zondag 17 november 2013

126. Op het goede consuminderpad weer

Het is weer te lang stil geweest van mijn kant.  Het leven was weer een rollercoaster de afgelopen tijd en dan is het gewoon een kwestie van overleven. 
Elke dag maar nemen zoals die ging en de energie ebde gewoon langzaam weg. Dan moet je jezelf maar weer eens bij kop en kont nemen en bekijken wat er anders kan en stukje bij beetje weer in het betere deel van het leven zien te landen.
Daar ben ik nu hopelijk weer aangekomen.  De neus staat weer de goede kant uit, de plannen liggen klaar en nu ook de tijd nemen om me eraan te houden. 
Vandaag is weer een nieuwe dag en de start van een nieuwe week en een groot deel van de planning staat nu. 

Eerst ga ik mijn huis aanpakken. Terug naar de essentie brengen en alle ruis wegwerken. Het teveel aan spullen weer in de kringloop des levens brengen via de bekende kanalen als ruilkring, weggeefhoek en verkoop. Veel is langzaam binnen gekomen en mag nu weer weg. Ik heb het tijdelijk gebruikt en nu mag het weer naar een ander die het kan gebruiken.
Ook mijn tijd is een kostbaar goed waar ik te nonchalant mee omsprong. Altijd maar weer klaar staan voor anderen en mijn eigen leven op de laatste plaats zetten. 
Dan kom je jezelf uiteindelijk toch ook weer tegen en stapelt alles zich op. Leven als een kip zonder kop lukt niemand.
We gaan weer kleine stapjes zetten om weer orde op zaken te stellen. De keren boodschapjes doen worden beperkt, een menuutje weer van stal gehaald ipv afwachten hoeveel energie ik heb om nog iets te eten te maken. Met een raamwerkje gaat dat nu eenmaal veel beter en hoef je minder na te denken en vergeet je ook niks te gebruiken, zoals nu wel eens voor kwam. 
Ik wil komend jaar eigenlijk alle ruis wegwerken die me van mijn pad afbrengt. Mijn huisje tot de essentie van wonen en thuis terugbrengen zoals ik dat voor ogen heb. Kabinetsplannen die mijn huidige werk ondermijnen zelf buiten de deur werken. Niet afhankelijk opstellen, maar zelf mijn koers bepalen. De eerste stappen zijn gezet en dat voelt goed.
Ik ga alles versimpelen, zoals de inhoud van mijn keuken als voorbeeld. Net als in een vakantiehuisje maar een beperkt aantal dingen in huis hebben en het daar gewoon mee moeten doen. Dan moet je wel dagelijks afwassen en bijhouden. Zo wil ik elke ruimte onder handen gaan nemen. Wat is noodzaak en wat is ruis? 
Elk kastje en laatje bekijken en leger maken. Tot de hele kast weg kan en er weer meer ruimte komt. 
Ik ga op reis in eigen leven komend jaar en zal best wel eens blijven hangen, maar net als met consuminderen kan er vaak toch nog weer iets weg, waar je eerst niet buiten dacht te kunnen. 
Ik heb de eerste stappen gezet en het voelt goed. 

1 opmerking:

  1. Mooie doelen! Goed dat je de draad weer oppakt. In Huize Fluitekruid mag ook nog steeds heel veel opgeruimd worden, inderdaad veel overbodige ballast...

    BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!