dinsdag 26 februari 2013

117. Voedselschandalen

De ene volgt momenteel de andere op. 
Voedselschandalen, paardenvlees waar rundvlees in zou moeten zitten. Zembla kwam afgelopen week met een uitzending over de suikerindustrie en -lobby en hoe we in 100 jaar van 5 kilo pp per jaar naar 35 kilo pp per jaar zijn gestegen wat inname betreft. 
De plofkip, de biologische eieren in Duitsland die niet zo biologisch blijken te zijn. Er is groot geld in te verdienen, dus dat werkt fraude in de hand en de industrie wil graag aan ons blijven verdienen. 
Slechte onderzoeksresultaten worden weggepoetst en de industrie betaalt grotendeels voor onderzoeken die de produkten in een goed daglicht zetten.  
We worden allemaal dikker en ongezonder van alle toegevoegde produkten in margarines, yoghurts, frisdranken, chips, kant&klaarmaaltijden, enz. 
Massavleesbedrijven werken vaak met antibiotica en medicijnen, alleen al om ziektes te voorkomen. Terwijl kleinschalige bedrijfjes alleen bij ziekte medicijnen gebruiken en ziekte daar veel minder kans krijgt uit te breken. 

Daarom werd ik erg blij van een documentaire die ik vanmorgen via facebook binnen kreeg 
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=4676
Een pleidooi voor biodiversiteit, duurzaamheid enz. tegenover een industrie die de zeer afhankelijke monocultuur propageert. Geen eigen zaden meer oogsten, maar gemanipuleerde zaden via een groothandel moeten kopen, moeten werken met kunstmest en pesticiden om ziektes te voorkomen, grond die geen mineralen en goede beestjes meer bevat na eenmaal met de monocultuur gewerkt te hebben. De aarde heeft jaren nodig om weer te herstellen na zoiets. De bestuifbeestjes die ook doodgaan. Een mens wordt er niet vrolijk van, maar een bevlogen Indische dame vertelt wel heel duidelijk hoe het anders kan en moet gaan worden. 
Voor mij eens te meer weer een reden om op mijn manier toch ook weer terug naar basisvoeding te gaan. Biologisch waar dat kan, geen pakjes en zakjes meer kopen en zelf maken wat mogelijk is. Zelf snijden en zo min mogelijk bewerkte voeding meenemen. Etiketten zoveel mogelijk eerst bestuderen op vreemde toevoegingen en zoveel mogelijk eten wat grootmoeder nog kende. 
Oude recepten hebben ook hun charme, die kenden geen voorbewerkte zaken. Boter was roomboter en niks van de huidige chemische smeersels. Welvaartsziekten kwamen veel minder voor. De hooikist is ook iets wat weer in ere hersteld kan worden om energie te sparen. Alle kleine beetjes helpen in ieder geval. 
Ik ga mijn eet-tuintje komend jaar ook weer nuttig invullen, heb weer heel wat leuke pallet-ideetjes via internet gevonden, voor de tuin, maar ook voor meubilair. Lekker hergebruiken wat er is en consuminderen waar mogelijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Consuminderreacties graag!