dinsdag 8 juli 2014

136. Even weer de bonnetjes noteren

Soms lijkt het geld je portemonnee uit te vliegen en dan wordt het weer even tijd om de bonnetjes te noteren, zodat je nog eens terug kunt kijken waaraan alles uitgegeven is. Was het noodzakelijk, extra of kon je wel zonder achteraf? 
Ook kan het nuttig zijn je aankopen van een code te voorzien zodat je snel terug kunt zien wat waarvoor is uitgegegeven. 
O voor ontbijt, L voor lunch, A voor avondeten, V voor voorraad, X voor extra en zo zijn er nog wel wat categorien te bedenken. T voor tuin, K voor knutsel of klus.
Ik haal elk jaar een kantooragenda met een bladzij per dag voor ong. 2 euro en dat is mijn huishoud/afsprakenbijbel. Daarin noteer ik alles wat ik onthouden wil. Mijn boodschappen, menuutjes schrijf ik wekelijks op, klusjes die gedaan moeten worden, afspraken die ik niet vergeten mag en na afloop van een jaar heb ik zo ook een soort dagboek, waarin ik van alles terug kan vinden.  
Ik gebruik hem vooral als ik erg goed opletten wil wat ik uitgeef. Door het steeds op te schrijven gaat vanzelf de rem er wel op. En een menuutje maken houdt mij beter bij de les. Er blijft niks liggen en vaak kies je ook voordeliger uit als je alles bijhoudt. Je weet dan wat er is en door er beter over na te denken kies je ook vaak voor reclames en gebruik je je voorraad ook beter. Ik schrijf vaak aan het begin van de week een soort raamwerkje op, van de dingen die al in huis zijn, wat er dringend op moet, wat er nog in de vriezer zit en maak daarna een plannetje voor de komende week. Afwisseling in kleur en smaak vind ik ook belangrijk, dus de ene dag iets met vis en de andere dag iets van kip of vlees, een keer aardappel, een keer pasta, een keer rijst, een dagje snel als er lang gewerkt moet worden. Een keer een lekker vers groentensoepje van een kippenpoot of met gehaktballetjes kost ook weinig en vult goed. 
Deze maand weet ik wel waardoor het geld de portemonnee uitvliegt. Ik ben door mijn ziek zijn ook een stukje particulier werk kwijtgeraakt, wat ik dus rechtstreeks mis. En twee dierenarts-bezoeken met één van mijn twee katers hakken er ook even flink in. Nu moet ik dus even flink op de financiele rem gaan staan om niet helemaal scheef de maand te eindigen.  
Gelukkig heb ik nog een leuke voorraad, die ook wel wat minder kan, dus ik kan voorlopig alleen nog maar wat verse noodzakelijke producten bij halen.  
Bonnetjes vraag ik altijd (hoe vaak er niet wat verkeerd is aangeslagen of dat de reclames niet goed in het systeem staan) dus het is voor mij een tweede natuur om gelijk ter plekke na te kijken of het wel klopt.
Dat heeft me al heel wat bespaard. 
Geld vinden gebeurt maar heel zelden, maar zo heb ik me wel meermalen behoed voor teveel uitgeven. 

3 opmerkingen:

 1. Uitgaven opschrijven doe ik altijd. Maar maak er niet teveel categorieén van, want dat werkt ook weer niet echt. Ik verdeel het in boodschappen, drogist en dokter, kleding, huis en tuin, zakgeld, vervoer en diversen. De boodschappen op zich uitsplitsen doe ik niet. Probeer in de supermarkt wel zo economisch mogelijk in te kopen. De dierenarts kosten lopen bij jou flink in de papieren... Ik weet niet hoe oud de poes is, maar zelf ben ik van het principe dat de natuur zijn gang moet gaan. Kijk, als een jong poesje zijn pootje breekt, dan ga ik er ook mee naar de dierenarts. Maar in het verleden heb ik ooit een poes gehad met nierfalen en toen "de teller"op 150 euro stond heb ik de natuur zijn gang laten gaan. De poes was 12 jaar oud en dan denk ik dat ik verder lijden beter kan besparen. Dit is hoe ik er over denk eh. Er zullen heus wel mensen zijn die gewoon tot het gaatje blijven vechten voor hun beestje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn katten zijn ong 7 jaar nu. De eerste kreeg met een jaar al blaasgruis en nu heeft de tweede dus ook iets aan de blaas.
   Dat maakt ze nog niet doodziek, dan is het bij mij ook over en uit, dan blijf ik niet dokteren.
   Maar deze zijn nog in de bloei van hun leven, zijn verder heel goed gezond en dan ga je wel langs de dokter als je ziet dat er iets niet helemaal goed zit. Als ze het met aangepast ( wel veel duurder) voer verder wel goed blijven doen is dat voor mij geen reden om ze dan maar een spuitje te geven. Wij hebben ook wel eens een blaasontsteking of zo. Dan gaan we ook naar de dokter.

   Verwijderen
 2. Ik vraag de kassabon ook altijd, je hebt gelijk dat er nogal eens iets fout gaat.
  Dat is het eerste verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!