zaterdag 9 januari 2016

174. Opruimrondes

Tegenwoordig ben ik druk met opruim-rondes. Minimaliseren lijkt een toverwoord momenteel, maar het is soms wel nodig om je spullen eens grondig door te lopen. 
Toevallig kwam ik vanmorgen een uitspraak tegen van een mede-opruimer die verzuchtte dat ze jaren allerlei leuke accessoires gekocht had, zonder er een speciaal doel voor te hebben. En dat herkende ik heel erg. 

Ik heb ook jaren allerlei leuke losse dingen gekocht, meegenomen van rommelmarkten, of zo maar gevonden en die moesten natuurlijk ook allemaal ergens een plekje vinden. 
Mijn droom was ooit mijn huisje om te bouwen tot een huisje uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Ooit, als de kinderen de deur uit zijn, als ik uitgewerkt ben, enz.
En nu ben ik bijna zover en de droom is eigenlijk opgehouden te bestaan. Ik wilde mijn achtertuin ombouwen tot eet-tuintje en deels is dat ook wel gelukt. Maar de realiteit heeft mijn droom achterhaald. 
Mijn gezondheid en energieniveau gingen achteruit en nu ga ik gewoon voor meer praktisch. 

Dus moet er opgeruimd worden en ernstig uitgezocht. Vervelend voor mij is dat ik heel veel echt wel leuk vind. Maar het moet natuurlijk wel een doel hebben uiteindelijk. En nu is er veel wat ik maar even ergens geparkeerd heb in huis, tot het een plekje gaat vinden. Ik ben nu wel bezig alles te verzamelen, zodat ik uiteindelijk kan overzien wat mag blijven en wat weer weg mag. En tussendoor wordt er uiteraard ook gewoon geruimd. Er zijn ook zat plekken die gewoon uitgezocht moeten worden. Mijn keukenla bijvoorbeeld, waar alle losse rommeltjes in terecht kwamen. Die heb ik eindelijk eens leeg gehaald. En daarvan kon heel veel weg gewoon. 
Ook mijn kleding moet nodig eens uitgezocht worden. 
Ik heb een hele lieve buurvrouw die een vriendin heeft die regelmatig nieuwe kleding koopt. Ze heeft toevallig dezelfde maat, dus nu is zij weer blij dat ze iemand heeft die heel blij is met de spullen die zij over heeft. 
Maar nu moet ik ook eens heel snel mijn eigen kast eens uitzoeken. Vroeger had ik niet veel, dus het bleef gewoon tot het op de draad versleten was. Maar nu ga ik een overschot krijgen. Er zitten ook wel dingen tussen die niet helemaal mijn smaak zijn en nu dus opstapelen.
Daar wil ik iemand anders ook weer een plezier mee doen ipv hier te laten liggen verstoffen. Zo moet ik al mijn kasten natuurlijk weer eens uitzoeken.  
Elke ruimte moet ik gewoon aanpakken. 
Ik heb met een maanduitdaging meegedaan en heel veel echte rommel is al de deur uit gegaan. Zo'n stok achter de deur was fijn om op gang te komen. Het proces gaat gelukkig daarna gewoon verder, want als je eenmaal begint zie je meer en wil je ook meer. 

Soms wordt een beeld gewoon vertrouwd en zie je het niet eens meer als rommel of te vol. Maar als je dan met de ogen van een vreemde eens je woonomgeving bekijkt dan zie je toch wel een paar zaken die niet "normaal" zijn eigenlijk. Zou je je huis zo kunnen verkopen?  Loop eens als een makelaar door je eigen huis en bekijk per ruimte wat er beter zou kunnen. Neem er een schrijfblok bij en noteer per ruimte wat er beter zou kunnen, wat je er wilt bereiken of gaan doen en maak daar een plan van aanpak bij.  Per ruimte ga je eerst bedenken wat er gebeuren moet en waar je naar toe wilt werken. En daar moet je eerst een goed vastomlijnd plan voor hebben, voordat je als een kip zonder kop maar iets gaat doen. Dan verzandt je vaak weer in geschuif zonder dat je er richting in krijgt en je doel bereikt. Dan ben je hele dagen bezig en je ziet uiteindelijk nog geen resultaat.  
Het stomme is dat ik bij een ander wel dat overzicht heb, maar bij mezelf mis ik die helicoptervieuw totaal.
Ik heb er jaren over gedaan om tot dit resultaat te komen en het is dan ook onrealistisch om te denken dat ik binnen een week of een maand alles op orde zou kunnen krijgen. Ik gun mezelf de tijd om het in etappes te doen. Iedere ronde ga ik weer een stapje verder en kan ik ook weer beter mijn beeld bijstellen. Steeds vereenvoudigen en de details komen in de loop der tijd wel. 

  

4 opmerkingen:

 1. inderdaad ik heb dat ook weleens gedaan, en het is een goed idee omdat weer te doen. Per ruimte beschrijven wat je anders zou willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mocht je huis ooit helemaal opgeruimd zijn en je behoefte krijgt aan de droom van een jaren 30 huisje dan ga je toch gewoon een dagje naar het Openluchtmuseum in Arnhem, haal je je hart op, en dan weer terug naar je fijne schone eigen huis..............
  free tip, grapje.....groet Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijke historische musea, Arnhem, Zuiderzeemuseum en alle andere kleine musea. Plant me daar maar en ik geniet

   Verwijderen
 3. Ik ben bezig om onze woonkamer in een mix van jaren dertig stijl te maken. Dat combineert goed met de nieuwere donkere meubels die ik al had. Het is niet allemaal jaren dertig. Ik heb afgelopen weekend een muurkastje van 100 jaar oud gekregen, ik heb een kastje met lade waar vroeger een lampetstel op heeft gestaan. Een ingelijste foto die nog van mijn oma is geweest (zij was van begin vorige eeuw), wat jaren zestig spul.
  Gewoon van alles door elkaar waarvan ik vind dat het bij elkaar past.
  Helemaal een jaren dertig inrichting zal het waarschijnlijk niet worden. Dit is ook leuk. Hier denken we aan een moestuintje. Ik heb daar niet voldoende energie voor. Mijn jongste zoon wil daar zijn project van maken mbv een soort makkelijke moestuinbakken. Wij kopen ze niet van hout, maar maken iets van steen.
  Met weinig energie is het al leuk om wat fruitstruiken en evt een fruitboompje in de tuin te hebben. Weinig werk en wel oogst. Zo heb ik het de afgelopen jaren gedaan.

  Leuk blog heb je, ik heb je pas net ontdekt :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!