woensdag 12 oktober 2016

211. Licht aan het eind van de tunnel

Gisteren was ik op bezoek bij een vrijwilligersgroepje dat speciaal voor ouderen (maar tegenwoordig ook wel de wat jongeren) helpt bij het invullen van formulieren en andere financiële zaken. 

Ik ben een meester in consuminderen en besparen, maar een oen met formulieren en andere financiële zaken als de belastingdienst en zo.

Ik was daar om eens raad te vragen aangezien mijn inkomen nog drastisch zou gaan dalen na een jaar arbeidsongeschikt thuis zijn. 
Ik kwam bij een oudere man terecht die eerst ook weer eens mijn verhaal moest horen. 
Gelukkig had ik dat inmiddels wel redelijk bondig op papier staan met de actuele cijfers erbij, dus hij snapte al vrij snel waarom het ging. 
Daar zal ik niet uitgebreid op ingaan en we zijn ook niet heel diep gegaan, maar hij kwam er al snel achter dat ik iets essentieels ooit vergeten ben aan te geven. Ik had namelijk geen loonheffingskorting aangevraagd bij mijn laatste baan. 
Die was ik ooit voor halve dagen begonnen naast mijn baantje dat ik al jaren had. Maar dat werk stopte en vervolgens ben ik meer uren gaan draaien als thuishulp. Eerst werkte ik 2 jaar als Alpha Hulp ernaast, dus toen was ik een soort kleine zelfstandige. Maar na die twee jaar werden we in vaste dienst genomen met steeds een jaar contract en toen had ik dus die loonheffingskorting aan moeten vragen. 
Dat is nooit ter sprake gekomen en ik ben nog in vaste dienst voor onbepaalde tijd ook gekomen en de laatste jaren heb ik ook nooit meer een aangifte biljet ontvangen dus het sudderde gewoon door. Ik dacht dat ik te weinig verdiende en met een huurhuisje viel er ook niks af te trekken, dus het zal wel goed zijn zo. 

Maar ik blijk nog een leuk bedrag(voor mijn begrip dan) terug te kunnen vragen over de afgelopen vijf jaar. En dat komt wel heel goed van pas. Ik moet nog even wat jaaroverzichten opduikelen ter controle en over twee weken gaat hij dan de definitieve aangiftes insturen. Maar hij had zeer goede hoop dat wat hij me vertelde dan wel eens kon gaan gebeuren. Dan was ik zijn record wat hij daar voor iemand voor elkaar had gekregen en hij kneep mijn hand ongeveer fijn en hield hem wel heel lang vast, toen ik hem bedankte voor zijn tijd en aandacht. 
Ik ga in ieder geval graag weer naar Harry over twee weken en dan mag hij zijn voorbereidende werk afronden, want daar stond hij wel op dat ik weer bij hem terug kwam dan en speciaal naar hem moest vragen bij de volgende afspraak. Die eer gun ik hem graag. 

4 opmerkingen:

 1. Mooi nieuws, wat fijn voor je.
  Elise

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn voor je. Ik vraag me wel af waarom je nooit eerder eens goed naar je eigen situatie bent gaan kijken. Inkomsten, uitgaven en belasting. Heb je wel zorgtoeslag en huurtoeslag? En maak je gebruik van de regelingen voor minima van je gemeente?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag je vragen, maar er was bij mij sprake van een heleboel dingen die er gaande waren. Ik heb tot 2013 in de WSNP gezeten met bewindvoerder en mensen die me ondersteunden (maar die er achteraf ook maar heel weinig van wisten), kwam zelf in de lappenmand terecht en had alle kracht nodig om te overleven min of meer. Ik kreeg wel zorgtoeslag en huurtoeslag. Ben naar de gemeente gegaan en die verwees me weer door, heb zelf via een kennis een volgens haar heel goede adviseur gesproken, maar die kwam ook niet meer opdagen na een eerste gesprek en nu dus bij het SWOP (= Stichting Welzijn Ouderen Pijnacker) terecht gekomen. En zo word je dus van het kastje naar de muur gestuurd.

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!