maandag 20 februari 2012

61. Lekker eten en consuminderen

Ik ben een voorstander van lekker zelf koken met verse basisprodukten. Vanavond werd ik daarin weer bevestigd door Radar met een reportage over E-nummers en de zeer onduidelijke etiketten die steeds vaker op de voedingsmiddelen zitten. E-nummers worden tegenwoordig vermeden te noemen, omdat ze regelmatig slecht in het nieuws kwamen, maar ze zitten er nog steeds in onder een andere naam. Zelfs een deskundige die een boek had geschreven over E-nummers, kwam niet uit sommige etiketten. Fabrikanten maken ze expres in heel kleine lettertjes.
Er wordt gesmeten met allerlei gezond logo's, die niets waard zijn.
Er kwamen tal van voorbeelden langs, milk&fruit bijvoorbeeld lijkt heel gezond, melk en fruit, maar daar zit bijvoorbeeld wel ontzettend veel suiker in, boerenkool met spek en worst en ong 12 onnodige toevoegingen, commentaar dat is geen eten meer, maar iets zeer kunstmatigs gemaakt.
 lees alles over de E-nummers in ons voedsel.
Zo zat er bij een dochter ook een zoon op school die steeds dikker werd. Maar de moeder deed echt haar best en snapte er niks van. Geen frisdrank en zo, maar wel elke dag vele pakjes yog(k)ydrink voor haar zoon, want dat was zo gezond. Pas toen hij zo dik was dat ze naar een dieetiste moest, werd ze wijzer gemaakt. 
Maar we worden aan alle kanten gebombardeerd met voedingsmiddelen die aan alle kanten gemanipuleerd zijn. Knakworst was ook zo'n voorbeeld, met heel dik en groot op het etiket, geen conserveringsmiddelen en kleurstoffen toegevoegd, maar als je de ingredienten las was er toch een E-nummer toegevoegd dat de rode kleur ophaalde. 
Gisteren zag ik toevallig ook nog een stukje van een reportage over cremes, die ook allerlei nep  gezondheidslogo's hadden. Die worden overal maar rondgestrooid om de koper in de waan te laten dat ze een goed, duurzaam, biologisch, of gezond product kopen.
Ik koop steeds meer gewoon basis eten. Gewone yoghurt en stop er zelf wel fruit in. Want negen van de tien keer zit er in een fruityoghurt alleen maar een smaakstof in en geen flintertje echt fruit.

5 opmerkingen:

 1. Vorige week voor een gezelschap gekookt met verse ingrediënten. Verbazing alom dat ik dit deed en ik mocht de hele maaltijd vertellen hoe en waarom ik dat nu deed. Ik pleitte voor koken zonder allerlei toevoegingen en men was heel erg verbaasd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die yoghurtdrink wist ik: daar zit ontzettend veel suiker in. Ik vind het soms wel eng, die verhalen over wat je als consument allemaal niet weet…

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zit zelfs een stofje in wat je hongergevoel aanwakkerd.......
  Doodeng al die toevoegingen.
  Een mens heeft helemaal gen gemodificeerde zetmelen nodig.
  Light......dan zit er geen vet in.
  Maar wel suikers om de boel te binden.
  En wat doet ons lichamam met suikers?? Omzetten in vet!
  Je kan beter een beetje meer vet eten,want vet wordt verbrandt in ons lijf!En niet omgezet in energie die we niet nodig hebben omdat we geen zwaar werk doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, in chips o.a. werd als voorbeeld genoemd zit een stof die je hongergevoel aanzet. Daarom eet men zo makkelijk een zak weg.
   En niemand weet wat al die toevoegingen op lange termijn met je lijf doen. Sommige toevoegingen zijn in andere landen verboden, maar worden hier nog toegestaan.
   Gemengde vleesprodukten zijn ook berucht om allerlei toevoegingen. Van allerlei vlees/vet/kipresten maken ze nog van alles, gemengd met kunstmatige aroma's en kunstmatige smaakstoffen.
   En wij maar dikker worden. Gewone suikers worden door nog slechtere zoetstoffen vervangen als fructose, aspartaam, enz.

   Verwijderen
 4. boekje met alle e-nummers: http://www.bouillonmagazine.nl/estoffen.php

  applicatie voor iPhone en iPad: http://www.bouillonmagazine.nl/iphone-app/

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!