dinsdag 26 februari 2013

117. Voedselschandalen

De ene volgt momenteel de andere op. 
Voedselschandalen, paardenvlees waar rundvlees in zou moeten zitten. Zembla kwam afgelopen week met een uitzending over de suikerindustrie en -lobby en hoe we in 100 jaar van 5 kilo pp per jaar naar 35 kilo pp per jaar zijn gestegen wat inname betreft. 
De plofkip, de biologische eieren in Duitsland die niet zo biologisch blijken te zijn. Er is groot geld in te verdienen, dus dat werkt fraude in de hand en de industrie wil graag aan ons blijven verdienen. 
Slechte onderzoeksresultaten worden weggepoetst en de industrie betaalt grotendeels voor onderzoeken die de produkten in een goed daglicht zetten.  
We worden allemaal dikker en ongezonder van alle toegevoegde produkten in margarines, yoghurts, frisdranken, chips, kant&klaarmaaltijden, enz. 
Massavleesbedrijven werken vaak met antibiotica en medicijnen, alleen al om ziektes te voorkomen. Terwijl kleinschalige bedrijfjes alleen bij ziekte medicijnen gebruiken en ziekte daar veel minder kans krijgt uit te breken. 

Daarom werd ik erg blij van een documentaire die ik vanmorgen via facebook binnen kreeg 
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=4676
Een pleidooi voor biodiversiteit, duurzaamheid enz. tegenover een industrie die de zeer afhankelijke monocultuur propageert. Geen eigen zaden meer oogsten, maar gemanipuleerde zaden via een groothandel moeten kopen, moeten werken met kunstmest en pesticiden om ziektes te voorkomen, grond die geen mineralen en goede beestjes meer bevat na eenmaal met de monocultuur gewerkt te hebben. De aarde heeft jaren nodig om weer te herstellen na zoiets. De bestuifbeestjes die ook doodgaan. Een mens wordt er niet vrolijk van, maar een bevlogen Indische dame vertelt wel heel duidelijk hoe het anders kan en moet gaan worden. 
Voor mij eens te meer weer een reden om op mijn manier toch ook weer terug naar basisvoeding te gaan. Biologisch waar dat kan, geen pakjes en zakjes meer kopen en zelf maken wat mogelijk is. Zelf snijden en zo min mogelijk bewerkte voeding meenemen. Etiketten zoveel mogelijk eerst bestuderen op vreemde toevoegingen en zoveel mogelijk eten wat grootmoeder nog kende. 
Oude recepten hebben ook hun charme, die kenden geen voorbewerkte zaken. Boter was roomboter en niks van de huidige chemische smeersels. Welvaartsziekten kwamen veel minder voor. De hooikist is ook iets wat weer in ere hersteld kan worden om energie te sparen. Alle kleine beetjes helpen in ieder geval. 
Ik ga mijn eet-tuintje komend jaar ook weer nuttig invullen, heb weer heel wat leuke pallet-ideetjes via internet gevonden, voor de tuin, maar ook voor meubilair. Lekker hergebruiken wat er is en consuminderen waar mogelijk. 

donderdag 7 februari 2013

116. Het wordt weer langer licht

We hebben wat afgeploeterd met sneeuw en ijs, gelukkig was het ook snel weer voorbij maar helaas komt er nog weer een staartje kou aan. 
Iedereen die ik spreek snakt naar wat zon en voorjaar en ook hier wordt al weer voorzichtig over het eet-postzegeltuintje nagedacht en wat voor te zaaien.  Afgelopen jaar had ik te weinig tijd en energie om alles goed bij te houden, maar dit jaar wil ik er volop tegen aan.
Ik heb al weer een voorraadje wc rolletjes gespaard. Ik vind dat handig om in voor te zaaien. De rolletjes kunnen mee de grond in en vergaan wel en de worteltjes van de jonge plantjes raken zo niet zo door elkaar gegroeid. Ik knip ze middendoor en vooral met bonen voor zaaien was dat een succes. Ook ander kwetsbare planten wil ik zo opkweken.
Lidl heeft komende week weer zeer betaalbaar zaad zag ik. Maar eerst kijk ik wat ik zelf nog heb liggen.    
Zo af en toe krijg ik ook wat zaad toegestopt, dus eerst even bekijken wat ik heb liggen. Zo groot is mijn tuintje ook niet en er staat al het één en ander vast in aan fruitstruiken. Mijn rabarber doet het elk jaar steeds uitbundiger en ook de lavas groeit elk jaar groter, framboos en braam staan en diverse bessenstruikjes. Ik heb ook twee appelboompjes en een pruim staan en een aardbeienperkje dat ik vorig jaar al gehalveerd had, want het werden steeds meer aardbeienplantjes. Leuk is dat elke vaste plant ook vaak weer een geschiedenis heeft. Af en toe koop ik wat, maar vaak krijg ik via via wat. Mijn frambozen komen uit België, eerst voor mijn vader en via mijn zusje zijn ze uiteindelijk weer bij mij gekomen. De kweekster is inmiddels overleden, dus dat geeft toch een extra gevoel erbij. De bessenstruiken komen via de lokale ruilkring en de fruitboompjes heb ik zelf aangeschaft, toen ik van een cliënt een extraatje kreeg voor de Pasen en de goede man is inmiddels een tijdje terug heel plotseling overleden, maar het blijven voor mij die cliënt boompjes.  Ze hebben nog geen oogst gegeven, vorig jaar pas aangeschaft dus dat is nog even afwachten.  Er was ook een peer, maar die heeft het niet gered.