maandag 5 december 2016

214. Nog steeds wachtend, maar niet stilzittend

Ik ben nog steeds in blijde afwachting, maar het gaat hopelijk nu toch wel heel binnenkort gebeuren. Hopelijk deze maand nog ergens, dan zal ik wel heel erg blij zijn. Dan krijg ik een voor mij flinke nabetaling van de belastingdienst, die ik weloverwogen lekker zal uitspreiden.

Want voor mij zal het een nieuw begin zijn, na tien jaar heel krap leven en het vooruitzicht dat het nog krapper zou worden naar een leven dat iets ruimer gaat worden. Dan kan ik een grote emmer latex kopen en mijn huisje eens een witkwast geven, wat na 8 jaar ook wel eens hard nodig is. 
Alleen al het vooruitzicht geeft de burger weer moed en ik ben dan ook weer een stuk lekkerder in mijn vel aan het zitten. Ik kan weer een beetje dromen, heb weer zin in dingen en ik kan eindelijk een buffertje aanleggen. Tot nu toe moest ik er niet aan denken, dat er iets duurs kapot zou gaan. Ik gebruik alles tot het totaal uit elkaar valt en wat ik nodig heb probeer ik gratis of via de kringloop te kopen voor weinig. En dat zal niet erg veranderen als er wat meer ruimte komt. Na ruim 20 jaar consuminderen zit die levensstijl er gewoon in gebakken. Ik kook graag, maar wel voordelig en gezond. Soms kies je eens een poosje voor gemak en ik heb een tijdje mijn brood in de winkel gehaald, maar dan wel voordelig brood. Maar daar zit vaak ook weinig smaak en voedingswaarde in. Klef brood dat niet vult. 
Maar na een paar afleveringen van de Keuringsdienst van waarde weer eens gevolgd te hebben, wilde ik toch weer zelf mijn brood bakken. Dan weet je tenminste wat erin zit. Daar gaat enige tijd overheen bij mij. Ik heb het met de hand geprobeerd, met een mixer, maar dat gaf niet een goed resultaat. Meestal werden dat toch heel compacte broden. Toen kwam ik ineens een broodbakworkshop tegen die betaalbaar was en ook nog gegeven werd door een consumindervrouw die ik al jaren via de mail kende. Ooit was ze mijn leermeester op mijn eerste consuminderstapjes. Ik had toen net mijn eerste samengestelde computer via mijn oudste zoon, die vond dat moeders nu toch ook eens kennis ermee moest maken. Ik had net de Vrekkenkrant ontdekt op het moment dat ze ermee ophielden en de Genoeg werd het vervolg. Maar via de computer kwam ik bij een mailgroep die over consuminderen ging en ik was heel leergierig in die tijd. Heerlijk vond ik al die gelijkgestemden te vinden en er dagelijks mee te kunnen mailen. Op hoogtijdagen kwamen we wel een paar honderd mailtjes dagelijks langs, die je dan wel niet allemaal hoefde te beantwoorden, maar je las toch mee, bang om iets te missen. 
   
Teunie van "Eenvoudig leven" gaf de broodbakworkshop en ik kwam er helemaal in de broodbakmood vandaan. Maar het valt nog niet mee om zulke mooi broden en broodjes te bakken. Vol met aanwijzingen kwam ik er vandaan en zij gebruikte broodbakmachines om het deeg te laten kneden. De mijne had de geest gegeven, dus eerst op zoek gegaan naar een BBM. En via weggeefgroepen in de buurt kon ik er twee gratis ophalen. Zij had er drie op een rijtje staan en bakt ongeveer dagelijks 3 tot 6 broden, ook in opdracht. Ik had twee broodvormen, dus dacht met twee BBM's lekker aan de bak te kunnen. Maar had geen weegschaal en dus via een maatbeker het meel enzo afgemeten. Het geluk was wel dat ik twee dezelfde BBM's kon ophalen, al was de ene een Duitse en de andere een Nederlandse, maar het merk en het type was exact hetzelfde. Toch gaven ze niet hetzelfde resultaat, maar dat zal door het onnauwkeurige afmeten wel kunnen. Het werd nog niet gelijk een heel goed resultaat, al was het eetbaar. Maar ik ga gewoon weer verder uitproberen. Morgen poging twee om twee goede broden te bakken. 

1 opmerking:

  1. Marga, de belastingdienst kan er wel een jaar over doen om je een bericht te sturen. Gewoon doorgaan met ademhalen, geen voorschot nemen op wat je nog hoopt te krijgen en proberen je huis en leven zo in te richten dat je gelukkig kunt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Consuminderreacties graag!