vrijdag 8 januari 2016

173. Het eerste consuminderblog van 2016

De allerbeste wensen allemaal voor 2016. 
Hier een rustige start van het nieuwe jaar en geen goede voornemens voor dit komende jaar. Gewoon doorgaan waar ik mee bezig ben en was en dat doortrekken naar het nieuwe jaar.
Een heerlijk verse agenda in gebruik nemen is alleen al een genot. 
Ik koop altijd een bureauagenda met 1 pagina per dag. Dat is mijn huishoudboek en na een jaar zit hij helemaal vol met van alles. 
Een knipseltje, mijn boodschappen en uitgaves noteer ik erin en ook leuke dingetjes die voorvallen, weekmenuutjes af en toe weer eens een tijdje, afspraken uiteraard, enz. 
Die van afgelopen jaar bewaar ik nog een tijdje, zodat ik nog eens wat terug kan kijken of opzoeken,  maar eerdere gaan na verloop van tijd wel weg. 
Elke dag(maar soms ook week) noteer ik mijn bonnetjes en uitgaves, (vooral die waar je geen bonnetje van krijgt!! en dan weer vergeet). Een parkeerkaartje af en toe, een los hapje ergens, een blad, iets van de Kringloop of markt, die noteer ik gelijk. De bonnetjes doe ik meestal na een week wel in het weekend ergens. 
Ik pin elke week cash mijn huishoudgeld en op=op, zodat ik nooit voor heel grote verrassingen kom te staan. Ik heb mijn pas wel bij me, zodat ik eventueel eens kan pinnen als dat zo uitkomt, maar in principe blijf ik eraf. Alleen voor benzine tanken moet ik hem wel gebruiken. 
Af en toe ga ik er ook voor zitten om al mijn uitgaves eens goed te bekijken. En teken ik een tijdje op waarvoor ik produkten gekocht heb. Was het voor avondeten A, ontbijt O of Lunch L of was het luxe of niet noodzakelijk X, snoep of snack S of verzorging V. Ook kan je met kleurtjes strepen wat wel goed was of overbodig om in kaart te brengen of je nog wel goed bezig bent.
Deze maand staat wel in het teken van opgebruiken wat er is. Ik heb de nare gewoonte om meer mee te nemen als er leuke houdbare aanbiedingen zijn. 1 + 1 gratis enzo, maar het gevolg is wel dat mijn voorraad gewoon te groot is geworden. Ik ga alleen nog aanvullende verse waar kopen en opmaken wat er is.  

Afgelopen maanden ben ik al zachtjes aan het opruimen geslagen en dat ga ik ook komend jaar verder doen. Consuminderaars vinden het vaak zonde om goede spullen weg te gooien, maar soms moet je wel weer eens rigoreus aan de opruim om weer ruimte te krijgen.
Mensen weten je ook te vinden als zij spullen kwijt willen, tegenwoordig weet ik gelukkig ook wel nee te zeggen als ik niet opgezadeld wil worden met andermans troep. 
Ik blijf wel meedenken en zo heb ik wel mensen weer blij gemaakt. Een buurvrouw deed haar grote vrieskist weg en daarin heb ik wel als tussenpersoon bemiddeld en zo twee of eigenlijk drie mensen blij gemaakt. Mijn buurvrouw was blij dat ze hem kwijt was en de ophaler was heel blij met de grote vrieskist, Zij had weer een kleinere die ze aan haar zoon doorschoof en ze nam zelf de grote kist. Ook had een achterbuurvrouw een prima bed over, nadat zij weer een beter bed had gekregen. Ook daarin heb ik bemiddeld en weer iemand anders blij gemaakt die het niet breed heeft. 
Nu heb ik weer laminaat in de gang staan, wat ik gratis op kon halen. Voor mezelf is het te vroeg, maar een goede kennis met een kleine portemonnee gaat heel binnenkort noodgedwongen verhuizen en zij kan het heel goed gebruiken. Komende week krijgt ze ergens de sleutel en dan mag zij het op komen halen. Ik moest heel snel beslissen, want de persoon die het aanbood was aan het verhuizen en wilde het eigenlijk eerst met grofvuil meegeven, maar bedacht op het laatste moment dat ze het ook weggeven kon, maar het moest wel snel de volgende dag opgehaald worden. Zo proberen we elkaar ook een beetje te helpen. Ik zit dan wel even een weekje of twee met een lading laminaat in mijn gang, maar dat heb ik graag voor het goede doel over. Ik gun de goede bekende van harte een nieuwe start en met een klein beetje meedenken heeft zij straks betaalbaar een lekker strak vloertje. 

Af en toe zwicht ik zelf ook nog wel voor wat anders/beters voor een klein bedragje
 
Zo kon ik deze tafel overnemen en daar ben ik weer heel blij mee. Kan ik lekker mijn lektuur, agenda en andere zaken sorteren waar ik nu mee bezig ben ipv allerlei stapeltjes om me heen leggen. Mijn telefoon, mijn mobiel en alles kan nu een plekje krijgen onder de tafel ipv van erop.


Nu ben ik ook alles aan het leeghalen wat niet op de goede plek staat, maar gewoon toevallig daar neer kwam omdat daar een leeg plekje was. 
En dat blijkt aardig veel te zijn. Eerst overweldigt het je en weet je niet eens waar je beginnen moet, maar nu ben ik gewoon rigoreus bezig om alles eerst weg te halen en in een doos te doen. Daarna ga ik het nog wel eens door om te beslissen of het ergens anders wel mag blijven of dat ik het de deur uit ga doen. Ik was gek op oude spulletjes via rommelmarkten enzo en wilde mijn huisje ook in die stijl ombouwen langzamerhand, maar mijn gezondheid ging een beetje opspelen afgelopen twee jaren. Al mijn energie ging in mijn werk zitten en thuis bleef hangen. Nu ga ik toch meer voor funktioneel en praktisch. Mijn energie is beperkter geworden en daar moet ik het mee zien te doen. 

Ik heb jaren Volkswagen Kevers gespaard en een groot deel stond in een vitrinekast, maar ook her en der in mijn woonkamer. Ik had er o.a. ook boekensteunen van, een lamp, spaarpotten, peper- en zoutstel enz. Maar ineens was ik het zat. Eerst vond ik dat ik wel genoeg had, alle kleuren, grotes en modelletjes had ik wel, dus andere hoefde ik niet meer te vinden. Toen vond ik het nog wel leuk om naar te kijken, maar verder hoefde ik niet nog meer. Maar vorig jaar was ik dat ook helemaal zat en wilde andere leuke oude voorwerpen in mijn vitrinekast kunnen zetten. En heb ik de kevertjes bijna allemaal ingepakt en naar zolder verhuist. Weg was toen nog een stap te ver, maar wie weet mogen ze binnenkort toch de deur uit.

En zo gaat het met meer gelukkig, je past je aan en soms duurt het even voordat je het omslagpunt weer vindt. Ik blijf die reis mooi vinden. Soms een tijdje op de automatische piloot levend en ineens weer een verdieping in het leven tegenkomen.  

4 opmerkingen:

 1. Leuk idee van die agenda voor elke dag een pagina. Ik moet me beheersen om dat niet ook te willen haha, met mijn agendatik. Handige tafel. Zou ook wat voor mij zijn. Stapeldoos als ik ben op de grote tafel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n kantoor agenda is ideaal als huishoudboek. Voor nog geen 2 euro te koop bij de action en ik zweer er al jaren bij. Voor dagelijkse boekhouding, menuutjes en succesrecepten, dagelijkse te doen-lijstjes, afspraken enz. Alles lekker bij de hand.

   Verwijderen
 2. Wat een leuke tafel! heel handig denk ik al vermoed ik dat ze hier ook weer snel vol zou zitten ;) Fijn dat je anderen kan helpen met mee te denken wat andere mensen kunnen gebruiken!
  liefs en een fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het werkt omgekeerd ook, dus ik zou het iedereen aanraden, denk mee met anderen met je mogelijkheden. Ik krijg er ook weer leuke dingen of ervaringen voor terug. Ieder geeft wat hij of zij kan met gesloten portemonnee en je leert er ook weer andere mensen mee kennen.

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!