zondag 11 januari 2015

145. Fijn consuminder 2015

Na alle feestdagen, kleine vakantie, griepje krijgen en verjaardagen zijn we er gelukkig weer helemaal. 
Al blijven het rare tijden momenteel. In de wereld en op werkgebied blijven het voorlopig onzekere toestanden. 
Maar waar ik zelf wat aan kan doen, zal ik ook aanpakken. Ik ben januari begonnen met de uitdaging van Kliek & Co. Niets eetbaars weggooien gedurende een maand, dus alles opmaken/verwerken, ook al heb je maar een paar aardappels of een ander klein kliekje. 
Vandaag kwam daar ook nog een artikel uit het AD bij, we moeten veel meer groenten en fruit eten. De aanbevolen 2 ons groenten en 2 stuks fruit in Nederland zijn eigenlijk nog veel te weing en aanbevolen werd 375 gram groente per dag en 3 tot 5 stuks fruit per persoon.
http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3626947/2014/04/02/U-dacht-dat-u-genoeg-groente-at-Mooi-niet.dhtml 
Dat wordt flink blenderen en hakken en snijden, want daaraan maak ik me ook wel eens schuldig. Te moe vaak om nog uitgebreid te koken, maar dat mag geen excuus meer zijn. Een planning die weer net iets anders loopt dan dat de bedoeling was en dan schuif je dingen weer door en neem je maar een boterham.
Nu had ik ook nog een zakje verse soepgroente liggen en daar maar een pan flink vullende maaltijdsoep van gemaakt. Gisteren bij mijn middelste dochter gegeten en daar stond boerenkool op het menu en laat ik dat nu ook in huis gehaald hebben, dus dat schuiven we nu maar even door. 
Afgelopen week had ik een grote pan haché gemaakt, dus dat verwerkte ik ook tot allerlei happen. Voor vandaag een paar karbonaadjes uit de vriezer gehaald, zodat ik daar ook weer een paar dagen van kan eten. Vandaag heb ik meer tijd om te koken en te braden, dus dan is het morgen vast voor een groot deel voorbereid en dan bouw ik het wel weer tot een beetje andere smaak om. 
Ik probeer in ieder geval deze maand wat minder vers per week in huis te halen en de voorraad weer een stuk minder te krijgen. Ik haal liever af en toe iets erbij dan dat ik iets weg moet gooien omdat het bedorven raakt. Ik kan genoeg op leuke reclames inspelen omdat ik toch dagelijks onderweg ben van huis naar werk en kan makkelijk even stoppen als dat nodig is. Al wil ik ook niet dagelijks de winkels in, daar ben ik nog even een evenwicht in aan het zoeken. Niet teveel in 1 keer meenemen en ook niet elke keer voor ieder wissewasje naar de winkel moeten. 
Voorlopig heb ik nog groente en fruit liggen, dus dat moet eerst op. En de voorraadkast mag ook weer wat leger. In de wintertijd heb ik blijkbaar meer de neiging tot voorraad in huis halen en dat mag nu weer minder worden. Ik kan nog zelf brood bakken voorlopig, mijn vriezertje zit vol met vlees en groente en nog heb ik de neiging er weer vers bij te halen. Dat moet even ophouden vanaf nu.

1 opmerking:

Consuminderreacties graag!