zondag 14 oktober 2012

109. Consuminderen en voeding

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2816/Klimaatverandering/article/detail/3331516/2012/10/14/Verenigde-Naties-alarmeren-Wereldwijde-voedselcrisis-in-2013.dhtml

Ik ben niet snel ongerust, maar bovenstaand artikel gaf me toch wel even stof tot nadenken. 
We leven wel in een wereld met een wankel evenwicht momenteel, waarbij  voedselvoorraden en grond ook in handen van speculanten gevallen zijn. Overal worden prijzen zo ernstig kunstmatig opgedreven. Arme landen kunnen dat niet meer opbrengen en de schaarste wordt daar nog groter. 
Een grote droogte of juist veel regen kunnen zo maar een oogst laten mislukken en we verbruiken kennelijk meer dan we kunnen oogsten momenteel, zodat de wereld-voorraden steeds kleiner worden.
Ook volg ik momenteel Doomsday Preppers op National Geografic. Niet omdat ik zelf denk dat de wereld onmiddellijk vergaat, maar meer uit nieuwsgierigheid, want er zijn tal van redenen waarom mensen denken dat het misgaat uiteindelijk. 
De één denk dat er een wereldwijde stroomstoring gaat komen. Een ander denkt dat een bepaalde vulkaan zal gaan uitbarsten, omdat de geschiedenis vertelt dat er 1 x per 700.000 jaar die uitbarsting is geweest en dat we nu bijna weer op dat punt staan. 
Er worden grote voorraden aangelegd, schuilplaatsen gezocht waar het dan wel veilig zou moeten zijn of men past de eigen stadswoning helemaal aan een mogelijk toekomstige ramp. 

Bij een eventuele overstroming zit ik ook niet safe waar ik nu woon (onder zee-peil) en zou ik beter naar een hoger gelegen gebied kunnen verhuizen. Met mijn vader zit ik wel eens een potje te filosoferen over wat ons al kijkend wel eens bezig houdt. 
Met zijn 87 jaar is hij best op de hoogte van de hedendaagse zaken, ook hij houdt zich bezig met de hedendaagse voeding of eigenlijk de kunstmatig gemaakte voeding die in steeds grotere mate aangeboden wordt. Met conserveringsmiddelen, e-nummers, fruitsmaakjes waar geen fruit aan te pas komt, toegevoegde kunstmatige vitamientjes, enz. Bij ons komen steeds minder pakjes, zakjes, blikken en pakken in huis. En nu zijn er ook weer plastics ontdekt die schadelijke stoffen afscheiden en ook blikken kunnen stoffen afgeven. 
Ik probeer in ieder geval zo veel mogelijk basisvoeding te kopen, waar zo min mogelijk mee geknutseld is.
Vroeger dacht ik daar helemaal niet zo bij na, maar er komen tal van onderzoeken langs die duidelijk maken dat alles helemaal niet zo onschuldig is. Asbest, verf met oplosmidddelen waar schilders ziek van werden en nu dus ook voeding, waar mensen ziek van kunnen worden op den duur. Vaak onnodige frisdranken met troep en veel suiker, zgn. gezonde salades die caloriebommen blijken te zijn, steeds meer mensen met ernstig overgewicht, suikerziekte, hartkwalen en ga maar door. De lijst met onnodige voeding is eindeloos, snoep, chips, noem maar op. 
Een mens kan best zonder een groot deel van het supermarkt assortiment. 

Brood is momenteel weer zo'n een discussiepunt, we hebben het ook heel lang zonder kunnen doen. 
En steeds meer mensen ontwikkelen een gluten intolerantie of een ziekte als candida van de gist, enz.  Toevallig was van de week De Rekenkamer met als onderwerp wat kost een brood en vergeleek men hoe de prijs was opgebouwd van een supermarktbrood met het 'warme bakkers' brood of het brood van de broodspeciaalbakker. Daar zat euro's verschil in terwijl de grondstoffen toch niet veel verschilden. De kwaliteit van het graan en het feit dat het graan vast ver in het voren gereserveerd moest worden om er zeker van te zijn dat ze genoeg geleverd kregen maakten voor het grootste deel de prijs uit. Fabrieken hebben veel grotere hoeveelheden nodig dan de kleinschalige bakkers en ook hier zitten de graanspeculanten tussen, die uiteraard zoveel mogelijk proberen te verdienen, door oogsten laag op te kopen en dan vasthouden tot ze de hoogste prijs kunnen krijgen. 

Ik ga maar weer een beetje omdenken op kleine schaal om mij zo onafhankelijk mogelijk te maken van alle grootschalige handel. Maar voel me wel eens Calimero, zijn zijn groot en ik is klein ....    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Consuminderreacties graag!