woensdag 19 oktober 2016

212. Van de hak op de tak

Alleen al het vooruitzicht op een beetje ruimte laat me af en toe van de hak op de tak gaan. 
Zo zat ik van de week een beetje via Facebook te surfen en daar werd een stacaravan aan geboden voor een redelijke prijs. 
Alleen stond er niet bij waar die caravan stond. Wel de naam van het recreatiepark waar hij stond. 
Dan ga ik dus op zoek naar dat park en kwam in de buurt van Brielle terecht. Dat is niet zo gek ver weg, dus dat biedt mogelijkheden. 
Nu vond ik de caravan zelf en het interieur niet erg mijn smaak en wat doe je dan?
Je kijkt of er nog meer te koop staat daar via het park zelf. En dan kom je een heel goedkope stacaravan tegen.
Alleen zie je deze niet van binnen. Dat er wat aan gebeuren moet is duidelijk te zien. Maar deze vind ik leuker dan de strakke moderne polyester gevallen met standaard zithoek en keukentje. 
Maar het biedt wel mogelijkheden als leuk en simpel buitenhuisje, wat je makkelijk zelf kunt onderhouden. Een likje verf doet wonderen in dit geval en wat zou het leuk zijn om af en toe ook andere mensen een vakantie te kunnen laten beleven, die dat nu onmogelijk kunnen betalen. 
Ik wil er zeker wel even gaan kijken en misschien ren ik wel heel hard weg, als ik het in het echt zie. Maar kijken gaan we in ieder geval binnenkort een keertje. 
Mijn zoon zag er ook wel iets in en met hulp van de kringloop en leuke frisse gordijntjes moet het toch wel een leuk zomerverblijf kunnen worden. Er is waterrecreatie in de buurt, wifi op het terrein, een speeltuin voor kleinere kinderen en recreatie voldoende in de buurt.  
We gaan niet over één nacht ijs en het leuke is dat je tegenwoordig via Google al heel wat wijs wordt voordat je er ook maar in de buurt geweest bent. Dat is wel een hele vooruitgang. 
Je kunt vast thuis voorbereidend werk doen en je bent al een stuk wijzer voordat je maar een stap zet. 

woensdag 12 oktober 2016

211. Licht aan het eind van de tunnel

Gisteren was ik op bezoek bij een vrijwilligersgroepje dat speciaal voor ouderen (maar tegenwoordig ook wel de wat jongeren) helpt bij het invullen van formulieren en andere financiële zaken. 

Ik ben een meester in consuminderen en besparen, maar een oen met formulieren en andere financiële zaken als de belastingdienst en zo.

Ik was daar om eens raad te vragen aangezien mijn inkomen nog drastisch zou gaan dalen na een jaar arbeidsongeschikt thuis zijn. 
Ik kwam bij een oudere man terecht die eerst ook weer eens mijn verhaal moest horen. 
Gelukkig had ik dat inmiddels wel redelijk bondig op papier staan met de actuele cijfers erbij, dus hij snapte al vrij snel waarom het ging. 
Daar zal ik niet uitgebreid op ingaan en we zijn ook niet heel diep gegaan, maar hij kwam er al snel achter dat ik iets essentieels ooit vergeten ben aan te geven. Ik had namelijk geen loonheffingskorting aangevraagd bij mijn laatste baan. 
Die was ik ooit voor halve dagen begonnen naast mijn baantje dat ik al jaren had. Maar dat werk stopte en vervolgens ben ik meer uren gaan draaien als thuishulp. Eerst werkte ik 2 jaar als Alpha Hulp ernaast, dus toen was ik een soort kleine zelfstandige. Maar na die twee jaar werden we in vaste dienst genomen met steeds een jaar contract en toen had ik dus die loonheffingskorting aan moeten vragen. 
Dat is nooit ter sprake gekomen en ik ben nog in vaste dienst voor onbepaalde tijd ook gekomen en de laatste jaren heb ik ook nooit meer een aangifte biljet ontvangen dus het sudderde gewoon door. Ik dacht dat ik te weinig verdiende en met een huurhuisje viel er ook niks af te trekken, dus het zal wel goed zijn zo. 

Maar ik blijk nog een leuk bedrag(voor mijn begrip dan) terug te kunnen vragen over de afgelopen vijf jaar. En dat komt wel heel goed van pas. Ik moet nog even wat jaaroverzichten opduikelen ter controle en over twee weken gaat hij dan de definitieve aangiftes insturen. Maar hij had zeer goede hoop dat wat hij me vertelde dan wel eens kon gaan gebeuren. Dan was ik zijn record wat hij daar voor iemand voor elkaar had gekregen en hij kneep mijn hand ongeveer fijn en hield hem wel heel lang vast, toen ik hem bedankte voor zijn tijd en aandacht. 
Ik ga in ieder geval graag weer naar Harry over twee weken en dan mag hij zijn voorbereidende werk afronden, want daar stond hij wel op dat ik weer bij hem terug kwam dan en speciaal naar hem moest vragen bij de volgende afspraak. Die eer gun ik hem graag. 

zaterdag 1 oktober 2016

210. Was de tv-programmering vroeger leuker?

Bij mij gaat de tv nog amper aan. Ik kijk het nieuws en sommige woonprogramma's en af en toe eens een Engelse detective, maar dan houdt het wel zo'n beetje op. En ik heb laatst Roots gevolgd, de miniserie over de slavernij. Ik vertrek of woonhuis in de zon wil ik ook nog wel eens kijken. 

Maar in een gesprekje met een zoon kwamen we erop dat we vroeger eigenlijk veel meer series en films keken. 
Startrack was zo'n serie die we eindeloos met zijn allen keken. 
Maar ook  Mc Giver, Hercules, Charmed, The Gilmore Girls, The A-team, Sliders, the Crow en Gray's Anatomy en nog heel veel meer. 
Er waren nog leuke shows in het weekend. 
En natuurlijk ook de Thunderbirds toen ze kleiner waren en nog heel veel andere series en films die we allemaal graag zagen. 
Daar gingen we dan echt met zijn allen voor zitten.  
We hielden eigenlijk allemaal wel van een beetje fantasy, geschiedenis en heel af en toe huurden we ook een paar videobanden en gingen dan een filmavond houden. 
Maar dat is tegenwoordig helemaal weg. 
Ik hoor wel dat mensen via de bekende abonnee-aanbieders nog films en series kijken, maar vaak gaat dat dan alleen. 
Ik hoor nooit meer dat mensen gezellig met een clubje mensen een filmavondje thuis houden. 
Ik vond het juist de charme dat je weer een week moest wachten voor de volgende aflevering kwam en nu kan je een hele serie of seizoen bij wijze van spreken achter elkaar gaan zitten kijken.

Wij gingen er echt voor zitten dan, glaasje drinken erbij met een knabbeltje en vol verwachting keken we dan weer "onze" aflevering af. Maar dat gevoel heb ik tegenwoordig nog amper. De tv staat hier meer uit dan aan. Er wordt nog amper over iets na-gepraat in mijn omgeving, terwijl je vroeger elke aflevering van een goede serie ook met andere mensen in je omgeving besprak. 




vrijdag 30 september 2016

209. Eetoverwegingen

Ik heb drie nieuwe gewoontes ingepast in mijn maandelijks financieel plaatje. Aan het begin van mijn maand vul ik mijn basisvoorraad aan. 

Alle droge waren loop ik bij langs en ik zorg dat er voldoende rijst, pasta, mihoen en mie in huis is. Ik eet ook wel regelmatig aardappels en hou daarvoor de aanbiedingen in de gaten, maar ik hou ook van afwisseling op zijn tijd.
Ook de maandelijkse vleesinkoop hou ik erin. Dat zorgt dat ik me daar ook geen zorgen over hoef te maken. Alles gaat in afgepaste porties in de vriezer en dan heb ik ruim een maand voldoende. 
En ook het speciale kattenvoer bekijk ik aan het begin van de maand. Ik kan het gelukkig nu ook weer in de buurt halen al is het dan wel iets duurder. Het andere alternatief is via internet online kopen, maar dan moet ik gelijk 3 zakken nemen om ong. 10 euro voordeliger uit te zijn en dat is weer net een te grote investering in één klap. 
Ik doe ongeveer 2 maanden met een grote zak, dus kijk ik aan het begin van de maand nu of er die maand weer een nieuwe moet komen. 
In het groot inkopen kan ik misschien wel weer gaan doen als ik weer de dertiende maand krijg of vakantiegeld. Ik moet even nakijken wanneer ik het voor het laatst in het groot besteld had, maar dat sloot dus niet aan. Daarom nu even iedere keer 1 zak tot ik weer een ruimere maand heb.

Dan hoeft er enkel nog wat verse waar als groente en fruit steeds bij te komen op eet-gebied en natuurlijk wat kleine huishoudelijke- en persoonlijke verzorgingsaankopen. Dat is overzichtelijker voor mij. Met kip/vlees/vis moet je ook maar steeds afwachten of en wat er in de reclame komt. En vaak zit er dan net iets meer in dan je echt nodig hebt en dan gaat het ook op. Nu koop ik bij de Turkse winkel in en maak er porties van en ook van alles zelf van. Ook had ik via Facebook een zeer betaalbare vleesleverancier gevonden en daar ook één keer besteld en tot mijn grote tevredenheid. Maar daar is inmiddels een soort vete ontstaan tussen voor- en tegenstanders. Dus ik wacht even af hoe zich dat ontwikkelt, want er wordt momenteel zeer met modder gegooid door de afvalligen die o.a. beweren bedorven vlees geleverd te hebben gekregen en nog veel meer zaken die volgens hun niet door de beugel kunnen. Ik ga me niet in die discussie mengen, was alleen blij dat er een stichting was die betaalbaar vlees kon leveren al was het wat ingewikkeld allemaal. Want er was wekelijks een zeer beperkt bestellijstje, dan moest je gaan betalen en een koeltas leveren op een steunpunt waar een vrijwilliger zat om vervolgens na een paar dagen het vlees daar ook weer op gaan halen. Met een paar mensen was dat wel te doen. Maar alleen voor een paar dingetjes is dat gewoon niet haalbaar. En nu haakte iedereen even af, door alle toestanden ook. Volgende maand kijk ik wel weer. Ik heb mijn betaalbare vlees in ieder geval wel en het was bij mij allemaal prima en bij mijn meebestellers ook. Prima koel afgeleverd, duidelijk met stickers erop, goed verpakt per onderdeel en alles rook goed en zag er prima vers uit. 
In een supermarkt weet je ook niet waar je vlees vandaan komt en daar gebeuren soms ook rare dingen. Daar kwamen in het verleden ook wel eens verhalen naar buiten van vlees ompakken en nieuwe stickers erop plakken. Het blijft toch een kwestie van vertrouwen. Ik heb het zelf ook wel meegemaakt, vooral bij reclame aanbiedingen dat vlees daar (half)bevroren in de schappen lag. En dat werd dan ook als vers verkocht. En kipfilet waar water ingespoten was, dat kromp waar je bij stond als je het aan het braden was. 

Natuurlijk is biologisch of misschien helemaal geen vlees eten beter, ik minder al een heel stuk de laatste tijd. Maar helemaal zonder is voor mij nog een brug te ver. Ik ga tegenwoordig wel voor een herkenbaar stukje vlees, geen gemalen zaken of dik verstopt in paneermeel. Al zit er af en toe best nog wel eens een worstje tussen of iets dergelijks, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Bij alles wat je tegenwoordig eet en koopt zijn er weer voor- en tegenstanders. Halal slachten is ook zo'n discussie punt, maar het dier moet wel een goed leven hebben gehad, dus dat pleit voor mij in het voordeel. Dan is het voor mij bijna biologisch. Met een kleine portemonnee heb je niet zoveel keuze als je toch wel een beetje vlees wilt eten en groente en een stukje fruit op zijn tijd. Dan kies je voor zo schoon mogelijk, met de minste gif en bestrijdingsmiddelen, maar het wordt je als consument ook wel heel moeilijk gemaakt. Wat krijgt het vee te eten? Wat doen ze op het land met de groente? Wat spuit een fruitteler op zijn bomen? 

Ik kies voor bijna alles voor basisvoeding, gewoon volle yoghurt zonder toevoegingen. Fruit doe ik er zelf wel door en zo gaat het bij mij met bijna alles, want er gaat geen dag voorbij of er komt wel weer een schandaal naar boven van toegevoegde zaken. Hergebruikverpakkingen met inkt die de inhoud vergiftigen, rijst waar plastic aan toe wordt gevoegd, plastic dat weekmakers en andere zaken bevat, ga zo maar door. Een mens wordt er moe van om alles bij te houden.     
   


zondag 25 september 2016

208. Drukke tijden, leuke tijden

Stof voor heel veel blogjes de afgelopen tijd opgedaan en dat is soms ook een probleem. Teveel tegelijk willen vertellen dus eerst even alles zelf behappen en later delen als het allemaal op zijn plekje is gevallen.
Maar ik voel me lekker bezig zijn. Allereerst ben ik in huis steeds meer aan het versimpelen. Soms denk ik dat ik gewoon een bord moet maken om op te hangen voor mijn neus, zodat ik het daadwerkelijk steeds zie ook. 
Want als ik die gedachte goed vast heb dan gaat het als een speer. 

Ik heb steeds vaker dingen gewoon helemaal niet meer nodig, die ik eerst als noodzakelijk achtte. 
Kopen doe ik al praktisch niks meer, alleen de normale huishoudelijke producten, die uiteraard dagelijks gebruikt worden. En ook daarin ga ik steeds een stapje terug. 
Alleen nog maar basisproducten en een heel strak boodschappenlijstje. En dat voelt goed. 
Mijn voorraad is mijn winkeltje thuis en er komt alleen nog echt noodzakelijke waar binnen. En waar ik overschot van heb, probeer ik ook weer te delen. 
Een maaltijd extra maken voor iemand die het nodig heeft, mijn appel- en druivenoogst delen met de mensen om me heen. En omgekeerd gebeurt het ook steeds vaker, dat mij wat toegeschoven wordt en dat is ook erg fijn. 

Eén keer per maand bekijk ik nu mijn voorraad en vul aan wat weer noodzakelijk is en verder kijk ik heel erg naar wat in de aanbieding is en wat ik heel vers langs de weg rechtstreeks kan halen. Ook de markt is gelukkig sinds kort weer bereikbaar voor mij.
Daar word ik heel erg blij van. Geen extra verpakkingen en gewoon lekker basiseten vers te koop daar. In de supermarkt kom ik al steeds minder, al blijven er een paar producten die ik alleen daar kan kopen. Maar mijn karretje blijft steeds leger gelukkig.
Je wordt steeds vindingrijker en er komt toch steeds wel weer iets lekkers en gezonds op tafel met een paar ingrediënten.  Een klein stukje vlees, een paar aardappels en lekker veel groente gaan bij mij vaak in 1 pan tegenwoordig en er staat al snel een complete maaltijd zo op tafel. 

Ik heb daar een lekkere koekenpan voor met een deksel en het is dan even het vlees/kip snel aanbakken, de aardappel in blokjes erbij even aanzetten met wat kruiden in het zelfde beetje vet, een half kopje water toevoegen dan, groente erbij en dan 10 minuten met de deksel erop gaar laten worden en daarna nog even met de deksel eraf het overtollige vocht laten verdampen. Dan heb ik verder geen jus of niks extra meer nodig en de smaken zijn lekker overal in getrokken. 
Dat doe ik dat ook met macaroni of rijst ipv aardappel en dan wel iets meer vocht omdat dat veel vocht opneemt. Vlees of kip gaan vaak ook in blokjes eerst en dan heb je echt maar weinig nodig om toch een lekkere smaak  en bite te krijgen. 

En soms neem ik een hele kip, die ik dan in de oven gaar. Daar kan ik dan weer een flink aantal dagen van eten. In de diverse onderdelen als vlees, ik maak er een lekkere soep van of ik doe het door de macaroni of rijst. 

  
     

zaterdag 10 september 2016

207. Een echt consuminder-eet-weekje

Afgelopen week was even een echt consuminder-eet-weekje. Door omstandigheden zat ik even heel erg krap afgelopen week, maar daar zijn we ook weer door gekomen.
Dank zij de vriezer en heel beperkt hoeven in te kopen hebben we de week ook weer overleeft.
Ik kreeg gelukkig van mijn vader een driekwartkrop ijsbergsla mee en ook bij mijn dochter bleef er een flink stuk andijvie over, die ze anders weg zou gooien. Zonde toch en ik kon hem best verwerken. Dus alles in dank aanvaard en een groot deel van de week zat ik aan de kip.
Eén keer in de oven en minstens drie dagen eten voor 2 personen. Op dag 1 de poten, met wat krieltjes uit voorraad en een deel ijsbergsla.
Op dag 2 een deel van de kip uitgeplozen en verwerkt in een roerbakschotel met pitahbroodjes.
Daarna had ik nog een maaltijd met aardappels en de andijvie erdoor. Erbij nog wat spekjes en als vlees was er een sateschnitzel met 35% korting. 
De rest van de kip heb ik in een pan goedgevulde kippen-groentesoep verwerkt, met een zelfgebakken boterham erbij voor dag 4. 
Op dag 5 was het me te warm om te koken en heb ik voor brood met een uitsmijter gekozen. Daar doe ik ook van alles door, gesnipperd uitje, wat spekjes, paprikasnippers, verse kruiden en soms wat geraspte kaas erover.
 Zo zijn we de week wel weer doorgekomen met elke dag toch wel weer wat gezonds te eten uit de voorraad. Ik heb altijd wel uien liggen en wat tomaten/komkommer/paprika's in huis. 
Ik zorg ook altijd wel dat ik een goede basisvoorraad in huis heb. 

Na deze week was een heleboel ook wel echt op, maar gelukkig was het daarna weer mogelijk om weer even wat in te slaan. 
Dan haal ik gelijk 2 kg Surinaamse rijst, een grote zak macaroni, spaghetti en mie weer in huis om de komende maand weer door te komen. Ook aardappels haal ik per 5 kg, want daar maak ik ook van alles mee. Gekookte aardappels op de ene dag en vaak schil ik dan gelijk voor 2 dagen zodat ik daarna een keer de aardappels op kan bakken. Dan volgt er meestal wel een dagje wat anders, maar ook aardappelblokjes, wedges of frietjes maak ik zelf. 
Vaak maak ik tegenwoordig éénpansgerechten, waarbij ik eerst een stukje vlees of kip aanbraad, dan de aardappelvariatie erbij gooi en wat groente erbij of ernaast tot slot. Dat is het voordeel van een klein huishouden te hebben. Met vijf kinderen redde ik dat ook niet zo, dan was ik ook wel verplicht om met veel pannen te koken.   

maandag 5 september 2016

206. Steeds meer zelf doen

De laatste tijd blog ik wat onregelmatig. De reden is dat ik steeds een stapje lager ben komen te zitten in inkomen en er steeds weer nieuwe minder leuke verrassingen op mijn pad kwamen.
En steeds ben ik weer op zoek naar een nieuw evenwicht, maar de rek gaat er wel een beetje uit zo langzamerhand. 
Maar ik ben weer zelf aan het broodbakken geslagen. Eerst maar van mixen om het gevoel weer een beetje terug te vinden.
  

Dit was een Aldimix. Die bleef een beetje compact. Misschien iets te weinig water. Vroeger deed ik het met een BBM = broodbakmachine. Met de eerste heb ik heel veel jaren gedaan. Maar daarna volgden ze elkaar in rap tempo op, nieuw/tweedehands en allemaal gingen ze na verloop van korte tijd weer in staking. Ik kon met mijn ogen dicht mijn eigen mix samenstellen en ze lukten altijd. Maar nu moet ik dus weer helemaal opnieuw beginnen.
Vandaag had ik de abdijmix van de ah. Daar kon ik twee broden van bakken en ze zijn beter van vorm en luchtiger geworden. 
Ik moet mijn bakblikken wel een richeltje lager zetten, want het brood werd iets te donker van boven, maar ik heb natuurlijk wel stiekum even een kapje geprobeerd en hij is dit keer helemaal zalig geworden. Nu heb ik voor rond de 0,90 cent een warme bakker kwaliteit brood met een heerlijk knapperige korst.