dinsdag 23 augustus 2016

205. Consuwedje weer ingesteld

Vanaf deze week ga ik weer extra opletten op de eet-uitgaven. 
De laatste tijd heb ik er te weinig aandacht aan besteed. 
Uiteraard doe ik wel zo voordelig mogelijk mijn boodschappen, maar echt heel goed opletten was er even niet bij. Ik kocht gewoon wel wat ik nodig dacht te hebben zonder heel speciaal op te letten. 
Maar vanaf deze week ga ik weer super mijn best doen. 


Mijn portemonnee is niet erg rekbaar meer en ik wil sparen om een 2de-hands snorbrommertje of zo aan te schaffen zodat ik weer iets mobieler wordt. Fietsen lukt me niet meer over grotere afstanden en met mijn autootje kom ik toch ook niet in de buurt van bijv. de markt en zo. 
Dan moet ik in een parkeergarage gaan staan en alsnog hele grote stukken lopen en ik kan vaak niet in de buurt van kwekers ook komen of even binnendoor schieten zoals vroeger. De auto rijdt ook niet voor niks. Ik gebruik hem al zo min mogelijk, maar je ontkomt er toch niet aan als je geen alternatief hebt. 


Dit weekend heb ik al een plannetje zitten uitbroeden, want ik wil ook wel heel graag wat meer de natuur in. Om lekker een stukje te wandelen en op zoek te gaan naar plekken waar ik bramen en vlier kan vinden. Maar ook andere wild pluk zaken, die nu buiten mijn bereik blijven. Ik weet wel wat kwekers te zitten die rond deze tijd het een en ander langs de weg aanbieden, maar daar kom je niet of heel moeilijk met de auto. 

Komende tijd wil heel strak de touwtjes aantrekken. En weer super opletten wat ik in huis ga halen. 
Vlees/kip groter inkopen hou ik erin. Ik heb een paar weken geleden, op 22 juli dus volgens mijn agenda/huishoudboek, inmiddels dus een maand geleden, ruim 4 kilo kippendelen a 5 euro de kilo gekocht en had via de Aldi toen ook een vleespakket van 10 euro, dus voor zo'n 30 euro eet ik al dik een maand en het is nog steeds niet op. Volgende stap is nog veel meer op de dagelijkse hap te letten ook. Daarom is een consuwedje met jezelf houden zo leuk. Proberen zo goedkoop mogelijk toch een gezonde hap op tafel te krijgen. Het is geen kunst om elke dag brood met pindakaas te eten, maar gewoon een goede betaalbare maaltijd is wel een kunst. 
Maandag was ik al begonnen met opletten en alleen maar te halen wat echt nodig was en dat zo goedkoop mogelijk ook.
Ik had 2 diepvriesloempia's voor 0,89, van die grote, eentje is voor mij met wat sla/rauwkost een complete maaltijd op een warme dag en ook vast een zak diepvriessoepgroente (0,52) voor een lekkere pan soep eventueel. Die zijn vast in de vriezer verdwenen. Er was een zak roerbakgroente met 50% korting waar ik ook wel 2 dagen van kan eten, vandaag de ene helft met aardappelblokjes en morgen met rijst of pasta of zo. Een flinke spitskool voor 1 euro.  Dat was bij de Plus. 
Vandaag heb ik nog wat laatste verse dingetjes meegenomen bij de AH vandaan uit de bonus als een komkommer en cherrytomaatjes voor 1 euro, twee soorten uien voor 1,50 en meel om weer 2 broden te bakken en een doos eieren. Daar kan ik weer veel kanten mee uit. 

Vandaag dus voor 0,50 cent halve zak roerbakgroente, drie aardappels in blokjes en een slavink 0,50 als maaltijd. Morgen doe ik er weer wat kipblokjes door met rijst en de andere helft groente. 
Vleeswaren en kaas haal ik voorlopig niet meer in huis. 
Daarvoor in de plaats heb ik wel een grote pot pindakaas meegenomen (ook om zelf wat sate-saus te kunnen maken af en toe) en ik heb ook nog diverse jams staan, al ben ik meer van het hartige, maar als de jam uit de koelkast komt is het ook lekker fris. Ik doe ook vaak wat door de yoghurt als zoetmiddel. 
Ik heb zelfs nog zelfgemaakte rabarber/aardbeienjam staan van twee jaar geleden. Dit jaar is het er niet van gekomen. Ik had wel rabarber, maar geen eigen kweek aardbeien meer.   
Brood met wat plakjes komkommer of tomaat vind ik ook best lekker en af en toe een eitje tot eiersalade maken is ook een lekker broodbeleg. 
Er zijn ook nog wel wat blikjes vis als tonijn, zalm en haring in een sausje in de voorraad. Dus voorlopig kan ik wel vooruit. 
Moet ik maar voorlopig afstappen van mijn dagelijkse boterham met vleeswaar en boterham met kaas als gewoonte.

Volgende week haal ik dan wel weer verse paprika's bij de kweker weg om weer te variëren in kleur en vitamientjes. Met dit huidige hete weer wil ik ook niet teveel in huis hebben liggen.  
Aan fruit heb ik nog wat druiven liggen en kiwi's en ook mijn eigen kweek druiven worden al aardig op kleur zag ik vandaag. Die had ik afgelopen week ook een beetje bij gesnoeid zodat de trossen meer zon kregen. Twee soorten appels hangen aan mijn boompjes en braam heb ik ook staan. Maar die geeft maar mondjesmaat rijpe vruchtjes momenteel. Er zit nog wel veel te komen.
Van een collega-consuminderaar uit de buurt kreeg ik o.a. nog een flinke pot pruimenjam gisteren. We helpen elkaar tenslotte waar we kunnen, voor haar had ik een gratis grastrimmer kunnen ophalen en zij had een bbq gewonnen. Samen zijn we die even op wezen halen en in ruil mag ik dan weer een keertje komen bbq-en later. Leuk was, dat bij de plek waar ik even stond te wachten terwijl zij de bbq ophaalde, gewoon tomatenplanten in de berm stonden en samen hebben we er een paar van afgeplukt voor thuis. Er werd daar druk gewerkt en verbouwd in de wijk, dus of daar ooit een tuintje was geweest en er daarom nog tomatenplanten stonden, geen idee. Maar het was gewoon leuk om spontaan een paar rijpe tomaatjes te vinden. 

  
     

    

2 opmerkingen:

  1. Ha het consuwedje.....leuke herinneringen aan op de GG groep!
    Hier eer gisteren voor ieder twee eitjes in Satésaus, sambalboontjes en noedels.er bij eigengemaakte zuur van de courgettes. Samen ( 4 personen)voor 2,50 gegeten met het toetje er bij dat eigengemaakt bramensorbetijs was uit de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Idd, leuke herinneringen, toen deden we het met een hele groep samen en brachten we elkaar ook weer op ideetjes, waar je zelf mss nooit opgekomen was. Je doet het vooral voor en met jezelf en je gaat met een heel andere insteek je maaltijden bekijken en ook boodschappen doen en er komen soms hele lekkere combinaties uit voor weinig als je blik heel open wordt. Waar kan je gratis eten vinden? Wat kun je mss ruilen als er één een overschot heeft van iets en jij van iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!