zaterdag 2 juni 2012

90 Consuminderen en boodschappen

Vandaag weer een hele fijne consuminderdag gehad.

Ik had een paar dingen op mijn lijstje staan om vandaag te halen.
Ik wilde een paar typisch Hollandse kaarten hebben omdat ik aan postcrossing mee wil doen. Mijn eerste ontvangen adres was iemand uit Rusland, dus die moet wel een leuke typisch Hollandse kaart ontvangen. Na versturing en ontvangst van die eerste kaart moet ik ook weer kaarten uit de hele wereld krijgen. Dat lijkt me gewoon leuk.

Daarna nog even langs Het Goede Doelenwinkeltje gefietst. Soms vind ik daar wat leuks, soms ook niks, maar dit keer vier boeken gevonden. De lekkerste Indonesische gerechten, Creatief in uw tuin, 200 gouden bespaartips en Rozegeur en bruine bonen (999 ongewone tips voor uw tuin). De eerste spreekt voor zichzelf, een kookboek. De tweede staat vol doe-het-zelf timmertips om leuke dingen in en om de tuin te maken  en de laatste twee zijn ook duidelijk, maar erg leuk om ook eens door te werken. Die brengen hun geld wel weer op.  

Daarna nog even langs de markt gegaan en daar had ik dit keer ook mazzel. Doorgaans is de markt niet zo voordelig meer, maar dit keer werd er een heleboel fruit aangeboden met flinke korting. Twee bakken Hollandse aardbeien voor 3 euro, een zak Max Havelaar bananen voor 0,50, een zak paprikaatjes voor 0,50 en twee bakken druiven voor 1 euro. Weer een berg fruit voor weinig.

Ik wil meer fruit in mijn dagelijkse inname verwerken, dmv van een smoothie of via de blender. Ik heb vorige week ook nog een sapcentrifuge gekocht om ook via die weg meer supervers sap te nuttigen. Groentesapmixen, fruitsapmixen, zodat ook de sapjes niet meer gekocht hoeven te worden in de super.
Want als je een beetje etiketten leest, merk je wel dat er maar weinig echt vers sap vaak inzit. Geconcentreerd vaak en dan weer water toegevoegd, en met veel vlieguren. Dan liever zelf maken zodat je weet waar je fruit vandaan komt en dat het echt vers is.  

Liever alles gewoon basis inkopen en zelf de smaakjes toevoegen. Basis yoghurt en zelf vers fruit toevoegen, sausjes ook zelf maken i.p.v. een pakje of zakje gedroogd onherkenbaar spul. En dat trek ik naar alles door.  Geen instantmix of maaltijdpakket komt meer in huis op een kleine uitzondering na. Hoe meer je over fabrieksvoeding en kant en klaarmaaltijden leest hoe minder trek je daarin krijgt.
Hetzelfde heb  ik met vleesproducten die niet meer herkenbaar zijn, de fabrieksburgers, worsten in soorten en maten, al het al vooraf gemengde en gedraaide spul waarvan je niet meer ziet wat erin zit aan E-nummers en conserveringsproducten.  Een heel enkele keer bij grote haast wil ik wel iets achter de hand hebben, maar als het even kan gewoon zelf vers koken en maken.

7 opmerkingen:

 1. Postcrossing is inderdaad erg leuk, en ontzettend verslavend!
  Ook leuk: ga eens op het forum kijken. Als je meer wilt doen kan je daar ook meedoen met Round Robins, kettingkaarten, tags (dat je degene voor je of na je een kaartjes stuurt), en je kan er pen vriend(inn)en vinden... dus nog meer kansen op kaartjes en kaartjes sturen ;-) maarruh... niet goed voor je portemonnee =P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben net een beginner dus eerst maar even een kaart verzenden en kijken wat er dan gebeurt. Het moet wel leuk en betaalbaar blijven, dus een kleine investering mag. Maar hoor veel enthousiaste zenders en ontvangers dus over de streep gehaald.

   Verwijderen
  2. Om de kosten te drukken kun je je Europa- en wereldpostzegels kopen bij "Postzegels met korting". Postcrossing is ├ęcht heel leuk. Ook op marktplaats kun je soms leuke ansichtkaarten kopen.

   Verwijderen
 2. Wat een fijne vondsten heb je weer gedaan! Laat je af en toe
  even wat tips langskomen uit die boeken?
  Mmm aardbeitjes! lekker! en zo goedkoop....hier in de plaatselijke
  super kosten ze al zoveel voor een mini-bakje!
  Veel suc6 ook met je goede voornemens...ik probeer er ook zoveel
  mogelijk van te realiseren maar als het te druk wordt komt de klad
  er soms in ;(
  Heel veel liefs en fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. alleen al die boeken...daar zou ik bij weg kunnen dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je ook aan Postcrossing gaat doen! Het is echt geweldig als die eerste kaart uit het buitenland in je brieven bus valt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook een tijdje aan postcrossing gedaan en om de kosten wat te drukken bestelde ik leuke, echt hollandse kaarten voor niets bij de Idrukker.
  Ik vond het wel een goede zet van mezelf, gratis kaarten maar toch een leuk hollans tafereeltje. Tot ik een berichtje terug kreeg van de ontvanger. Ze had al 14 van dezelfde kaarten uit Holland ontvangen! Wat voelde ik me toen een zuinige knieperd zeg...:(

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!