maandag 2 september 2013

124. Zin in meer consuminderen

Heerlijk de vakantie zit er weer op. Ik heb meer vakantie gehad dan in de planning zat oorspronkelijk. 
Eerst een hele week met mijn vader op stap geweest naar Gelderland. En daar de omgeving ook ruimschoots bekeken. Dagjes weggeweest en even Duitsland ook bezocht. Daarna nog een paar daagjes naar de jongste dochter in Belgie. die daar een "nieuw" huisje had gevonden met haar partner, wat ik natuurlijk ook graag wilde bekijken.  En tot slot nog een midweekje met mijn middelste dochter, man en kleinzoon weggeweest naar een vakantiehuisje. Ook daar volop genoten. We zijn naar o.a. het openluchtmuseum in Arnhem geweest, een keer heerlijk uit eten en een dagje Apeldoorn gedaan en verder lekker spelletjes gedaan en lekker ontspannen.
Jongste kleinzoon werd van kuif voorzien om op stap te gaan.
Verjaardag gevierd, Castle Fest bezocht en inmiddels is het gewone leven weer begonnen en ben ik al weer dagelijks als thuishulp aan het werk. Bijna rijp voor een volgende vakantie, want twee huizen schoonmaken per dag is me eigenlijk een beetje te veel. 

Ik ben me dan ook druk aan het beraden hoe ik verder wil/kan gaan. Dit jaar zal ik nog wel uitzingen, maar dan komen de grote bezuinigingen er ook aan in de thuiszorg. Was er eerst sprake van 70% bezuiniging, dat is later naar 50% bijgesteld, dus 50% kans dat ik er straks nog werk in heb of niet meer. En wat dan? Als 60-jarige vrouw zijn mijn arbeidskansen niet heel erg groot op dit moment. Ik heb nog wel wat plannen in de ijskast liggen. Op consumindergebied wil ik nog steeds doorstarten, maar dat blijft nu hangen. Ik consuminder uiteraard wel prive, maar wil nog steeds via website een e-uitgave nederland inslingeren.
Maar dan moet ik wel meer tijd hebben dan nu om erin te steken. 
Daarom blijven we nu nog even doorsudderen en in plannen hangen tot er meer (on)zekerheid komt. Zonder geld valt er ook niet te leven, dus voorlopig blijven we nog maar op dezelfde voet doorgaan. Ik moet werken voor de kost en minder uren is ook geen optie, ik zou juist  meer uren moeten werken, maar dat zit er als thuishulp ook niet in, 6 uur per dag is het maximum. 

Voorlopig gaan we dus gewoon maar door. Na de vakantie's  moest ik even een tussensprintje maken om mijn budget weer sluitend te krijgen. Maar dat is weer ingelopen inmiddels. Er is genoeg in huis en ook voor komende week staat het menu al klaar en is het meeste in huis. Ik heb regelmatig een extra eter tegenwoordig, mijn jongste zoon is deze kant weer uitgekomen.     

2 opmerkingen:

 1. Woeps, klinkt een beetje onzeker.
  Een reactie van een medelot- en leeftijdgenoot
  Probeer niet te verzinken in korte termijn denken en noodoplossingen.
  Probeer een totaaloverzicht voor ogen te houden. Een masterplan. Een doel.
  Laat je zeker niet leiden door angst of twijfel. Slechte raadgevers.

  Weet je gesterkt met de gedachte dat je niet de enige bent die er zo voor staat.
  Er zijn meer mensen getroffen door de crisis of worden nog getroffen.
  Dat is niet het einde van de wereld. In tegendeel. Ik denk zelfs het begin van een nieuwe economie. Dat werd hoog tijd. Ben er zelfs blij mee.
  Leef bewust, leef duurzaam. Ik doel niet op de termen van de populistische reclame schrijvers bezigen. Zoek naar wat je echt waardevol vindt en leef er na.
  Er zijn vele die het pad al gevonden hebben en aflopen. Sommige maken nog de eerste stappen er op. Belangrijkste is je niet bang te laten maken. Ontmoedigt te raken (al mag dat af toe best wel even hoor...) Maar vooral niet laten ontmoedigen door je omgeving. Ja zelfs door je naasten, dat je een fatsoenlijke baan moet zoeken oid. Zodat je in de economie past en je steentje bijdraagt. Nuttig bent. Voor wie?
  Bedenk dat het dezelfde economie is die je aan de kant zet. Je bent niks schuldig. Je bent alleen jezelf en je geliefde iets schuldig. Een goed leven leven.

  Een simpele practische tip. Als er een eter bij komt, waarom niet gewoon een bijdrage in de kosten vragen? Voor jou gaat ook alleen de zon voor niks op. Waarom voor je zoon al het andere wel?
  Kostgeld is de financiele kant, maar een extra helpende hand erbij is ook makkelijk. Verlang dat gewoon. Is er geen geld? Dan zal hij het moeten verdienen op de een of andere manier. Thuis is geen gratis kosthuis (meer). Hoort wat, kost wat.

  Ook omgekeerd. Als Oma steeds voor oppas kan opdraven mag daar best wat tegenover staan. Toch? Hoeft niet altijd geld te zijn. Maar een reparatie door een handige schoonzoon spaart je weer kosten uit...zo zie ik dat.
  Het geld dat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. Zo kom je met veel minder uit, zonder kwaliteit van leven in te leveren.

  Consuminderen doe je niet alleen. Verzamel mensen om je heen die dezelfde instelling hebben en deel. Daar wordt je rijker van.....

  Succes. Leef een goed leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi, mag je stukjes altijd geaag lezen,alleen ze verschijnen zo weinig...
  gr herfstbloem

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!