zondag 1 februari 2015

148. Heerlijke zondag en start verse maand

Mijn katers liggen heerlijk naast me te slapen op de bank. 
Op zondag laad ik me weer op voor de nieuwe week en gelijk een nieuwe maand beginnen is voor mij ook altijd weer een feestje. De agenda pakken en de komende dagen vast bekijken, de afgelopen week/maand weer afsluiten en de nieuwe week weer inplannen qua maaltijden. 
Afgelopen week voornamelijk bezig geweest met overal ruimte maken en dat proces gaat voorlopig nog wel even door. In mijn huiskamer, in de keuken, in mijn voorraad, in mijn vriezer, in de gang, enz. Mijn huis is een beetje erg dichtgeslibt door mijn energiegebrek van afgelopen jaar en maar heel langzaam komt mijn oude ik weer een beetje naar boven. Ik moet me er bij neerleggen dat het proces weer stapje voor stapje beter zal gaan en dus voor mij eigenlijk veel te tergent langzaam gaat. Maar het is niet anders, met kleine stapjes komen we er ook. 
Plannen zijn er genoeg, maar tijd en uitvoerbaarheid is een tweede horde. 
Ik heb een heerlijk uitzicht op mijn tuintje achter en de musjes zitten druk aan de mezenbolletjes te snoepen, die in mijn pruimenboompje hangen. Daar kan ik tijden naar kijken gewoon. Heerlijk zoals ze lekker in allerlei standen proberen wat lekkers te pikken. 

Vandaag dus even lekker pas op de plaats qua rust en toch weer wat voor elkaar zien te krijgen. Gelukkig helpt een plan en een bescheiden lijstje vaak wel om weer wat structuur te krijgen en daar hou ik me dan ook aan vast. 
Ik moet het ook echt van de weekenden hebben, omdat ik door de weeks gewoon uitgeteld thuis kom van mijn werk als thuishulp. Dan komt er niet veel aktie meer uit mijn handen, de avondmaaltijden pers ik er hooguit nog uit en dan is het wel einde energie.  Ik heb daar ook wel een menuutje bij nodig, zodat ik vast weet wat er op de planning ongeveer staat. Want als ik er pas na mijn werk over moet gaan beginnen te denken komt er helemaal niks gezonds meer uit mijn handen.
Zondag is voor mij dus plandag en lijstjes maken voor komende week weer. Ik heb altijd wel aanbiedingen in huis en doe meestal vast vrijdag/zaterdag de verse week-boodschappen en maak daar mijn maaltijden mee, afhankelijk van wat er in huis is. Dat is dus anders dan de meeste mensen werken heb ik gemerkt. Die gaan eerst bedenken wat ze eten willen, zoeken de recepten erbij op en halen dan in huis wat ze bedacht hebben, maar dan kan je vaak geen aanbiedingen erin verwerken. Ik kijk wat ik heb liggen, mix en match in gedachten de diverse producten tot een maal en maak daarmee mijn plannen. En vaak verras ik mezelf ook zo. Want ik hou wel van afwisseling en geen macaroni komt er bij mij exact hetzelfde weer uit. Ik heb wel een paar standaard maaltijden, maar meestal maak ik er toch weer een eigen draai aan. Ik kijk wat er het eerste op moet en wat er beschikbaar is en maak daar meestal wel weer een combinatie van.
Kliekjes komen bij mij nog maar erg weinig voor nu ik alleen voor mezelf hoef te koken. Dan kook je wel aardig afgepast en soms kies ik voor een boterham met een uitsmijter of zo als ik echt geen moed meer heb.  Een menu houdt me toch wel aardig op de gezonde rails. Ik wil ook niet te makkelijk worden en moet gewoon de nodige verse gezonde voedingsstoffen binnen krijgen om overeind te blijven. 
Maar ook in een uitsmijter gooi ik nog groente als ui, tomaat en paprika om toch de nodige vitamientjes toe te voegen. 
Op maandag weet ik dat ik een lichamelijk zeer zware dag heb en dan plan ik ook doorgaans iets wat niet te veel sta-werk geeft. Of op zondag vast wat voorwerk doen, zodat het maandag alleen opzetten/afmaken is of warm maken. En zo bekijk ik het dag voor dag. Een keertje iets met rijst, een keertje aardappel, een keertje pasta enz. Afhankelijk ook van de groente en het vlees wat al in huis is, kom ik de week wel weer aardig door meestal. 
    4 opmerkingen:

 1. Wat ik me zit te bedenken, is een slowcooker/crockpot niets voor je? Dat je de ingrediënten per maaltijd invriest en die dan ´s ochtends in de slowcooker doet, zodat je ´s avonds alleen nog maar op hoeft te scheppen. Dan kun je alsnog aanbiedingen kopen, vervolgens op zaterdag of zondag alles snijden en per maaltijd in een zakje stoppen. Avond van te voren haal je het zakje uit de vriezer en ´s ochtends hoef je het alleen nog maar op te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is uiteindelijk ook een soort van mijn bedoeling, als mijn vriezertje leger is. Zie twee blogjes geleden. Vriezerkoken, zodat niks meer bederft of me ontgaat en ook meer afwisseling in mijn menu komt

   Verwijderen
 2. Toevallig wilde ik ook een slowcooker voorstellen. Ik weet alleen niet hoe dat gaat met éénpersoonsmaaltijden. Als je een vriezer hebt, kun je ook, bijvoorbeeld in een vakantie, elke dag grotere hoeveelheden koken van bijvoorbeeld stampotten. Deze in kleine porties invriezen. S avonds haal je een bakje uit de vriezer en laat deze in de koelkast ontdooien. Als je thuiskomt hoef je alleen nog op te warmen. Dat is lekker thuiskomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Of juist een snelkookpan. Ideaal voor snelle stoofpotten met de smaak van twee dagen sudderen. Je bent moe he?

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!