zondag 31 juli 2016

202. Heerlijk een verse consuminder-maand voor de boeg

Voor mij altijd weer een lekker punt om dingen weer op te pakken. 
Afgelopen maand ben ik weer begonnen met zelf brood te bakken en dat blijf ik lekker doen. Het lukt nog niet altijd even goed en ik ben nog in de testfase van diverse mixen uitproberen. Maar het brood op zich smaakt me veel te lekker, ondanks dat sommige nog niet helemaal een schoonheidsprijs verdienen.

Komende maand wil ik weer lekker bijtijds op gaan staan. Na een jaar thuis zijn is mijn ritme er een beetje uit, al lig ik geen halve dagen op mijn bed. Maar langzamerhand wordt het af en toe toch een beetje later op staan, een beetje hangen achter de computer en dan is de halve dag alweer voorbij.  
Dus vanaf morgen ga ik de wekker weer lekker zetten. Ik heb me voorgenomen de ochtend voor mijn huis te gebruiken en in de middag mag ik lekker gaan knutselen, dingen verkopen, ruilen of iets anders wat me iets opbrengt, vreugde of voldoening in ieder geval.

Voor komende maand ben ik ook van plan iets anders mijn boodschappen te doen. 
Normaal haalde ik ongeveer per week in huis wat ik nodig dacht te hebben en dan ben je toch erg afhankelijk van de reclames die er dan zijn, vooral op vleesgebied. 
Dat laatste wil ik voor zijn. Ik ben afgelopen week al naar een Turkse winkel geweest en heb daar 2 kg halal kipfilet en 2 kg kippendijenvlees in gekocht en per portie ingevroren. Daarnaast had de Aldi een vleespakket in de aanbieding en dat heb ik van mijn vader gekregen. 
Hij gaat altijd op vrijdag zijn boodschappen doen bij die winkel, die voor mij erg ongunstig ligt. 
Ik kom zelf af en toe bij de Lidl voor sommige boodschappen of de Plus tegenwoordig en af en toe AH, Jumbo, afhankelijk van de reclames. Bij de een haal ik koffie, bij de ander weer andere producten. 
Ik kijk altijd op zondag naar de reclames voor de komende week en stem daar mijn route op af. Op vrijdag ben ik in Delft bij mijn vader en daarna doe ik daar in de buurt wat ik doen moet. 
Op donderdagmorgen ga ik elke week met mijn buurvrouwtje van 80 even naar de AH, zodat zij haar boodschapjes daar kan doen en neem dan zelf ook mee wat ik daar nodig heb. Daar haal ik bijvoorbeeld de basic-kattengrit en die bevalt mij en mijn katten prima. Die geeft niet af en dat is met (licht)rode katten ook een puntje. Ik heb ook wel eens een andere soort geprobeerd en dan hadden ze een soort grauwsluier aan de poten, of een rare donkerrode gloed.
    
Nu heb ik dus aardig wat vlees/kip in voorraad liggen en ik wil nu kijken hoe lang ik daarmee doe. Daarmee ben ik gisteren begonnen om te gebruiken. Op zaterdag eet ik doorgaans brood met iets warms erop. Vandaag was het kippendijenvlees met zilvervliesrijst met linzen.
 
Het was weer eens heerlijk gelukkig. Vaak heb ik met het warme weer niet zo'n kook-inspiratie. Dan wordt het al gauw een hapje ijsbergsla met bonen en vis of zo. Of een broodje kipshoarma zoals dit.
 

Zo ga ik de folders nog even doorkijken om te beslissen wat er komende week weer op tafel gaat komen en moet ik een dag van te voren weten wat ik uit de vriezer moet halen. Dat is voor mij toch weer even een slag anders werken. Ik heb nu geen vleeskosten meer voorlopig, dus dat moet ook uiteindelijk schelen in de boodschappenkosten. Maar ik ben daardoor ook iets minder flexibel en kan niet ineens dingen heel erg gaan omgooien. 
Zo deed ik het voorheen wel, dan had ik wel een raamwerk, maar ik kon rustig van alles door elkaar gooien, at ik het vandaag niet, dan kwam het morgen of overmorgen wel. 

En ik wil deze maand gaan kijken wat ik nog gratis of heel goedkoop buiten tegen ga komen om jam van te maken, zoals bramen momenteel. Ik heb zelf wel een kleine bramenstruik die nu rijpe vruchten gaat geven, maar buiten zullen er veel meer te vinden zijn.
  

5 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Ik kom al meer dan twintig jaar bij de Turkse winkels. Daardoor ben ik voor hun een vaste klant waarvoor sommige dingen iets goedkoper zijn en er altijd tijd is voor een praatje. Zo koop ik 3 kilo kippenpoten voor 5 euro, 2 kilo kippenvleugels voor 5 euro en rundergehakt zonder suiker. Verder koop ik daar mijn tomaten, paprika's en heel veel fruit omdat het daar goedkoper is, maar vooral omdat het veel lekkerder is. Ook linzen, kikkererwten en couscous zijn daar goedkoper.
  Ik heb geen tuin alleen een klein balkon waar niet veel op kan en buiten is er niets meer te vinden. Alles is volgebouwd.

  Groet, Elise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie, Elise.
   De Turkse en Marokkaanse winkels zijn hier ter plekke nog niet. Ik moet ervoor naar een plaats verderop en ben nog zoekende naar eentje die goede waar heeft. Moet je ervoor juist naar een grote gaan of een kleinere?
   Dat vraag ik me dan wel af. Deze laatste was nog niet zo lang open en had ook nog niet zo lang vleesverkoop. En er is haast overal betaald parkeren, dat vind ik ook iets om in overweging te nemen. Bij deze laatste nog niet en er is er ook eentje in een dorp verderop waar ik dan gratis 2 uur wel in de parkeergarage kan staan, maar waar ik dan weer een heel stuk moet lopen.
   Normaal deed ik alles op de fiets en dan heb je dat soort afwegingen niet, maar dat lukt nu niet meer en ver lopen ook minder. Er zit ook een hele grote bij een winkelcentrum, maar daar moet ik dan weer wel met betaald parkeren rekening houden.

   Verwijderen
 2. Hallo Simpel thuis,

  De grootte van de winkel is niet belangrijk voor de vleesverkoop. Alleen het assortiment van andere dingen, bv groenten, peulvruchten enz, is dan groter.
  De prijzen ontlopen elkaar niet veel en de kwaliteit van alleprodecten is goed is mijn ervaring. Zij vinden het normaal om goede producten te verkopen. Immers, hun "eigen" mensen kopen die ook.
  Als je bij de huidige winkel tevreden bent zou ik niet op zoek gaan naar een andere als dat parkeergeld kost.

  Wel vervelend voor je dat fietsen en lopen bijna niet meer gaat. Mijn fiets is mijn uitkomst, want de winkels zijn kilometers uit de buurt.
  Hopelijk heb je antwoord op je vragen, anders hoor ik het wel.

  Groet, Elise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Elise, ik neem je advies mee. De kip was extreem vers want het werd net aangevoerd en ik zag ook duidelijk halal enzo erop staan. Ze gingen het ter plekke keurig voor me uitsnijden aangezien ik twee kilo kippendijen wilde en dat lag er niet meer toen ik er was. Ik ben er nog steeds erg blij mee en zal daar vaker heen gaan. Dat lijkt me ook beter omdat ze je dan ook beter leren kennen. Nu ging ik elke keer naar een andere en ik heb de kleinere winkels graag ipv van de hele grote supers

   Verwijderen
 3. Misschien dat er een tijdstip islam dat de winkel open is en het niet betaald parkeren is? Bv op zondag, of maandagmorgen?

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!