.
Maar het huishouden thuis is nog steeds een sluitpost momenteel. Ik ben al een paar jaar thuishulp bij vooral ouderen en kan het op zich prima. Maar voor mezelf leg ik de lat nog altijd een heel stuk lager. 
Ik had ook nooit gedacht dat ik dat ooit nog eens zou gaan doen als werk. Zo goed was ik daar helemaal niet in, maar als je moet werken en er is niks anders, dan duik je maar in het diepe.
En voor een ander doe ik het toch kennelijk graag, zeker als ze het zelf niet meer kunnen. 
Werkmatig was ik altijd wel heel structureel bezig. Ik heb eerst een paar jaar als lokettiste bij de NS gewerkt en daarna jaren in de grafische sector als werkvoorbereider en ook verzending/afwerken hoorde daarbij. Leuk en afwisselend werk gewoon, geen dag hetzelfde. Daarna ben ik een flink aantal jaren bij mijn vaders uitgeverij(tje)  werkzaam geweest. Hij bracht een eigen genealogisch tijdschrift uit, en later ook wat CD's en boekjes en we stonden op Genealogische dagen in het land, dus weer veel afwisseling. Ik deed de abonnementenadministratie, de verkoop en verzending van bestellingen, we gingen regelmatig een dagje naar een open dag en hadden daar ook weer leuke contacten en nu is het afzien dus.
Elke dag hetzelfde werk, elke dag weer twee huizen schoonmaken, alleen de mensen zijn anders.  En dan thuis geen zin meer hebben om nog eens aan de gang te gaan. Dat komt bij vlagen nu weer gelukkig. 
Ik heb ongeveer alle systemen al geprobeerd, wat is het systeem voor een werkende vrouw om zelf ook nog eens een net huis te krijgen.  Ik ben niet alleen, tijdelijk is er een zoon even en ik heb nog twee rode ex-katers die ook heel wat haren achter laten. 
Maar ik kwam op Teunies blog tegen om elke werkdag tien dingen los te laten en dat lijkt me heel haalbaar in mijn te volle huisje. 
ik zoek inspiratie, kracht en haalbaarheid.

5 opmerkingen:

 1. Tja... Alle poetslijsten zijn goed.. maar je moet het wel doen eh ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar hoor, ik ben nu thuisblijfmoeder en heb voor het eerst het huishouden een beetje onder controle.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Momenteel schijnt de flylady methode populair te zijn.
  Eenmaal begonnen moet het makkelijk bij te houden zijn.
  Weet niet of je deze al kende.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of PoetsZe! ;)
  https://www.facebook.com/pages/Poetsze/292211787570999?ref_type=bookmark

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Flylady kan wel wat helpen.
   Maar ik weet ook uit ervaring dat het heel moeilijk is om als je de hele dag in een ander gezin hebt lopen poetsen, om dan s' avonds nog de moed en kracht te vinden om thuis aan de slag te gaan!
   Hier gaat het op het ogenblik heel goed, maar een paar jaar geleden had ik het soms ook moeilijk om alles bij te houden!
   Een wat leger huis helpt ( maar O wat is het moeilijk om spullen weg te doen die nog prima zijn). Voor mij helpt iets heel geks!
   Als ik weet dat collega's langs komen, zie ik ineens van alles wat er nodig weer eens gedaan moet worden. Dat heb ik bij familie niet.
   Dus af en toe collega's uitnodigen, werkt voor mij erg goed!
   Succes!
   groetjes, Franca.

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!