dinsdag 25 september 2012

107. Consuminderoverwegingen

Bespaarzuinig  raakte mij vanavond met haar blog. Daar zit ik zelf ook al een tijdje tegenaan te hikken. 
Aan de ene kant ben ik erg met basisvoeding bezig. geen zakjes en pakjes en zo min mogelijk rare toevoegingen binnen zien te krijgen.
En aan de andere kant deed ik mijn boodschappen wel bij de supermarkt. AH, Lidl enz. Zo goedkoop mogelijk, want mijn inkomen is ook niet erg hoog. Maar de berichten dat AH bijvoorbeeld ineens 2% korting instelt aan zijn leveranciers deden mij ook weer nadenken en de berichten van land- en tuinbouw die ook al heel lang zware tijden kennen en vaak ook in de tang van de supers zitten qua inkomsten. 
Plofkippen, kiloknallers, allemaal het resultaat van zo groot mogelijke bedrijven die het welzijn van de dieren niet hoog in het vaandel hadden staan, maar alleen in winst zaten te rekenen. Maar wij als consumenten houden dat ook in stand door zo min mogelijk te willen betalen.
Ik ben ook een voorstander van de kleine middenstand steunen en weer naar de slager/groenteboer/kweker/markt, enz. te gaan in plaats van de grootgrutters die bijna alle kleintjes wegwerken.  
De lokale markt steunen in de naaste omgeving. 
Ik moet ook nog bekijken hoe ik dat aan zal pakken. Is er nog een slager? En waar? Hier in mijn dorp in ieder geval niet meer, maar bij mijn vader zit er nog wel een en in Pijnacker ook. Een paar lokale kwekers weet ik inmiddels ook te vinden. Nieuwe zoektocht dus.

  

15 opmerkingen:

 1. Lastig hè; aan de ene kant zou ik wel terug naar zoals het 'vroeger' was met al die kleine zelfstandigers waar mijn ouders de boodschappen deden, aan de andere kant ben ik gewoon op de super aangewezen als het om mijn portemonnee gaat. Ben wel vaste klant van de boer-met-winkeltje, dat is al iets toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk moet iedereen doen wat mogelijk is binnen zijn/haar mogelijkheden. Kleine stapjes zijn toch ook prima, ik eet ook minder vlees en zeker geen samengestelde producten meer die niet te herkennen zijn. Ik ben ook nog steeds op zoektocht naar wat ik kan binnen mijn mogelijkheden. Dagje vleesloos past daar ook heel goed in, zelf broodbeleg maken.

   Verwijderen
 2. Er zit in pijnacker idd nog een slager, ook een polier. Maar ik vindt ze beide aan de prijs voor mijn huishoud budget van maximaal 40 euro per week.

  Groente is in pijnacker te krijgen bij telers, weinig keuze tot nu toe. Maar heb bv een teler ge vonden die 3 kg soep tomaten aanbied voor 1 euro.
  Fruit en eieren.nog net gevonden helaas.
  Ik kom zelf ook uit dit dorp :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoef niet meer elke dag vlees en wil dan wel iets meer voor een beter stukje betalen. Maar het blijft afwegen met een klein budget, dat ben ik met je eens.
   Mij gaat er meer om dat ong. 3 grote superketens in nederland eigenlijk de macht in handen hebben qua prijzen, producten enz. Die maken de dienst uit. Drukken alle kleine winkels weg, maar onderbetalen hun aanleveranciers ook. Vaak worden de contracten al heel ver van te voren getekend zodat de prijzen eigenlijk kunstmatig gemaakt worden. Geen vraag en aanbod, maar zo laag mogelijke prijzen voor de aanbieders en wij kunnen de volle mep betalen, zodat de super met de winst aan de haal gaat. Die gaat echt niet met verlies werken en loopt geen enkel risico.

   Verwijderen
 3. Net is niet...
  Automatisch woordenboek sorry!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wellicht op www.vaneigenerf.nl / bioaanhuis.nl / www.biogids.nl? Heb hier de luxe van een bezorger van regionale spullen, waar ik vaak nog minder voor betaal dan bij de supermarkt het geval zou zijn. Geldt ook voor de aardappels en appels wat ik hier bij het boertje haal: scheelt zo de helft met de super.

  Het is ook altijd handig om bij wat boeren in de buurt klant te zijn, voor als de supermarkt op een dag niet bevoorraad wordt, hoewel mensen je voor gek verklaren als je denkt dat dat mogelijk is.

  Voor spullen van het land kan je qua prijs volgens mij beter naar de boer, met kaas / vlees / brood ect. is het gewoon zoeken, een compromis sluiten of je eetpatroon aanpassen, afhankelijk van wat je budget toelaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt in schipluiden hodenpijl, zie http://www.ophodenpijl.nl/gebouwen/354/Buitenplaats_Levenslust/
  Verder is er in pijnacker ook een groenteboer Paap groenten en fruit, daar kun je ook je odin pakketen afhalen. Er zit een turkse winkel Polat. Er is niet heel veel keus in kleine middenstanders maar het is er wel. Succes !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt mijn uitdaging voor oktober, boodschappen bij de kleine winkelier/kweker enz. halen. Slager en poelier zitten er ook, dus met wat passen en meten moet dat wel lukken

   Verwijderen
 6. Tomaten, paprika en komkommers kun je halen op de Schimmelpenninck en bij andere telers in de buurt. Tsja en anders wordt het Delft of Zoetermeer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd die had ik ook al gevonden, plus nog wat richting Nootdorp fietsend richting Bieslandhoeve, daar zijn straks de stoofpeertjes, kolen enz. langs de weg te vinden.

   Verwijderen
  2. O wat lekker!
   Ik zal daar komende maand ook eens langs fietsen!
   Dat is die boerderij toch die vlakbij delftse hout ligt?
   Althans op de fiets route tussen pijnacker en delft, lekker door de bossen...

   Verwijderen
  3. O wat lekker!
   Ik zal daar komende maand ook eens langs fietsen!
   Dat is die boerderij toch die vlakbij delftse hout ligt?
   Althans op de fiets route tussen pijnacker en delft, lekker door de bossen...

   Verwijderen
 7. Hans Lander in de Graswinkelstraat is een goede slager. Mijn moeder neemt nog regelmatig een stukje vlees van hem mee als ze bij ons op bezoek komt in het oosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier maken we ook de omslag naar kleinere winkels en het kopen van het boerenland. Ik kop kip bij de Turkse winkel en vanavond staat er een vegetarische schotel op het menu. Consuminderen is ook een proces en dat zorgt ook voor bewustwording. In die boerenwinkels, zie je vaak ook vergeten groente, want in de supermarkten vind ik persoonlijk de keuze erg beperkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hallo dames , ik woon in belgie , maar waarschijnlijk is dit bij jullie ook mogelijk ik bestel via biobelle elke week per PC mijn verse melk groenten en fruit en indien gewenst nog verschillende dingen pasta vijgen noten tofu en dergelijke maar ik neem enkel groententas zo'n 8€ en een fruittas ook 8€ en twee flessen rauwe melk en wat vijgen de andere produkten koop ik graag bij hun maar voor het moment past het niet in het budget dus ga ik bij de duitse super of voor goedkope merken wel met voorkeur voor volkoren producten dus die biobestelling kan ik afhalen in een huis bij mij in de beurt en de producten zijn zoveel mogelijk van plaatselijke kwekers hopelijk heb je hier wat aan en ik probeer ook minder vlees te eten met kids is dat moeilijk en maak ook zelf mijn vegy hamburgers naar vb van TOOR DE HAAS te lezen in haar super goed boek ook in het nieuwe tijdschrift "gelukkig met een kleiner budget" staan erg goede zuinige recepten!!
  lieve groet vanwege Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!