zondag 1 mei 2016

191. Aanvullend geld zien te vinden

Ik ben de afgelopen tijd een stuk in inkomen achteruit gegaan. 
Stukje bij beetje ging er weer wat van af. 
Voordat ik ziek werd had ik nog een werkhuisje waar ik wekelijks kwam en ook nog de moeder die af en toe hulp nodig had. Dat is als eerste afgevallen en langzamerhand lever ik steeds weer wat in. 
Mijn benzinevergoeding is uiteraard afgevallen sinds ik niet meer voor mijn werk hoef te rijden. 
Mijn zorgkosten zijn toegenomen door diverse eigen bijdragen voor medicijnen en onderzoeken en fysiotherapie die niet vergoed wordt. 
En mijn salaris is ook gedaald in de loop der jaren, doordat ik een flinke stap terug moest doen om nog werk te vinden dat mij wilde hebben als 50+-er. 

Maar goed, ik ben niet de enige die dit tegenkomt. Dus nu maar weer omdenken en zien dat ik er iets beters van kan maken. 
Vrije tijd heb ik genoeg ineens en daarmee moet ik toch iets kunnen doen. Hobbies heb ik ook genoeg, kwam er alleen nooit meer aan toe. Vandaag Dag van de Arbeid, dus mijn inspiratie is om deze maand te starten met iets meer geld te genereren. 

Ik heb gisteren 20  euro in mijn geldkistje gedaan als de start van mijn investeringpot. Dat mag ik alleen gebruiken om er weer meer geld van te kunnen maken op korte termijn. 

Ik kan nu spullen verkopen die er al zijn (en ook wat slim inkopen en weer zien te verkopen, maar dat is een gok uiteraard). Koken voor thuisafgehaald en kijken of dat hier ook lukt (zit net buiten de stad). 
Ik kan me verhuren als chauffeur voor buurtgenoten zonder auto en om lokaal kleine spullen te vervoeren. 
Deze dingen ga ik zonder meer uitproberen. 

Kijken of ik met mijn hobbies nog iets kan maken wat verkoopbaar is. Ik kan oude meubeltjes opknappen en versieren/schilderen enz. 
Maar moet daarvoor wel een soort werkplekje in de schuur zien te maken. 
Met twee zeer aanhalige en nieuwsgierige katten in de huiskamer kan ik daar niks haarvrij maken.  
De keuken is mini en mijn slaapkamer is ook geen optie. 
Op zolder zou ik ook nog iets kunnen realiseren voor de winterdag, maar ik zie me nu ook niet zo snel met wat zware spullen twee trappen opklimmen, waarvan de laatste zo'n zolder/opvouwtrap is en geen vaste trap. 

Oogst uit mijn tuintje zien te krijgen en inmaken zonder al te veel te investeren. Nu heb ik bijvoorbeeld rabarber en lavas of maggi volop te oogsten en dat kunnen natuurlijk nog meer soorten worden. Fruit komt zeker nog later, appels, druiven, bessen, frambozen en bramen o.a. en kan daar jam of chutney's van maken.

Ik ga zeker nog verder broeden op ideetjes en graag zie ik ervaringen van anderen ook.

     

2 opmerkingen:

 1. Ga in ieder geval eens kijken op de website van je gemeente. Misschien kan je gebruik maken van een collectieve zorgverzekering voor minima waarbij ook je eigen risico is meeverzekerd. Mogelijk dat er ook zorgkosten vallen onder bijzondere bijstand en/of in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor mensen met veel zorgkosten. Je bent mantelzorger voor je vader. Wat doet de gemeente waar hij woont voor mantelzorgers? Maak gebruik van de regelingen die je gemeente heeft voor minima. Tenslotte zou ik je aanraden om alle spullen die je teveel in huis hebt op een lokale verkoopsite op Facebook of op marktplaats te zetten. 10x €0,10 is ook een euro. Al je andere ideeën om geld te genereren zijn idealistisch, maar weinig realistisch. Hoe lang duurt het nog voor je AOW krijgt? Veel mensen op bijstandsniveau gaan er dan zomaar op vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb uiteraard al uitgebreid bekeken wat er mogelijk is en ik heb gelukkig ook wel een ingang richting de gemeente waar ik nu woon. Die ga ik ook wel inschakelen. Maar er zijn weinig zichtbare mogelijkheden hier.
   Ik ben nu bijna 63 dus heb nog een paar jaar te overbruggen. Ik zie mezelf niet als mantelzorger voor mijn vader. Die is nog goed gezond en doet van alles nog zelf met zijn 91 jaar. Ik help hem alleen 1 x per week met wat huishoudelijke klussen die hij als man niet ziet of niet kan. Even stoffen en zuigen, wc's, strijken van overhemden, ramen zemen af en toe. De rest kan hij nog prima zelf en houdt hij ook prima bij.
   Ik ga er zonder meer ontzettend op vooruit als ik AOW ga krijgen en bijstand probeer ik te vermijden als dat kan. Daar heb ik zeker trauma's aan overgehouden, dus probeer het liever zelf te overbruggen op de een of andere manier.
   Ik ga eerst mijn huis eens doorwerken op verkoopbare spullen en heb de telefoon opgeladen klaar staan om foto's te kunnen maken. Dat is mijn eerste stap.

   Verwijderen

Consuminderreacties graag!