dinsdag 22 september 2015

165. Weer over naar een simpeler leven

Afgelopen tijd was ik veel tijd en ook geld kwijt door mijn ziek zijn. Je let wat minder op, kiest wat vaker voor gemakkelijk. Na een dag onderzoeken ben je gewoon moe. 
Maar ondertussen ben ik toch ook bezig met mijn leven simpeler te maken.
Mijn huisje heeft weer een rondje simpeler maken gekregen, mede dankzij mijn kat Garfield. Hij heeft altijd al de neiging om op rare plekken te gaan zitten plassen, op een tasje of een krant, in een doos. 
Maar ook mijn bank had hij weer gevonden en later ook mijn grote gele stoffen stoel. Gelukkig had ik die gratis of voor weinig via Facebook gevonden, dus daar had ik ook niet zo'n pijn in mijn buik over. 
Die zijn nu allemaal weer de deur uit en er is een houten bankje van de A. voor in de plaats gekomen. Daar had ik nog kussens voor liggen, die ik vorig jaar voor mijn oude tuinset in de opruiming gekocht had. Na een paar jaar 2 knalroze en 2 mintblauwe kussens die wel wat goor werden, had ik wat meer deftige grijze kussens gevonden voor 2,50 per stuk.
Inmiddels had ik een ander, veel compacter, tuinsetje met bijbehorende kussens gevonden en daar heb deze zomer heel erg van genoten. En nu doen de grijze kussens op mijn bankje dienst als ik bezoek krijg, want verder liggen ze op een veilige plek, zodat ze onbehaard en onbeplast blijven.

Voor mijn ontbijt/lunch heb ik tegenwoordig een setje houten plankjes op een standaard staan. Die pak ik ook vaak even snel als ik iets kleins te snijden heb. 
Via de kringloop kwam ik deze kan en bekers tegen. Heerlijk simpel en voor 2 euro klaar. Geen glaswerk meer nodig en een stuk steviger in gebruik. We consuminderen vrolijk verder. 
Als koffiemok heb ik tegenwoordig een metalen thermosmok in gebruik. Daar blijft de koffie heerlijk lang heet in en ik heb mijn normale koffiemokken uit het keukenkastje aardig uitgedund. Via, via, kon ik nog twee thermosmokken meenemen, dus die heb ik nu standaard in gebruik en dan nog een paar normale voor eventuele visite. Lekker onbreekbaar en ik hoop ze nog heel lang te gebruiken.

Zo probeer ik ook voor elk elektrisch apparaat een handmatige versie te vinden. 
Zo is er hier ook geen koffiezetapparaat meer, gewoon een losse filter met een schepje losse koffie op mijn mok en elk bakje is weer vers gezet. Ook de citruspers is vervangen door een handmatige. Ik heb een losse klopper en  schaaf- en snijwerk gaat ook prima en snel handmatig.

Verder probeer ik heel veel op te ruimen. Een mens verzamelt heel wat in zijn/haar leven. Ook ik viel best wel eens voor overbodige leuke dingen. Helemaal als het via rommelmarkt of kringloop eigenlijk voor weinig te koop was. Maar ik begin gelukkig nu heel erg kritisch te zijn en vraag me eerst af of ik er wel gebruik van maak of plaats voor heb. Veel mensen weten ook wel dat ik mijn kanalen heb om nuttige dingen weer weg te geven. Maar ook daar word ik gelukkig kritischer in, want ik heb geen zin meer om een huis vol te hebben met andermans spullen en er dan veel energie in te moeten steken om het weer kwijt te raken.

Heel soms trap ik er nog in, maar dan moet het wel buiten mijn huisje blijven. Zo had mijn buurvrouw een flinke goed werkende diepvrieskist over. Ze is op leeftijd en had een kleiner diepvrieskastje gekocht en zat met de kist in haar schuur. Laten ophalen door grofvuil kost hier 30 euro en ze zou het ding ook nooit zelf aan de weg kunnen zetten. 
Dus die voor haar via een weggeefhoek aangeboden en er iemand weer gelukkig mee gemaakt. Maar daar ben je zo weer een paar uur aan kwijt. De ontvanger was er heel blij mee, want zij had een kleinere, die ze weer aan haar zoon kon geven en zo dus drie mensen weer blij gemaakt. Buurvrouw was daar nooit opgekomen, heeft ook geen internet en vond het ook wel eng om vreemden aan de deur te krijgen, dus ik was de contactpersoon in deze en heb de afspraken geregeld en was er ook even bij toen de ophalers kwamen op haar verzoek. Maar achteraf was ze er heel blij mee, ook omdat ze zelf ook kon zien dat ze er nog twee mensen heel blij mee maakte.

Maar het blijft een oppaspuntje voor mij. Ik mag van mezelf niet te vaak meer naar verleidelijke winkels, rommelmarkten, kringloop of weggeefhoeken kijken en moet nu eerst eens alles in kaart zien te krijgen wat ik in huis heb. Dus voorlopig mag er alleen maar uit gaan en niks meer inkomen. We consuminderen lekker verder. 

Het raamwerk van mijn woonkamer staat nu helemaal naar mijn zin, na wel drie, vier keer de heleboel overhoop gesleept te hebben. 
Zithoek voor, zithoek achter, mijn eettafel heeft ook overal gestaan. 
Ik heb met mijn wandmeubels gesleept, dwars de kamer in gehad en nu toch weer langs de muur. Bureau eruit en secretaire erin, de grenen tv-kast gewisseld voor een moderner langer wit exemplaar. Dat gebeurde me ook regelmatig, dat ik weer iets beters vond dan ik had staan of praktischer. 
Mijn eettafel was ook zoiets, in mijn vorige huis had ik ruimte genoeg. Dus ik had een uitklaptafel ooit gekregen, die ik aan twee kanten heel erg kon verlengen. Dan kon je er met tien man makkelijk aanzitten. Maar in dit kleine huisje stond hij altijd ingeklapt en zat je met je benen tegen die bladen aan. Gelukkig vroeg iemand die ik kende om zo'n tafel en dan kan ik hem makkelijk ook weer zo weg geven. 
Zelf had ik daarna ook weer een aparte andere tafel gevonden, maar die was achteraf wel erg groot toen ik de oude bank en de stoel nog had staan. Maar nu past die prima en zit ik er heerlijk de krant o.a. aan te lezen. 
Die tafel is nu het zenuwcentrum in huis, waaraan ik de meeste tijd doorbreng. Lezen, eten, tv kijken, administratie, bijna alles gebeurt eigenlijk aan de tafel. Mijn laptopje staat nu normaal op de secretaire, maar die kan ik eigenlijk overal neerzetten. Dat is ook een luxe waar ik heel erg blij mee ben. Ik heb er heerlijk mee in de tuin kunnen zitten afgelopen zomer. 
En nu komt het leukste werk, de puntjes op de i zetten en langzamerhand alles gaan inkleuren om het tot een plekje te maken waarin ik heerlijk thuis kan komen.   


    
  

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen. Je kopjes vind ik geweldig!
    Als het niets of weinig kost is het verleidelijk om mee te nemen he? Vraag is inderdaad of je het echt nodig hebt. Voor je 't weet zit je met een boel overbodige spullen! Fijn dat het allemaal de goeie kant op gaat. (kon steeds niet bij je reageren, maar nu met google-account moet het lukken... daar gaan we ;) )

    BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!