woensdag 9 maart 2016

183. Lekker consuminderweekje

Het was weer een lekker consuminderweekje. 
Eindelijk voelde ik me wat beter na een paar weken grieperig zijn en dat scheelt al een hele hoop.

Ik ben heel blij met de beslissing om aan het begin van mijn financiele maand mijn huishoudgeld in één keer cash op te nemen. Dat gaat tot nu toe prima en is voor mij veel overzichtelijker. Ik zie in één oogopslag hoe de stand van zaken is en kan eventueel bijsturen als het toch niet helemaal gladjes zou verlopen.
Afgelopen week was er bijvoorbeeld een aanbieding van koffie en gelijk vier pakken meegenomen, meer zat er niet in. 
Daarvoor had ik een aanbieding van DE meegenomen, een roodmerk betalen en een goudmerk gratis, maar dat viel zwaar tegen, vooral bij het laatste pak  miste ik de pittige koffiesmaak, te flauw voor mij. Ik was heel blij dat ik weer op mijn eigen vertrouwde koffie over kon stappen.  
Ook wat boodschapjes betreft blijf ik nu heel netjes binnen mijn eigen gekozen budget. Ik overleg in de winkel al met mezelf wat ik mee mag nemen en wissel vers en diepvries af. Ook op vleesgebied let ik heel erg op aanbiedingen en voldoende afwisseling. Ik wissel voornamelijk tussen kip, varken en vis. Rund staat heel weinig op mijn menu en alle jonge beestjes al helemaal niet, geen lammetje of kalfje komt mijn deur binnen. 
Ik wilde nog wel even achter wat paasdingetjes aan bij de kringloop of zo, maar heb die neiging ook gelijk weer weg gedrukt. 

In plaats daarvan ben ik wel met mijn oudere buurvrouw even naar een nieuw geopend tuincentrum geweest om daar even rond te kijken. Zij had potgrond nodig en de viooltjes waren ook in de openingsaanbieding. Daar heb ik wel gebruik van gemaakt, 20 viooltjes voor 1,89 en een hangbak met hele lieve zachtpaarse viooltjes voor 1,99. 


We hebben samen ook nog heerlijk een kop koffie gedronken en van een stuk appelgebak met slagroom samen voor 1 euro genoten. Mijn buurvrouw trakteerde erop in ruil voor de boodschapjes die we op donderdagmorgen altijd even samen doen nu ik toch thuis zit. 
Zij wordt 80 komende zomer en haar kinderen hebben het allemaal druk en wonen niet vlak bij. Ze staan altijd voor haar klaar als het nodig is, maar boodschapjes doen we sinds een tijdje nu wekelijks even gezellig samen in mijn autootje. 's Middags heb ik haar nog even naar het buurtcentrum gereden voor haar belastingaangifte en daar was ze ook erg blij mee. Daar kreeg ik nog een pond rundergehakt voor in ruil, die ook in de aanbieding was. Zij kan zo nog even lekker zelfstandig haar eigen boodschapjes doen in de koude tijden en af en toe gaan we ook wel eens naar een plaatsje verderop waar wat meer winkels zijn. En heeft ze wat van een andere winkel nodig dan hoeft ze ook maar te kikken en haar rookwaren worden ook door mij thuis gebracht.
Zo helpen we elkaar weer.

Ruilen voor spullen krijg ik nog niet zo voor elkaar. Dat vind ik zelf ook wel moeilijk om opgestart te krijgen. Eerst moest ik een groep vinden waarbinnen dat kan en dan nog de geschikte spullen vinden die men ook wil hebben. (Ver)Kopen en weggeven is hier geen probleem, maar ruilen zie ik nog niet heel vaak voorkomen.  
En ik wil mijn gang eerst ook graag ontvangst klaar en leeg hebben.  
Ik had voor een goede bekende gratis laminaat opgehaald omdat zij zou verhuizen, maar dat ging niet door. En nu waren we allebei ook nog afwisselend ziek steeds, zodat ophalen ook nog niet gelukt is.  

Afgelopen week heb ik mijn huishoudlijstje ook maar weer eens in werking gezet. Ik leef met lijstjes om de boel een beetje op een rijtje te houden. Hele simpele lijstjes, maar die houden me wel op het goede spoor. Er staat bijvoorbeeld alleen maar huiskamer op maandag, keuken op dinsdag, gang/trap op woensdag, bovenslaapkamers op donderdag en badkamer/was voor het weekend. Op vrijdag is het momenteel mijn vader helpen en dan vaak nog een aanvullend boodschapje doen. Daarnaast is het eten koken en afwassen dagelijks en het toilet naar behoefte even soppen. En als ik de energie heb nog een extra klusje aanpakken als ramen zemen of wat in de tuin doen. Als ik elke dag weer een stukje aanpak zie ik wel degelijk verschil. Stukje ruimen, uitzoeken, schoonmaken steeds in één ruimte werkt voor mij beter dan van hot naar her bezig zijn.  


6 opmerkingen:

 1. Als er een echt goede aanbieding van uw koffie is, zou het misschien toch een idee zijn om dat wat ruimer in te slaan. Het huishoudbudget wordt dan overschreden, maar dat is dan maar zo... De maanden er na heeft u dan goedkoop de koffie en dat merkt u dan zeker in de portemonnee. Onze koffie is twee keer per jaar in de aanbieding, en ik koop dan voor ongeveer een half jaar ook in. Het is dan twee halen 1 betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoveel scheelde het niet, slechts 0,50 per pak, daar ga ik geen half jaar koffie voor inslaan. Ik zou er ook de ruimte niet voor hebben. Er gaan hier ong 2 pakken per week door, soms wat minder, maar met 1 pak per week red ik het dan net weer niet. Ik doe dat soort dingen wel met o.a. wasmiddel en afwasmiddel wanneer die flink in de aanbieding zijn, maar daarvan gaat er geen pak of fles per week door.

   Verwijderen
 2. Oja inderdaad, dat scheelt dan niet zo veel. Bij onze aanbieding scheelt het de helft, 2.99 normale prijs en dan 2e gratis. Dus dat is wel de moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben heel benieuwd waar je die koffie dan opslaat en hoeveel je dan inslaat om een plaatje te krijgen. Ik heb alleen een trapkast als voorraadkast en ik zou minstens wel 26 of richting 52 pakken voor een half jaar in moeten slaan. Geen idee waar ik die zou moeten stoppen.

   Verwijderen
 3. Het neemt inderdaad wel wat plaats in, ik koop dan rond de 60 pakken. Op de overloop boven hebben we een diepe kast, hierin heb ik drie planken voor extra voorraad. Hierin passen in de diepte 10-12 pakken, en twee op elkaar, dus drie rijen breed staat dan de koffie. Echt een super gevoel, ontraadt zo te zien staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teunie van Eenvoudig Leven is voor mij een lerares geweest op consumindergebied, zij had een apart kamertje als voorraadkast/eigen winkeltje en deed maandboodschappen destijds, al doet ze dat nog steeds, geloof ik. Ik heb ooit haar boodschappenlijstje wel eens gehad. Zoveel voorraad hoef ik niet, zij had veel kinderen thuis destijds. Mijn vijf kinderen zijn de deur al een paar jaar uit. Maar ik haal soms nog te veel op voorraad in huis, dat zit er ook een beetje ingebakken. Als er een goede reclame is van 1+1 gratis val ik er ook nog wel eens voor. :-)

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!