woensdag 15 juni 2016

194. Eet-overdenkingen

Afgelopen week ben ik begonnen met meer uit de voorraad te eten. 
Ik krijg soms wel eens wat toegeschoven en vergeet dat dan ook af en toe in mijn menu te betrekken. 

Nu had ik me al voorgenomen hier eens kritisch naar te kijken en dat ook een beetje uit te dunnen, want als er alleen maar bij komt en niks afgaat, dan wordt dat ook een rommeltje.

Mijn voorraadkast onder de trap staat al aardig vol en ik was in de gang ook al dingen aan het verzamelen en in de keuken. Te veel was mijn conclusie nu ik aan het opruimen ben. Ik wil juist minder uit potten en blikken eten en meer vers, maar tegen gratis eten zeg ik ook niet snel nee.
Vandaag was de gang weer aan de beurt om leger te worden. En daar staat gewoon te veel. 
Nu kan ik een deel wel boven gaan opslaan en dat zal ook wel tijdelijk gaan gebeuren, want ik wil mijn gang gewoon leeg hebben. 

Maar vanaf deze week wil ik ook zoveel mogelijk deze voorraad gaan opgebruiken. Dat geeft soms rare combinaties die vaak toch wel goed uitvallen. 

Maandag had ik hertenstoofvlees met gekookte aardappels en een halve pot rode kool. Het stoofvlees zat in een pot en had ik van mijn vader gekregen, die waren bij de Adi in de opruiming. Zelf zou ik het nooit gekocht hebben, maar het viel best te eten. Deed me aan haché denken, dus met de aardappels en de rode kool, smaakte het prima.

Op dinsdag struikelde ik. 
Ik had wat in mijn hoofd dat ik zou gaan maken en wachtte tot het tijd was om te gaan beginnen met het maken. 
Toen ontbrak er iets wat ik dacht zeker wel in huis te hebben. En dan moet je razendsnel naar wat anders over gaan. 
Ik had nogal wat gewoon brood in huis dat wel op moest, dus wilde snelle tosti's maken, maar ik was het potje met de tostisaus kwijt. 
Daarna bedacht ik: dan wordt het een broodje met hamflakes kebab, die ik met korting had meegenomen en snel op moest. Maar ook die zak broodjes was onvindbaar. Hier woont soms ook een niemand in huis, die dingen laat verdwijnen. Van het weekend had ik zeker drie zakken broodjes voor een zoon gehaald die naar een beurs ging. Twee zakken zijn er zeker op gegaan, maar die derde??? 
Toen was het weer omschakelen en dacht ik aan wraps maken, maar inmiddels was het al zo laat, dus maar een snelle 1-pan-maaltijd ervan gemaakt. 
De kebab in de koekenpan aangebraden, blokjes overgebleven gekookte aardappels erbij gedaan en een blikje kidneybonen. Ook was er nog een komkommer, dus die er maar deels bij gesneden als extra groen.

Het is niet de eerste keer dat me dit overkomt. Dat ik op het laatste moment ineens erachter kom dat iets niet in huis is, dus vanaf nu heb ik me voorgenomen om 's middags al even te kijken of alles wat ik die dag maken wil wel in huis heb en ik niet op het laatste moment verrast wordt door het ontbreken van een essentieel onderdeel.  

Ik heb wel eens shoarma willen maken om dan op het laatst tot de ontdekking te komen dat ik geen enkel pitah-broodje in huis had of macaroni willen maken en alles behalve de macaroni in huis te hebben of een rijstgerecht zonder de rijst in huis te hebben of het niet zo snel kunnen vinden. 
Ik schat meestal in hoeveel tijd ik nodig heb om te koken wat ik van plan was en begin dan ook pas als het tijd is en als iets dan niet aanwezig is op het moment supreme, zit ik ineens voor het blok.
Vanmiddag had ik een helder idee en vond mijn pot met tosti-saus weer een beetje weggeschoven achter zaken, dus het brood gelijk nagekeken of dat nog te gebruiken was en nu wordt het vanavond dus alsnog tosti eten. Zodat het brood ook opgebruikt wordt voordat ik het weg moet gooien. De rest van de komkommer kan er dan ook bij en ik heb nog tomaatjes e.d voor de vitamientjes erbij. (ik had vorige week drie komkommers in de reclame gekocht en kreeg er ook nog eentje bij van mijn buurvrouw, dus even genoeg komkommer gezien)

(P.S Het brood had me dit keer voor de gek gehouden. Ik had alles klaargezet, tosti-apparaat, saus, kaas, enz. Normaal zie ik meestal de eerste schimmel ontstaan op de korst en dit zag er nog prima uit en voelde ook nog redelijk vers aan, maar toen ik de eerste boterham weghaalde en de volgende wilde pakken, bleek de schimmel al overal in het brood te zitten en werd het toch een koude wrap vanavond. Met kipfilet, kruidenkaas, ijsbergsla, komkommer, paprika en tomaatjes.)

Fruit is er ook nog als toetje, daar moet ik ook nog tegenaan eten. 
Ik had zelf een bak kiwi's in huis, kreeg er een bak druiven bij van mijn buurvrouw afgelopen week en van mijn vader een galia-meloen en ik vergeet het vaak gewoon om nog te pakken. 
Ik kan het misschien beter op een eerder tijdstip op de dag pakken. 

Voorlopig heb ik nog heel wat weg te eten, gelukkig aan de ene kant. Maar het geeft me ook wel een beetje onprettig gevoel. 
Ooit in hele slechte tijden heb ik bij de voedselbank gelopen en daar kreeg ik toen ook van alles mee. Ook dingen die ik zelf nooit zou kopen en vaak in grote hoeveelheden. 
Die stopte ik dan ook in dozen voor later, maar het groeide me toen helemaal boven het hoofd. 
Potten, blikken, zakken en dozen, vaak prima spullen maar ook met troep soms, je wilde ook niet ondankbaar zijn dus sleepte je alles maar je huis binnen. Het moest ook vaak snel op, want het zat dan vaak ook aan de datum. Veel snoep en chips, of een hele tray fruityoghurt en de week erna kwam weer een nieuwe lading. 
Vers zat er niet vaak tussen, een beetje fruit of groente als je geluk had en dus zat je eerst alles wat beslist op moest weg te werken en alles wat wat langer bewaard kon sloeg je eerst op. Brood zat er wel altijd bij en heel veel blik- en pottenwerk. Soms kreeg je heel veel van hetzelfde, dan was daar blijkbaar een overschot aan. Ik had wel eens 15 potten pindakaas staan, dan kreeg je er 2 elke week die je vervolgens niet zo snel op kreeg. Blikken ragout, knakworsten, smac e.d. 
Heel af en toe is dat wel eens lekker, maar niet als dagelijks eten. Ik heb nog hele tijden wasmiddel, doucheschuim en schoonmaakmiddelen gehad uit die tijd. Dat vond ik goede praktische zaken, maar de koek, chips en snoep mochten ze van mij eruit laten. 

Voorlopig heb ik nog heel wat weg te werken en daar ga ik ook wat mee doen. Via een bekende kreeg ik heel veel potten groente, die zij ook weer gekregen had en alleen ook niet verwerken kon. Ik moest maar een boodschappentas meenemen, had ze gezegd en er kwamen achteraf ook nog 2 dozen bij. Het was veel meer dan waar ik rekening mee had gehouden. Nu dus flink verwerken in de komende weken/maanden met af en toe ook een portie vers uiteraard. Een bloemkool en worteltjes uit de reclame liggen ook klaar. Maar ook de andere helft van de pot rode kool moet uiteraard in komende dagen verwerkt worden.  

  


6 opmerkingen:

 1. Ik ben ook al weken de voorraad aan het maken, maar vul vervolgens ook weer aan... De vriezer is nog steeds niet leeg. Ik wil hem graag schoonmaken, vandaar dat ik de vriezer leeg wil eten. Ik heb nog een paar kilo stoofvlees en vind het momenteel geen stoofvleesweer... Eigenlijk grote onzin, maar zo ben ik... Maar ach, dit is natuurlijk een luxeprobleem, als je al over probleem kunt spreken... Ik ga zo eens in de vriezer kijken... Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn vriezertje boven staan en dat is gewoon niet handig. Hij zit niet meer in mijn systeem om echt te gebruiken, dus kijk er maar af en toe eens in en vergeet wat er in zit. Ik ben bezig er beneden in de keuken een plekje voor te maken en zal hem gewoon helemaal leeg moeten maken.

   Verwijderen
 2. Ik weet niet of je de mogelijkheid hebt, maar wij stoppen vrijwel al het brood dat we kopen meteen in de vriezer en ontdooien het als we het nodig hebben. Mochten we toch teveel brood hebben ontdooit, dan snijd ik het in hele kleine blokjes en maak er knödel (met of zonder toevoeging van spek en ui of spinazie of kaas) van. Ook laat ik het wel uitdrogen en maak er paneermeel van, altijd handig. Wel goed van je om het overschot op te gaan maken, weggooien van eten vind ik altijd erg moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie boven. Ik heb een klein vrieskastje boven staan en dat werkt gewoon niet voor mij. Normaal krijg ik een brood wel binnen een paar dagen op, maar dit keer liep het anders. Vroeger deed ik ook mijn brood in porties in de toen grotere vriezer. Dan haalde ik ook meerdere broden tegelijk. Maar het gezin dunde uit en dan moet je weer een ander ritme zien te vinden.

   Verwijderen
 3. Een praktisch advies; Verzamel alles aan voedsel dat je hebt in je kelder, keuken, gang en waar je het nog meer hebt staan en dat nog in een dichte verpakking zit. Sorteer dit op soort en zet dit in een lege kamer boven. Zet in je kelder alleen de zaken die je regelmatig gebruikt en dan niet meer dan 1 of hooguit 2 en aangevuld met verse producten als aardappels. Houd je keukenkasten en koelkast overzichtelijk met de zaken die je dagelijks gebruikt en open verpakkingen/verse producten.

  Kies een voor jou logische dag in de week om een weekmenu te maken. Doe dat door te kijken bij je voorraad. Zoek recepten bij de producten zodat je variatie krijgt. Vul aan met verse producten uit de aanbieding. Je bent maar alleen en dat betekent dat je moet stoppen met het kopen van volume aanbiedingen. Alleen dat kopen dat je in 1 week ook gebruikt. Varieer ook daar in. Geen bak kiwi's dus, maar 2 of 3 losse en 2 of 3 appels, netje mandarijnen. Eet dat fruit bij je ontbijt en/of lunch en als tussendoortje.

  Door dit een poosje vol te houden kom je door je voorraad heen, heb je meer overzicht en ruimte en eet je gevarieerd. Je loopt niet meer aan tegen ingrediënten niet meer in huis en je voorkomt ook eenzijdig eten. Het geld dat je bespaart door te winkelen in eigen voorraad kun je apart houden om eens wat leuks mee te doen of wat extra's. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je uitgebreide reactie. Ik zal hem zeker nog eens vaker doorlezen en in praktijk zien te brengen. Ik ben idd het totaal overzicht kwijt geraakt door ziekte en gebrek aan energie als gevolg daarvan. Een lege kamer heb ik niet, maar dat per soort bij elkaar zoeken is zeker een goed idee. Nu staat er overal wat en van alles door elkaar. Wat ik het laatst gekregen heb, heb ik nog niet eens goed bekeken en alleen maar in dozen weggezet. Dus het overzicht ben ik zeker kwijt. Weet dan niet eens meer waar iets staat. Normaal weet ik wel maat te houden, maar nu koop ik steeds per week bij en vergeet gewoon de voorraad mee te nemen. Zie ik geen rijst dan koop ik weer bij, terwijl ik later weer rijst tegenkwam op een andere plek. En dat is niks voor mij. Ook kocht ik dan vaak meer dan ik echt nodig had. Dan liepen een paar dagen toch weer anders dan oorspronkelijk de planning was.
   Ik ben nu weer echt helemaal terug naar lijstjes, opschrijven en bij de les blijven. En vind ineens van alles weer op rare plekken.

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!