vrijdag 25 januari 2013

115. Weer een leuke consuminderweek

Morgen mag ik de Plus-doos ophalen, bij elkaar gespaard met hulp van een cliënt. 
Een tweede cliënt doneerde gelukkig tussendoor ook nog wat gekregen zegels waar zij niks mee deed en uiteindelijk heb ik op de valreep ook nog een alleenstaande moeder blij kunnen maken, want de maandag voordat de aktie afliep kwam die laatste cliënt nog met 17 zegels, terwijl onze kaart gelukkig al vol was.   
Mijn eerste cliënt doet de meeste boodschapjes bij de Plus, ik kom er af en toe. Ze hebben vaak vlees met 50% afprijzing, soms 35%, dus af en toe ga ik weer eens neuzen naar betaalbaar vlees. Bij elke 10 euro kreeg je een spaarzegel en je moest er 60 hebben. Ze hadden ook wekelijks een aantal artikelen waar je extra zegels op kreeg en zo kwam ik dan aan mijn zegels, want dan neem ik natuurlijk wel dingen die ik ook wel gebruik, maar die een stuk goedkoper waren dan 10 euro. Zo waren o.a. zakjes geraspte kaas goedkoper en met zegel en een aantal heb ik lekker in mijn vriezer gestopt. Of wat smeerseltjes die lekker op toast of brood waren, een potje snoep, enz. Zo sprokkelde ik de nodige zegeltjes ook bij elkaar.
Samen hebben we er ook weer de lol van gehad. Mijn cliënt vond het leuk om te doen en te puzzelen zodat zij ook steeds toch weer aan een zegeltje kwam en ze wil graag weten wat er uiteindelijk allemaal in zit.
Van een andere cliënt kreeg ik een postcodeloterij-agenda, waar zij niks mee deed. Ik vind hem erg handig bij de telefoon en voor de kortingsbonnen vind ik ook wel weer liefhebbers en sommige zal ik waarschijnlijk zelf gebruiken.  
Zo scharrelen we door het leven. Qua boodschappen loop ik nu lekker. Ik wil zo min mogelijk inslaan en koop alleen noodzakelijke verse aanvulling en dat begin ik nu te merken. Voor komende week heb ik al het nodige in huis en normaal ging ik op vrijdag weer inslaan, als ik weer cash geld in huis had, maar dit keer hoefde ik gewoon niet. Ik heb gisteren al rundvlees in huis en speklapjes uit bonus aanbieding gehaald, daar ga ik morgen mee aan de slag. Ik wil een grote pan hachee maken en een bruine-bonen-maaltijdsoep. Ik heb witlof, peen, prei, knolselderij, ui en tomaat in huis, dus kan veel kanten uit. Van de bieb heb ik weer leuke kookboeken meegenomen, twee over budgetkoken, een hele dikke met allemaal Home Made recepten, een boek over inrichten met 2de hands spullen en een wat ouder boek om een opgeruimd huis te krijgen, dat gewoon al langer op mijn leeslijst stond.
Er staan misschien nog meer leuke dingen te wachten. Eén van mijn cliënten gaat samenwonen. Haar partner had een heel huis en dat is inmiddels bijna verkocht, moet 1 maart opgeleverd worden, zij heeft een huurflat en samen hebben ze bijna een grotere flat gekocht. En nu blijft er natuurlijk weer van alles over, want de keuken is daar al compleet ingericht, dus ze had het over twee vaatwassers over en een wasmachine, waar ze niet mee willen leuren, dus als ik iemand weet? Rijswijk is de plek waar het straks over is. Ik heb geen idee van merk of leeftijd, maar als iemand interesse heeft moet die mij maar even prive mailen, dan kan ik eventueel het contact over en weer leggen. Ik heb zelf mijn vaatwasser weggedaan, omdat ik er gewoon geen plek voor heb en heb een prima wasmachine, dus ik stroom het graag door.

woensdag 16 januari 2013

114. Consuminder-etenswaardigheden

Ik was weer eens aan het puzzelen om betaalbaar toch een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Dit keer was de keuze niet moeilijk. Ik had namelijk gisteren een pak diepvries boerenkool meegenomen en helemaal vergeten op te ruimen. Vandaag pakte ik mijn (werk)tas weer en deed er mijn krantje in en een lunchpakket en er zat nog een krant van gisteren in dus de boerenkool werd niet opgemerkt. Maar ik zag wel ergens dat de tas een beetje nat was van onderen. Nu had ik door de sneeuw wel andere dingen om op te letten, dus nog geen belletje dat ging rinkelen. Ik had mijn krantjes wel weer uit de tas gelegd en aan het eind van de dag was die tas wel erg nat van onderen geworden en wat groen en toen schoot me ineens weer te binnen dat dat pak boerenkool er nog in zat. Dus vandaag stond stamppot boerenkool op het menu. Aardappels uiteraard met de boerenkool in een pan, een half pakje spekjes en een halve magere rookworst, grootste deel van de Lidl. Kosten ongeveer: 0,50 aardappels, 0,56 boerenkool, 0,42 spekjes en 0,95 magere rookworst = 2,43 en daar kan ik minstens twee keer van eten.

Ik ben alleen nu en dan heb ik ook wel eens geen zin in koken, al is het wel een hobby van me, maar dan moeten er wel meer mensen mee eten. Voor mezelf wordt het vaak een eenpansgerecht of iets waar ik meer dagen van kan eten, met af en toe een boterhammetje tussendoor. 
Ik kook wel bij voorkeur vers en zonder pakjes en zakjes, want na een keer brood als gemaksvoedsel, mis ik mijn groente en vleesje wel. 

Op woensdag eet ik met mijn dochter, schoonzoon en jongste kleinzoon, de ene week bij mij en de andere week daar, zo hebben we allebei eens een dagje kookvrij en dat bevalt ook prima. En voor de rest schipper ik een beetje tussen vers of diepvries met af en toe een blikje of potje. Want eenpersoons porties maken is soms lastig. 

Inmiddels is het woensdag en heb ik vandaag een grote pan macaroni gemaakt. Twee verse kipfilets in blokjes gesneden, een paprika en twee uien gesnipperd, in de voorraad stond nog een pot pastasaus van Jamie Oliver en er was ook nog geraspte kaas van een aanbieding van een tijdje geleden. De prijzen weet ik niet precies meer, maar er was ruim voldoende voor drie volwassen eters, waarvan er eentje nog een tweede bord nam en er is nog een ruime portie over om in te vriezen.  Het zal bij elkaar hooguit 3 euro zijn. 1,60 kipfilet (Lidl), 0.49 zak 500 gr. macaroni (Lidl), 0,33 paprika (3 voor 0,99), ui 0,20 (Lidl, 5 kilo 1.19, is nu weer in aanbieding), pasta saus was restanten aanbieding C1000.  

Ik heb nu dus weer twee maaltijden achter de hand voor dagen dat ik minder zin/tijd in koken heb. Ik merk wel dat per 1 januari sommige prijzen weer stiekum omhoog zijn gegaan. Ik noteer wel alle boodschappen in een kantooragenda van de witte boekenhal. Die heeft 1 pagina per dag en ieder jaar haal ik er weer eentje, dat is gelijk mijn huishoudboek ook.  Af en toe haal die van vorig jaar nog wel eens te voorschijn om prijzen eens terug te kijken, want ik noteer elke bon per boodschap in mijn agenda. Vaak schrijf ik ook mijn maaltijden een tijdje op, als ik weer eens erg prijsbewust bezig ben. Als ik betaalbare ideetjes zoek, is het soms weer leuk om eens terug te kijken.

Doorgaans koop ik vooral aanbiedingen, zo had ik afgelopen vrijdag witlof voor 0,49, spruitjes voor 0,79 en vandaag weer een kilo peen meegenomen voor 0,49. Daar kan ik weer dagen van eten. De witlof moet nu eerst op, de andere groente kan langer bewaard worden. 


zaterdag 12 januari 2013

113. Consumindernieuwjaar

We zijn weer in een nieuw jaar beland en de drukte van alle feestdagen, Serious Request en vakantie is voorbij.
Tijd om weer een verse agenda in te wijden, het oude jaar even de revue te laten passeren en vol goede moed de consuminder-touwtjes wat strakker aan te trekken. 
Maar ik begin het jaar met goede positieve moed. Elk nadeel heeft ook zijn voordeel weer en we zijn er nog steeds zelf bij om bij te sturen waar mogelijk.
Begin van het jaar is hier altijd even druk met veel verjaardagen achter elkaar, maar ook die zijn geweest. Kleinzoon is al weer ruim een half jaar en groeit als kool, de beide dame-kleindochters zijn allebei in de lappenmand geweest en met grote kleinzoon gaat het gelukkig goed. 
Deze oma heeft sinds kort een babyuitzet via een veiling van Serious Request aangeschaft, beschikbaar gesteld door kringloopwinkel Het Goed. Het geld ging naar het goede doel en oma kan zo eens oppassen op de dichtstbijzijnde kleinzoon. Alles zat erbij, van vloerkleed, babyfoon, kinderstoel, bedje, box, wipstoeltje, pot tot badje met standaard. Ook beddengoed, speelgoed, boxkleed en twee hele grote beren. Zelfs plankjes met lieve konijntjes om aan de muur te hangen en een ladenkastje zaten er nog bij. Dat laatste had ik zelf niet echt nodig, maar de moeder wilde die wel graag hebben, dus die is naar haar doorgeschoven.
Ik had bij drie veilingen in de omgeving gekeken en deze was de meest complete en ook nog helemaal in mijn stijl. 
Heel mijn interieur is langzamerhand in oude stijl, dus daar past een spierwitte strakke moderne kinderstoel niet bij. Maar nu heb ik dus een ouderwetse donkere houten kinderstoel staan met een grote beer erin, zolang kleinzoon er niet is. En ik werd er helemaal blij van. 
Ook vond ik er nog een ouderwets telefoonbankje, dat ook mee naar huis mocht. Nu ben ik wel helemaal klaar in de woonkamer. Ik ga al jaren regelmatig eens neuzen bij de Kringloop en rommelmarkten en was nog nooit zo'n bankje tegengekomen en nu stond hij ineens daar.     
Van cliënten had ik dit jaar voor de kerst meestal wat geld gekregen en dat heb ik zo heel erg nuttig besteed.
De rest van de maand januari ga ik lekker rustig aan doen. Ik wil veel opruimen, de voorraad eens uitdunnen en niks nieuws meer binnen halen voorlopig. 
Mijn spaarpotje moet groeien, dus ik wil alleen nog vers en wat eventuele kleine aanvullende boodschappen bijhalen voorlopig. Een strakke planning hanteren verder, zodat niks aan mijn aandacht ontsnapt.
Het helpt dat ik er een "verse" cliënt bij heb gekregen, die voor mij zeer therapeutisch werkt. 
Ik werk dagelijks als thuishulp bij ouderen en de meeste huizen waar ik werk zijn gewoon keurig strak. Maar deze zeer aardige dame van 83, heeft een zeer bonte verzameling meubilair, boeken en ze bewaart letterlijk alles zeer ongeorganiseerd. Dat was echt overweldigend bij binnenkomst. Alle platte oppervlaktes staan vol gewoon.  Ook de keuken en de slaapkamer waren propvol. Alle kasten zitten ook propvol en er staan er nogal wat. Is dus een uitdaging om daar enige structuur in te krijgen en als reactie merk ik dat ik zelf thuis ook ineens hard ga opruimen. Want al is het nog niet zo erg hier, het kan altijd beter en ineens zie ik dat ook scherper. 
Een goed begin van het nieuwe jaar dus hier. En jullie?