zondag 29 januari 2012

56. Rommelmarkt

Vandaag verliep de dag ook geheel anders dan dat ik in gedachten had. Vanmorgen eerst langs mijn vader met een bokkige auto, die niet lekker loopt zolang hij niet goed warm is. En dat hield in dat ik eerst een kilometer of wat de verkeerde kant uit langs een rustig weggetje reed zodat hij goed warm was en dan pas echt de weg op durfde te gaan. Dat hou je ook niet eeuwig vol, dus we hebben de auto maar weer voor de derde keer weggebracht.
Mijn vader wilde er wel graag even uit, dus op naar de rommelmarkt in Schiedam maar even. Dat vindt hij leuk en ik ook wel, dus af en toe gaan we eens samen. 
Vandaag was voor mij wel een goede dag.

Voor 9,50 had ik een 'ouderwetse' stoof, een apart houten krukje, een leuk 'antiek' schilderij voor aan de muur en een wit 1pits petroleumstel. 
Vooral met het laatste was ik erg blij, ik had al wel een 2pitter, maar die stond meer voor de sier. Nu wil ik ze ook echt gaan gebruiken.
Het krukje heb ik even bij mijn pa laten staan, er zaten wat kringen op dus die had nog een verfje nodig en hij had het goede kleurtje nog wel in voorraad staan. Het schilderij is natuurlijk nep-antiek, maar ik vond de afbeelding leuk en voor 1,50 heb ik een nep oude meester aan de muur straks. De stoof was 2 euro en zelfs in de kringloop of het Goede Doelenwinkeltje werden ze veel duurder aangeboden. 1 euro voor het krukje en 5 euro voor het petroleumstel en ik was helemaal blij weer met mijn vergaarde schatten. Soms is er gewoon niks en dan koop ik ook niks, maar deze ronde was weer even leuk.

Foto's kan ik helaas even niet maken, moet eerst mijn snoertje vinden om het toestel weer leeg te maken. Die is even zoek geraakt in de interne kamer verhuizing. Maar het komt wel weer tevoorschijn.

Laat thuis en de fiets gelijk weer meegenomen, dus morgen maar warm aankleden. Muts en sjaal opzoeken en extra dunne broek onder de lange broek aan, want het was wel erg koud vanmiddag al. En 's morgens is het nog een tikkie erger. 

Vanavond makkelijk gegeten. Ik ben een vervente 1-pansmaaltijdmaker sinds ik alleen woon. Wel met verse ingredienten, maar ik gooi alles bij elkaar in de koekenpan. Vandaag blokjes aardappel, ui, tomaatjes, verse Brussels lof en een paar knakworstjes als vlees, dat laatste was wat minder, maar het stond nog in de voorraad en het was snel klaar. Met vers vlees of kipfilet begin ik met het vlees aan te braden en voeg er dan de aardappelblokjes aan toe en de groente als laatste, alles even goed aanbraden en dan nog tien minuten met een half kopje water laten sudderen en alles is gaar en klaar doorgaans. Alleen groot vlees moet apart, maar vaak zijn blokjes of kleinere rundergehaktballetjes ook even snel gaar.     

      

zaterdag 28 januari 2012

55. Wandelen is ook consuminderen

Begin deze week had ik problemen met mijn autootje en nog steeds trouwens.

Maandag is die bij de garage geweest en had ik mijn fiets even bij mijn vader laten staan. Ik mocht toen zijn autootje even lenen, maar het gevolg is dat mijn fiets nog steeds bij mijn vader staat.

Dus ga ik zo maar even wandelen naar de winkel, want een paar dingetjes heb ik nog wel nodig voor het weekend.
Dat is gelijk consuminderig, want zo kan je ook niet te veel mee nemen.
Je moet het tenslotte allemaal dragen.

Ik wil o.a. wat extra brood inslaan voor in de vriezer, gezien de weersverwachting toch een beetje reserve inslaan. Ik kan gelukkig ook wel zelf bakken, maar heb daar niet altijd de zin in en de tijd voor als ik de hele week werk. In geval van nood kan ik het altijd nog doen.
Morgen ga ik mijn fiets ook weer ophalen, want van mijn autootje krijg ik de zenuwen onderhand. Hij rijdt prima als die warm is, maar voor die tijd slaat hij regelmatig af en dat is heel vervelend als je voor een stoplicht staat op een tweebaansweggetje of op een druk kruispunt. En dat is me al een paar keer gebeurd. De laatste twee dagen ga ik eerst een stuk de verkeerde kant uit op een rustig binnenweggetje zodat hij eerst warm kan draaien, maar het is toch te gek dat ik eerst een paar kilometer warm moet draaien voordat ik echt de weg op kan.

Dus wordt het vandaag wandelen naar de enige winkels in het dorp. We hebben een klein winkelcentrumpje op een kwartiertje lopen, met een ah, een drogist, een bakker, een drankzaak en een snackbar en dan zijn we al snel klaar. In het weekend staat er nog een hele lekkere viskraam bij en een groentekraam buiten, maar die is niet goedkoper en ook niet biologisch. Bij de viskraam kom ik ook niet wekelijks, al maakt die wel hele lekkere verse lekkerbekjes waar je bij staat. En ook de kibbeling is zalig, maar niet best voor de lijn. Dit weekend heb ik nog een gerookte makreel om mijn visbehoefte te dekken. 

Voorlopig eet ik eerst mijn voorraad nog een beetje leger. Ik heb nog wel een paar blikken en potten staan voor nood, maar wil toch steeds meer op echt vers of hooguit diepvries eten overschakelen. Gisteren ook een pak droge bruine bonen en blonde linzen meegenomen. Dat vergt wel wat meer voorbereidng, inweken enzo, maar ik wil ook gaan experimenteren met de hooikist methode door een pan in mijn bed na te laten garen in dekbed of in doos met slaapzak e.d. Daar ga ik nog mee aan de slag en uitzoeken wat het beste werkt.

Ik nam in het weekend ook nog wel eens een bakje eiersalade mee of een bakje vissalade voor op een (stok)broodje of toastje, maar dat ga ik vanaf nu ook gewoon zelf maken. Mijn eigen hartige broodbelegsels voor door de week ga ik ook zelf maken i.p.v die kant en klare smeersels met conserveringsmiddelen en allerhande toevoegingen die niet nodig zijn.
Nu eerst maar even wandelen.
        

maandag 23 januari 2012

54. Basis koken en eten

Ik ben momenteel een aantal boeken aan het lezen.
Ik begon met 'een pleidooi voor echt eten', van Michael Pollan.
Mijn vader kwam met een ander boek waarover hij weer gelezen had en bestelde die voor hemzelf, mij en mijn zusje. Secrets of longevity, Hundreds of ways to live to be 100 van een Dr. Mao Shing Ni  en via de blogs kwam onlangs steeds het boek van Amber Albarda naar boven 'eet jezelf mooi, slank & gelukkig' en ook daarin een warm pleidooi voor de vooral onbewerkte produkten. Onze hele voedingsmiddelenindustrie maakt steeds weer nieuwe produkten die grotendeels kunstmatig zijn, maar vooral uit veel dood bewerkt voedsel bestaat met conserveringsmiddelen, smaakstoffen en toegevoegde kunstmatige ingredienten.
Zij stelt dat zo'n 80% wat in de supermarkt verkocht wordt door de voedingsmiddelen industrie gemaakt wordt en dus weinig rechtstreeks uit de aarde verbouwd en verkocht wordt. Dagelijks komen er weer nieuwe produkten uit om maar weer meer te verkopen. Fruityoghurts waar geen stukje vers fruit inzit, maar een gelei met fruitsmaak, de labels gezond worden te pas en te onpas aan produkten toegewezen, die in weze helemaal niet zo super gezond zijn.
En dan valt het echt niet mee om echt helemaal terug naar de basis te gaan. Soep, kan je van begin af aan maken, met soepvlees, trekken, kruiden, vermicelli, verse groente of smokkel je een beetje en neem je een pot rundvleesbouillon, draai je zelf gehaktballetjes, gooi je er een zakje soep door en diepvriessoepgroente. Nog altijd gezonder dan een pak of blik soep, maar er zijn toch wel gradaties in.
Gisteren schijfjes winterpeen met aardappels en een verse hamburger met uienringen, lekker basis met verse groente en een verse hamburger.  Want van de diepvriesversie wordt je ook niet vrolijk. Vandaag was ik laat thuis en er was nog groente soep. Aan verder koken kwam ik ook niet toe, maar ik had nog een verse hamburger met ui en die maar op een broodje gegeten, met vers fruit na. Ik had nog appels en vandaag waren mineola's in de bonus en die smaakte ook prima.


donderdag 19 januari 2012

53. Verder consuminderen

Deze week erg zuinig aan gedaan en echt alleen het minimale gehaald. Wat verse groente als uien en winterpeen, waar je veel kanten mee uit kunt. Er zit ook nog veel groente in de vriezer en er staan nog wat potten en blikken ook.  
Eco toiletpapier,een diervriendelijk speklapje en veg. roerbakreepjes om als parttime vegetarier door het leven te gaan. Scharreleieren om te kunnen bakken. Heb ook een dag volkorenpannenkoeken gegeten. Uiteraard zelf een beslagje gemaakt van bio-melk, volkoren meel en twee eitjes erdoor, met o.a. paprikablokjes en wat uiensnippers. Een keer nasi gemaakt met o.a. prei uit de vriezer, die ik zelf had ingevroren bij een aanbieding, met een half bakje veg. roerbakreepjes en het smaakte prima.
Gisteren kreeg ik bij een client een bak zelfgemaakte erwtensoep mee en drie flinke halve spekpannenkoeken. Zij is van Indonesische herkomst en kookt graag en lekker, maar altijd teveel. Af en toe schuift ze me weer eens wat toe,  een heerlijke bamisoepje of een lekker rijstgerecht en ik zeg geen nee, want ze maakt er echt veel werk van. Er gaat altijd van alles door. Van alles een beetje, maar bij elkaar zalig. Ze heeft nu wel een Hollandse jongere man, dus ook erwtensoep en de Hollandse pot staat regelmatig op het programma, maar wel afwisselend. Want manlief houdt wel erg van rijstgerechten en zij wel van de Hollandse pot op zijn tijd. 
Mijn Senseo is even padloos en ik neem niet de moeite om speciaal doorvoor naar de winkel te gaan. Ik had nog losse koffie staan en een snelfiltertje dus zet ik nu gelijk in een mok een bakje koffie. 
Moet me alleen nog verdiepen in de plastics/kunststoffen. Daar las ik van de week weer ergens over, dat een elektriche waterkoker ook niet erg gezond zou zijn, vanwege het plastic gehalte en het kokende water erin. Ik heb ook een kunststof broodtrommel, en hergebruik van lege petflesjes zou ook niet gezond zijn. Klok horen luiden, maar klepel nog kwijt. Er valt nog heel wat te onderzoeken en het valt niet mee om alles groen, duurzaam en ecovriendelijk te doen. 

zondag 15 januari 2012

52. Zondag met hindernissen

Vanmorgen eerst mijn vader met zijn huis geholpen.
Daarna wilde ik even nog een klein boodschapje doen onderweg naar huis bij de C1000, zodat ik ook even wat geld naar kleiner kon wisselen, omdat ik 's middags de verjaardag van mijn middelste dochter zou vieren.
In de winkel raakte ik mijn inrijkaart van de parkeergarage kwijt ontdekte ik net voor de kassa. Normaal stop ik die altijd in mijn portemonnee, maar vandaag dus net niet i.v.m. haast. Dat heb ik geweten dus, de winkel nog een keer of drie doorgelopen om te zoeken waar ik hem kon hebben laten vallen.
Maar helaas, niet weer gevonden.
Ik kom er al niet vaak meer, vroeger ging ik er op zondag nog wel eens boodschappen doen. Dus eerst kassadame gevraagd wat te doen, die stuurde me naar de klantenservice, die me weer naar een parkeerautomaat stuurde, waar inderdaad een telefoontje opstond dat ik in kon drukken en daarmee verbinding met een meneer kreeg.
Vroeger kon je er ook muntgeld in stoppen, maar deze werkte alleen maar met je pinpas en die had ik dus ook niet bij me. Verder verstond ik de meneer erg slecht, dus zijn kantoortje ergens in het winkelcentrum maar opgezocht met boodschappenwagen met een paar boodschapjes erin, zodat de meneer kon zien dat ik geen uren in de winkel was geweest. 
Daar kon ik ook niet betalen, dus werd ik de parkeergarage zelf weer ingestuurd, ergens middenin zou 1 automaat staan waar je wel met muntgeld kon betalen. Mezelf weer heel aardig daar bij de meneer gemeld en inderdaad kon hij voor mij daar via de computer een ander kaartje aanmaken dat ik met muntgeld kon betalen. Ik nog wel even slijm, slijm gepraat, want eigenlijk zou ik 14 euro voor een dagkaart moeten betalen, maar nu was ik voor 2,20 klaar. Maar ondertussen was er al minstens 1 1/2 uur voorbij gegaan en moest ik nog racen.
Thuis wilde ik me even opfrissen en omkleden en dan snel de fiets pakken. Een dik half uur te laat stapte ik bij mijn dochter binnen en daar viel ik ook nog bijna het huis in. De keuken lag iets lager na de drempel dan ik in gedachte had. Maar verder wel gezellig. Vader was er al en die ging al snel weer verder naar zus en zwager om daar te eten. Allebei mijn zoons kwamen er en een groot deel van de naaste schoonfamilie was er.
Tegen donker weer op de fiets gestapt, zodat ik nog een stuk avond zou hebben en zelf thuis maar een hapje eten verzonnen. Er was nog soep en ik heb een stukje varkensvlees in blokjes gesneden, met ui en knoflook en wat ketjap gebraden en heb dat met een snee brood toch heerlijk opgesmikkeld.
Ik had eerst iets als pizza in de oven willen gooien, maar dat duurde me bij nader inzien toch te lang. Zo zat ik binnen het kwartier aan tafel.

Gisteren nog genoten van Eigen Huis & Tuin. Daarin werd trouwens ook nog aandacht besteed aan de Kringloop. Er werd o.a. een woonboot onder handen genomen met een vast budget. Vloeren en wanden slokten een groot deel van dat budget op en er werden een bank en een lamp nieuw aangeschaft en toen bleef er nog 250 euro over voor de rest van de inrichting. Dus werd er voor de rest geshopt bij de kringloop.
Met wat verf, wat knutselen enzo werd het heel erg leuk.
Wat verschillende tafeltjes, stoelen, accessoires, schemerlampen, wat kastjes werden daar aangeschaft, opgeknapt en tot een geheel samengesmeed.   

zaterdag 14 januari 2012

51. Stapje voor stapje groener worden

Het valt nog niet mee, maar stapje voor stapje worden we weer een stukje groener.
Vanmiddag nog een paar kleine boodschapjes gehaald, nog niet bij de natuurwinkel, maar bij de lokale ah.
Maar wel opgepast dat het grotendeels goed was, een makreel met certificaat voor vanavond op brood, twee bakjes vleesvervangers pittige tofubrokjes (2=1) en twee doosjes eieren ook 2=1, scharrel enz.
Groente was er nog en er zit ook nog genoeg in de vriezer en in potjes en blikjes. Dus daarvoor hoefde ik nog niet op stap. 
Mijn eigen brood vandaag ook weer vers gebakken en het rook me toch een partij lekker dan in huis.

Tussen drie en vier kwam er een budgetcoach op de lokale radio, dus daar even naar geluisterd, maar die had weinig nieuws te vertellen. Dan de mail maar even kijken en wat blogjes lezen die weer nieuw waren. 

De kattenbak had ik vanmorgen al verschoond, de was weer gedraaid en zo kabbelde de dag weer verder. De afwas weer gedaan van een paar dagen, oud papier bij elkaar gezocht, wat administratie opgeruimd.
Leeg maken/ruimen is nog steeds de actie van de dag.  Telkens weer een stukje aanpakken.  
Net mijn strookje vitrage voor het raam weggehaald, die mag ook wel weer eens een sopje, maar dan kan je gelijk wel weer erg naar binnen kijken, dus daar de eerste aanblik ook gelijk maar weer glad getrokken. Kijken of ik morgenochtend gelijk moed heb om de ramen even te zemen. Voor een client had ik dat allang gedaan, maar zelf blijf ik er soms lang tegenaan hangen. Mijn katten liggen vaak op de vensterbank, half op de gordijnen dus die hadden ook hard een sopje nodig.
Mijn wasmiddel is inmiddels ook eco, groen en biologisch geworden.
Morgen weer een volle dag met vader helpen, verjaardag vieren, dus dan blijft er niet veel tijd over voor andere zaken.
Straks even lekker eigen huis & tuin kijken en een  vers gebakken boterhammetje klaar maken met een lekker vers groentensoepje erbij en dan is het genieten om 6 uur. 
Lekker binnenkijken in andermans huisjes, mag ik graag doen, ook funda mag ik graag eens afgluren. Ooit wilde ik graag naar Friesland, Groningen of Drente verhuizen en nog mag ik daar graag eens wat huizen bekijken. Werk, kinderen en ouders hielden me tegen en nu is het toch ook weer de leeftijd die parten gaat spelen. Je word toch een dagje ouder en ik sta er alleen voor.   

woensdag 11 januari 2012

50. Lekker basis bezig zijn

Ik probeer de winkel te mijden deze week verder. Voorlopig is er nog voorraad te veel, dus daar mag wel het één en ander van opgemaakt worden.
Mijn brood was ook op vandaag, maar daar heb ik de BBM voor.
Er was nog een mix in huis die iets over de datum was, ontdekte ik net, dus die eerst maar eens opgebruiken.
Die komt er trouwens ook niet meer in. Het was een mix van AH voor abdijbrood, maar nu het etiket eens goed gelezen en er zit van alles toegevoegd in. Dat komt dus niet meer binnen in het vervolg. Gewoon brood bakken van volkoren meel en zelf de gist enzo toevoegen wordt het in de toekomst.
Ik wil gewoon lekker basis eten en koken en niet meer met mixen, pakjes enzovoort werken.
Liefst biologisch, zo diervriendelijk en zo groen en duurzaam mogelijk voor zover de portemonnee het toelaat, maar dat zal ik in kleine stapjes op moeten bouwen. Ik maak eerst op wat er nu in huis is en wat later nieuw binnenkomt aan boodschappen wordt zo milieu bewust mogelijk aangeschaft.
Dat gaat voor mij weer een heel nieuwe zoektocht worden.
Tot nu toe kocht ik altijd vooral erg op de prijs lettend, maar de gedachte achter de kiloknallers staat me nu ook tegen. Ik ga op zoek naar vooral eerlijke voeding en ook kleding e.d.
Via de lokale ruilkring valt er ook wel iets te halen straks. Ook de kringloop en het Goede Doelenwinkeltje staan af en toe op de route.  Ook lokaal valt er wel het één en ander te kopen in het seizoen. Peren, paprika's, komkommers en tomaten weet ik wel rechtstreeks bij de teler te koop, maar hoe biologisch die zijn, staat er niet bij.
Ik wil de grote supers zo min mogelijk gaan bezoeken en meer voor de kleinere winkeltjes gaan kiezen. In Pijnacker zit wel een biologische groentenwinkel en Delft heeft ook twee natuurvoedingswinkels, dus daar zal ik eens vaker langs gaan, dan de 1 x per jaar dat ik er nu hooguit eens langs ga om eens te bekijken wat er te koop is. 
Eerst maar eens inventariseren wat er nog in huis is en opmaken wat nodig op moet. Mijn voorraadkast staat aardig vol met blikken en potten. Een tijdje aanvulling van de voedselbank brengt ook niet het gezondste binnen, maar ik draai gelukkig nu weer op eigen kracht.
Dus nu is het eerst zaak om uit te dunnen en op te maken wat er is en dat zal soms aparte en/of verrassende maaltijden geven. Alleen verse groente en fruit zullen er wel bij moeten komen. Biologische melk heb ik wel meegenomen, zodat ik ook wat bakken kan en een keer hartige pannenkoeken kan bakken van de week. Vlees wil ik ook niet meer elke dag eten, vandaar ook een keer pannenkoek op het menu deze week.